П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження А. Г. Михайленка (1939–2007),

 українського письменника, журналіста, видавця

 

imageАнатолій Григорович Михайленко  народився 22 квітня 1939 року на Полтавщині.

1956 року вступив  до Київського університету імені Тараса Шевченка (нині – Київський національний університет імені Тараса Шевченка) на факультет журналістики, який успішно закінчив у 1961 році.

В 1961 – 1993 роках працював у редакціях українських газет та журналів. Завідував відділами газет «Київський комсомолець», «Молодь України», очолював журнал «Дніпро», видавництво «Веселка».

З ім'ям Анатолія Михайленка асоціюється журнал «Україна», в  якому журналіст працював 17 років. У 1984 – 1993 роках  він  очолював часопис та його  англомовний  додаток «Юкрейн».

З 1993 року А. Г. Михайленко – редактор відділу літератури, культури, мистецтва та політики газети «Вісті Центральної спілки споживчих товариств України». У 1994 році – офіційний кореспондент українського тижневика в Австралії «Вільна думка».

В 1993 – 1994 роках працював головним консультантом Секретаріату Верховної Ради України. 1993-го – членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Анатолій Григорович  був учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС першої категорії.

Письменнцький дебют Анатолія Михайленка відбувся у 1969 році виходом у світ  збірки  публіцистики та нарисів «Окрилення». Згодом побачили світ інші твори: «На цій землі великій», «Творці нового життя», «Мости», «Історія дев»яти сувенірів», «Вірність», «Четвертий день шторму», «Політ Європа-Азія», «Оливкова гілка з Рима», «Останній поворот», «Живі камінчики», «Ордалія», «Що з вами сталося, хлопчики?», «Заки море перелечу», «Моя ти доле чорноброва» та ін.

Перу автора належать твори «Кленовий лист з Канади», «Відкриваю Канаду знову», повісті та оповідання для дітей: «Береги дитинства», «Вода Вербової криниці», «Пливе мій човен», «Ранні конвалії», «Дорога пройдена двічі», «Завжди, коли повертаюся додому», «Хроніка льодового рейсу». Його твори друкувалися у перекладах російською,  білоруською та узбецькою мовами.

А. Михайленко – упорядник творів українських письменників Австралії «Рідні голоси з далекого континенту».

 Студія «Укртелефільм» за творами  письменника  у 1983 році зняла художній фільм «Довге відлуння» та  документальний  фільм  «Зелений гай» у  1989 році.

 Анатолій Григорович Михайленко зробив  помітний вклад у розвиток української культури та утвердження українського слова. У перші роки незалежності України за його пропозицією було здійснено багато мистецьких та гуманітарних проектів за участю української діаспори.         Михайленко – одни з ініціаторів встановлення мистецької премії імені Дмитра Луценка. Написав блискучі нариси про лауреатів Луценківської премії.

 Помер 7 червня 2007 року. Похований у Києві.

До 80-річчя від дня народження Анатолія Михайленка, українського  письменника, журналіста та видавця, в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

В експозиції представлено творчий доробок А. Михайленка – художні та публіцистичні твори.

 Про творчий внесок в українську літературу та журналістику, життєвий шлях письменника розповідають публікації з періодичних видань.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька,1, 4 поверх.

Термін експонування 22 – 30 квітня 2019 року  

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

   відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.