Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

Презентація нової книги  Миколи Хомича 

«Чорний місяць» (2018 р.)


image

31 січня  2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого в форматі Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» відбулася презентація нової книги «Чорний місяць» київського письменника, члена Національної спілки письменників України Миколи Хомича.

За професією Микола Хомич лікар-педіатр, за покликом душі невиправний мандрівник, нині - успішний підприємець, відомий меценат, талановитий письменник.

У його творчому доробку збірка «Ніч русалки» (2011), історичні романи «Час» (2012), «Територія брехні» (2013), «Загадка гробниці» (2016), які отримали багато схвальних відгуків.

Занурюючись у світ його творів, розумієш – це щось більше, ніж просто література. Це намагання автора знайти відповідь на те одвічне питання «Для чого ми на цій землі?».

Творчості Миколи Хомича притаманна особиста філософія, особисті судження про ті чи інші події, а думки настільки цікаві, що змушують читача замислитися над своїми поглядами на життя, на загальну історію, на історію міста, в якому ми живемо. Його романи це не просто авторська вигадка чи фантазія – це кропітка робота автора з першоджерелами, монографіями, фотографіями, поштовим листівками та періодичними виданнями того часу.

Новий роман Миколи Хомича «Чорний місяць» є продовженням першої збірки «Ніч русалки». Це синтез детективного, містичного й любовного романів про Київ, в якому переплелися події початку XX століття і нашого часу.

Відомо, що з Києвом пов’язана велика кількість містичних історій. Міські легенди живуть серед мешканців столиці, і деякі з них знайшли своє місце у творах Михайла Булгакова, Миколи Гоголя, картинах Врубеля. І хто знає, які з цих історій насправді відбувались, а які є лише красивою легендою.

За легкою мовою роману «Чорний місяць», захоплюючими детективними пригодами, прослідковуються роздуми письменника про історичну пам’ять, про життя і смерть, про будову світу, стосунки між жінкою і чоловіком, любов і зраду.

Зустріч зібрала велику аудиторію шанувальників творчості автора – представників бібліотечної громади Києва, студентів Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука, літераторів, серед яких були і видавці книги російською та  українською мовами – головний редактор журналу «Радуга» Юрій Ковальский, голова Київської міської організації НСПУ, директор Літературної агенції «Друге дихання» Володимир Даниленко та багато інших.

Цікаво і динамічно побудована презентація дала можливість присутнім мандрувати з автором історичними місцями Києва, відчути атмосферу рідного міста, переглядаючи  відеоряд світлин мешканців міста початку XX століття та почути уривки з роману у виконанні автора.

Під час презентації несподіваним сюрпризом для присутніх був вихід дівчат у сукнях квіткарок, які дарували жінкам троянди, а потім, пригощали сухим варенням (балабушками) за старовинними рецептами родинного бізнесу, заснованого відомим діячем київського магістрата Семеном Балабухом, яке згодом стало візитівкою міста.

Більше як через 100 років кияни Ярослав та Світлана Семенець за старовинними першоджерелами, рецептами XIX століття відродили легендарне сухе варення, про що і розповіла присутнім Світлана Семенець.

Особливій творчій і теплій атмосфері сприяв виступ заслуженої артистки естрадного мистецтва України, члена Національної спілки художників України Наталки Полтавець. Її проникливий голос дарував присутнім радість, зачаровував своєю мелодійністю, ніжністю, наповнював приємними емоціями.

На завершення презентації присутні мали можливість висловити свої враження про роман  «Чорний місяць», поспілкуватися з автором та отримати автограф.

Будемо сподіватися, що презентована нова книга Миколи Хомича «Чорний місяць» знайде свого читача. Щоб зрозуміти про що книга – її потрібно прочитати, відкрити книгу для себе. А після прочитання дати власні відповіді на одвічні питання.

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Совершенна Л.С.