Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Виставка живопису і графіки Марії та Василя Перевальських.

Пам’яті Івана Драча присвячується

 

З 17 грудня 2018 року в Арт-галереї Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відкрито мистецьку виставку графіки Василя Перевальського та живопису Марії Перевальської. В експозиції представлено твори авторів, які  стали ілюстраціями до книги Івана Драча «Золотий цап» (Київ: Український пріоритет, 2018).

imageВасиль Євдокимович Перевальський – український художник-графік, член Національної спілки художників України, академік Національної академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України, народний художник України, лауреат літературно-мистецької премії ім. І. Нечуя-Левицького (1993 р.).

Народився митець 13 червня 1938 року в селі Бубнів Золотоніського району Черкаської області. Фахову освіту отримав у Київській художній школі ім. Т. Г. Шевченка, Київському державному художньому інституті, де навчався мистецтву книжкової графіки у Василя Касіяна; у творчих майстернях Академії мистецтв СРСР у Михайла Дерегуса.

Протягом 1970–1975 років працював художнім редактором видавництва "Мистецтво" та головним художником видавництва "Радянська школа".

Широке визнання Василю Перевальському принесли створені ним цикли ілюстрацій до книжкових видань з українського пісенного фольклору, класичної і сучасної української поезії, станкові гравюри та екслібриси. Художник є співавтором ескізів банкнот номіналом 1, 5 та 10 гривень.  З середини 1990-х працює також у техніці олійного живопису (пейзаж, натюрморт).

Талант митця проявився й у створенні монументального вітража-триптиха "Тарас Шевченко" для Червоного корпусу Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка (1967 р.,  співавтори –  В. Задорожний  і Ф. Глущук). Василю Перевальському належить проект пам'ятного знака "Голодомор 1932–1933", встановленого у 1993 році біля Михайлівського собору в Києві (копія у м. Торонто, Канада, 2012).

Окрім малярства Василь Євдокимович займається викладацькою діяльністю. З 2004 року він – завідувач кафедри графічних мистецтв Національної академія образотворчого мистецтва та архітектури України.

image

Марія Ананіївна Перевальська народилася 1947 року на Поділлі (старовинне село Пиків Калинівського району на Вінничині). З раннього дитинства захоплювалась малюванням графітовими та кольоровими олівцями.

Закінчила філологічний факультет Київського університету ім. Т. Г. Шевченка, викладала українську мову й літературу в Республіканській художній середній школі ім. Т. Г. Шевченка.

З 2015 року почала багато малювати – з пам’яті та за уявою. В кольорових роботах відтворювала правдиву красу своєї малої батьківщини так, як підказувала їй чіпка  пам’ять, веліло серце і дозволяло природне обдарування. Нікому, окрім своїх найближчих родичів, намальованого пані Марія довго не показувала, допоки фотографії картин побачив відомий поет Петро Перебийніс і порадив ознайомити з малюнками Івана Драча (на той час останню книжку якого він редагував на прохання автора).

Івану Драчу сподобалися роботи Марії Перевальської з сюжетами на буденні і святкові теми сільського 

image

життя в Україні середини ХХ століття, йому імпонувало втілення духу і атмосфери життя на селі в часи, охоплені його етюдами з пам’яті  у  книжці  «ЗОЛОТИЙ ЦАП». Таким чином, 16 малюнків художниці стали  ілюстраціями до цієї книги і викликають у читачів захоплення щирістю почуттів авторки, закоханої в близьких її серцю трудівників-земляків.

Сім’я Перевальських – щаслива творча родина. Василь Євдокимович безмежно радий з того, що має найрідніших людей, які поділяють його захоплення справою, котрій служить усе своє життя. Відомим художником-графіком став його син Євдоким. Малярству присвячує своє життя й донька Мирослава.

А віднедавна почала писати картини акриловими фарбами на полотні й берегиня родини – дружина Марія Ананіївна.

 

Виставки експонується з 17 грудня 2018 р. по 20 січня 2019 р.

в Арт-галереї НБУ ім. Ярослава Мудрого (вул. Михайла Грушевського, 1)

Презентація виставки за участі авторів відбудеться 17 січня 0 16:00.

Вхід вільний