П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Марії Кадомської

«Один квартал Старого Міста»

 

 

image

4 квітня 2019 року у рамках Клубу «Бібліотека і Місто» відбулась презентація книги Марії Кадомської «Один квартал Старого Міста», яка нещодавно вийшла друком у видавництві «Либідь». Ця книга продовжила серію видань «Твій Київ», започатковану видавництвом у 2014 році.

Марія Абрамівна Кадомська – знаний мистецтвознавець, авторка понад 200 детальних історичних довідок про культові, громадські та житлові споруди різних міст нашої країни. Брала активну участь у створенні тому про Київ «Зводу пам’яток історії та культури України». Шанувальникам київської тематики Марія Кадомська відома як співавтор чотирьох києвознавчих книжок.

Книга «Один квартал Старого Міста» доволі незвична для серії «Твій Київ», адже в ній йдеться не про одну вулицю чи історичну пам’ятку, а про цілий квартал «міста Ярослава», візерунок якого складають вулиці Золотоворітська, Ярославів Вал, Стрілецька та Рейтарська.

Цей квартал – невелика частина нагірного плато на узвишші Старого Києва з ординарною житловою забудовою минулого та позаминулого століть, в якому кожна садиба дихає інтригуючим сюжетом людських доль, створюючих історію самого Міста.

Розпочинаючи презентацію, Марія Кадомська зазначила, що «нецікавих садиб у Києві немає – є недостатньо вивчені». Ця авторська теза стала головним меседжем зустрічі.

Як розповіла автор, задум цієї книги зародився ще за часів розробки генерального плану Києва – у 1981 році. Тоді вперше в Україні розпочали історико-архітектурну інвентаризацію забудови столиці. Цікавим є факт, що методика інвентаризації відпрацьовувалась під час обліку будівель саме кварталу, описаного в книжці. Особливе значення сьогодні мають фотографії будинків і вулиць кварталу Старого Міста, які були зроблені під час облікових робіт. Працюючи в команді з архітекторами, фотограф Леонід Гончар зафіксував усі без винятку споруди, навіть малоцінні, приречені на зникнення.

Щедро ілюструючи розповідь архівними фото- і відеоматеріалами, авторка згадала багато цікавих фактів із життя колишніх мешканців кварталу, що підкреслило згадану нею думку М. Грушевського про те, що «спомини величні й героїчні, романтичні й сентиментальні, оповідання й анекдоти, зв’язані пам’ятками й місцями, навіть курйози й особливості побуту й звичаїв старої моралі й мови, – вони хвилюють сучасника, як документи вічно людського, невмирущого, безконечно близького».

По закінченні презентації бажаючі отримали можливість придбати книгу та підписати її у автора – Марії Кадомської.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.