Середа, 17 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 60-річчя створення Національної спілки журналістів України

 

image

Національна спілка журналістів України (НСЖУ), згідно з її Статутом, є національною всеукраїнською творчою спілкою, що об’єднує журналістів та інших працівників засобів масової інформації, які професійно займаються журналістською, публіцистичною діяльністю. Спілка є суб’єктом творчої діяльності, незалежною громадською неприбутковою позапартійною організацією.

Історичним попередником СЖУ–НСЖУ було оргбюро Спілки журналістів (1957–1959). У квітні 1959 року, коли відбувся Перший (установчий) з’їзд журналістів, утворено Спілку. Того ж року видано постанову вищого виконавчого органу республіки про створення СЖУ.

Мета Спілки – сприяти розвитку журналістики в Україні та захищати соціальні, економічні, творчі інтереси журналістів.

Найвищим керівним органом Спілки є з’їзд (скликається один раз на п’ять років), який обирає голову, правління та ревізійну комісію, затверджує Кодекс професійної етики українського журналіста. Виконавчим робочим органом є секретаріат, склад якого обирається правлінням.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року Спілці надано статус національної.

НСЖУ налічує понад 19 000 членів (станом на 1 січня 2017 р.) і має регіональні організації в усіх областях України. Спілка є співзасновником друкованого видання, що виходить з 1975 року; нині його видавець – підприємство НСЖУ «Редакція журналу “Журналіст України”». З 2019 року «Журналіст України» – неперіодичне видання, альманах.

НСЖУ співпрацює з міжнародними організаціями й установами ООН, ЄС, Ради Європи, зМіжнародноюфедерацією журналістів, Європейською федерацією журналістів, РБК (Репортери без кордонів), розвиває міжнародні зв’язки з асоціаціями й організаціями працівників преси інших країн, зокрема щороку обмінюється візитами делегацій зі Всекитайською асоціацією. 

НСЖУ проводить конференції, круглі столи, громадські слухання з питань свободи слова й безпеки журналістів, бере активну участь у підготовці змін до законодавства в інформаційній сфері, надає юридичну підтримку спілчанам з питань професійної діяльності, є співорганізатором різноманітних форумів, фестивалів, акцій, прес-турів, семінарів тощо. журналістів. Співпрацює з багатьма українськими державними структурами й інституціями, вищими навчальними закладами, що готують  журналістські кадри, громадськими об’єднаннями й благодійними фондами.image

НСЖУ є засновником премій і творчих конкурсів, серед них: «Журналіст року», «Краща районна (міська, міськрайонна) газета», «Краща регіональна, обласна газета», «Кращий регіональний телеканал», «Краще регіональне радіо», «Краще регіональне інтернет-медіа», «Журналістська акція», «Краща первинна журналістська організація», «Краща обласна журналістська організація», «Кращий журналістський матеріал (фоторепортаж, серія) про події на сході України (в зоні АТО)» та інші.

Від 1994 року Указом Президента України встановлено професійне свято працівників ЗМІ України – День журналіста, що святкується 6 червня – у день прийняття СЖУ до Міжнародної федерації журналістів. Указом Президента України від 11.11.1994 р. встановлено також професійне свято – День працівників радіо, телебачення та зв’язку, яке відзначається щороку 16 листопада.

До 60-річчя створення Національної спілки журналістів України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлено документи з історії створення та діяльності НСЖУ.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 24 квітня – 10 червня 2019 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.