П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 90-річчя від дня народження Ю. М. Мушкетика (1929), українського прозаїка, Героя України

 

image

Юрій Михайлович Мушкетик народився  21 березня 1929 р. в с. Веркиївці на Чернігівщині.

Дитинство Ю. Мушкетика, як і інших його ровесників, було жорстоко обірване війною. Особисті враження про ті драматичні часи згодом ляжуть в основу повісті «Вогні серед ночі» (1959), знайдуть відображення в ряді його воєнних новел.

Протягом 1948-1953 pp. Юрій Мушкетик навчався на філологічному факультеті Київського університету, і потім ще три роки — в аспірантурі при кафедрі української літератури. На цей період припадає літературний дебют Мушкетика — повість «Семен Палій», опублікована 1954 р. у «Радянському письменнику». Тоді ж ця повість вийшла друком у перекладі російською мовою в журналі «Дружба народов» і окремим виданням у видавництві «Молодая гвардия».

Юрій Мушкетик пильно вглядається в обличчя своїх героїв, зазирає в глибини душ, змальовує людину в шуканнях, у боротьбі, в суперечностях. Пошуки істини, пошуки правди й справедливості, відстоювання добра, непримиренність до зла — все це характерне для персонажів, яким прозаїк симпатизує.

Починаючи з 1956 р., письменник протягом 20 років працює у редакції журналу «Дніпро» відповідальним секретарем, а згодом і головним редактором. Редакційно-журналістська робота суттєво позначилась на творчості Юрія Мушкетика і була одним із факторів, які сприяли його зверненню до сучасності з її проблематикою. Показуючи образ сучасника, письменник захопився зображенням внутрішнього світу людини. Його першим кроком у цьому напрямі став роман «Серце і камінь» (1962 р.). А наступні твори — роман «Крапля крові» (1964 p.), «Останній острів» (1969 p.), збірка новел «Зеленеє жито» (1965 p.), повість «День пролітає над нами» (1967 р.) — підтвердили основну лінію творчості Мушкетика. Цікавим свідченням творчого поступу письменника стала також більш пізня повість «Старий у задумі» (1974 p.).

Новим витком у розвиткові таланту Ю. Мушкетика стали романи й повісті 70 — 80-х років — «Жорстоке милосердя» (1973), «Біла тінь» (1977), «Смерть Сократа», «Біль», «Суд над Сенекою» (1978), «Позиція» (1979), «Вернися в дім свій» (1981), «Віхола» (1982), «Рубіж» (1984), «Обвал», «Жовтий цвіт кульбаби», «Сльоза Офелії» (1985), «Яса» (1987).

За 30 років творчої діяльності прозаїк опублікував більше десяти романів, низку повістей і збірок оповідань, кілька п'єс, які відбивають історичний розвиток держави і роль особистості в ньому. Автор створив чимало глибоких образів, продовжуючи пошуки нових форм і засобів вираження важливих проблем сучасності.

20 березня 2009 р. Юрій Мушкетик отримав звання Героя України.

До 90-річчя від дня народження Ю. М. Мушкетика (1929), українського прозаїка, Героя України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить найвідоміші твори автора, а також літературу про його життя і творчість.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 21 березня – 28 квітня 2019 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.