П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 145-річчя від дня народження Миколи Костянтиновича Реріха

Презентація виставки репродукцій

маловідомих робіт художника-філософа

 

16 квітня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Михайла Грушевського, 1) відбулася презентація виставки репродукцій маловідомих робіт художника-філософа М.К. Реріха.

На заході з привітальним словом виступила Олена Балашова – президент Міжнародного Благодійного Фонду «INSHE ZHITTIA», координатор проекту INSHE ART, головний редактор Бібліотеки Добра Міжнародного журналу «INSHE», яка розповіла про історію створення колекції репродукцій маловідомих робіт М. К. Реріха.

Про роботу єдиної бібліотеки в Україні, яка носить ім’я Миколи Реріха розповіла її завідувач Світлана Чернова.

Життя і творчість всесвітньо відомого художника-філософа висвітлила у своїй розповіді член управління Українського фонду культури та Національної спілки художників України, лауреат Міжнародної премії ім. В. Винниченка, очільник авторської школи творчості Олена Красильникова. Зустріч супроводжувалась виконанням музичних творів піаністкою Людмилою Руднєвою.

Микола Костянтинович Реріх (1874-1947) – видатний діяч світової культури, художник, філософ, археолог, мандрівник, письменник. В юному віці перебував під впливом таких видатних українців свого часу, як Т. Шевченко, М. Гоголь, А. Куїнджі, М. Костомаров. Д. Мордовцев, М. Микешин. Саме в майстерні Михайла Микешина молодий Микола отримав перші уроки малювання, там же Реріх почув і побачив твори Шевченка. Вони його вразили назавжди – «Кобзар» став настільною книгою для художника. Він провезе цю книгу потім з собою по всьому світу і вперше ознайомить з «Кобзарем» Індію.

Як художник М. Реріх працював у галузі станкового, монументального та театрально-декораційного живопису. Захоплення історією та археологією відображено в сюжетах його картин – чудові архітектурні ансамблі, культові споруди, міста. Особливе місце в його мистецтві посідає тема особистостей – духовних вчителів, святих, подвижників, наставників, мудреців, героїв, які надавали людству високі приклади самовідданості, мужності, любові.

У творчому доробку М. Реріха понад сім з половиною тисяч живописних полотен,

що зберігаються в багатьох музеях світу. В Україні – у художніх музеях Горлівки, Одеси, Дніпра, Миколаєва та національних галереях Києва і Львова, а також у Троїцькому храмі Почаївської лаври та церкві Покрова Пресвятої Богородиці в с. Пархомівка.

Експозиція виставки, що розташувалась у загальному читальному залі, містить два фотоілюстративних альбоми і 59 репродукцій робіт художника, оригінали яких знаходяться у приватних колекціях.

 

Виставка триватиме до 30 квітня 2019 року

 

Інформацію підготувала завідувач

 відділу обслуговування користувачів Наталія Цукренко

 

Фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Наталії Опенько