Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 120-річчя від дня народження Є. П. Плужника (1898–1936),

українського письменника, драматурга, перекладача

 

imageЄвге́н Па́влович Плу́жник (літературний псевдонім Кантемирянин) – поет-імпресіоніст, прозаїк, драматург, перекладач.

Народився у слободі Кантемирівка Богучарського повіту Воронезької губернії (Східна Слобожанщина) 26 грудня 1898 року. Навчався у воронезькій гімназії, пізніше  – у Ростові-на-Дону. По закінченні гімназії (1919) Євген разом з родиною переїхав в Україну, де учителював в початковій школі у селищі Нова Багачка на Полтавщині.

1920 р. вступив у Київський зоотехнічний інститут. Втім, скоро його залишив через бажання стати професійним актором. 1921 р. вступив у Київський музично-драматичний інститут імені Миколи Лисенка. Провчившись рік, знов покинув навчання і віддався літературній справі.

1923 р. з’явились перші публікації Плужника. Серед них – «Пригадай», «Серп і молот» (газета «Більшовик»), «Жовтень», «Рур» (журнал «Глобус»).

У жовтні 1924 р. у приміщенні Всенародної бібліотеки Української Академії наук (нині – Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського) відбувся перший публічний виступ поета, організований наймолодшою з літературних організацій України «Ланка» (з 1926 року – Майстерня революційного слова («Марс»)). Відтоді Євген Плужник – член цього угрупування, проте, через два роки він фактично розірвав творчі зв’язки з організацією.

Друга половина 20-х років – час найактивнішого творчого життя поета. Саме у цей період було написано багато віршів, які увійшли до збірок «День» (1926), «Рання осінь» (1927), «Рівновага» (1933, опублікована 1948). Тоді ж народжуються задуми п’єс «Професор Сухораб» (1928), «У дворі на передмісті» (1929), «Змова в Києві» (повністю опублікована 1989), роману «Недуга» (1928), кіносценаріїв тощо. Разом з цим, Євген Плужник багато часу присвячує перекладацькій діяльності, збирає матеріал та укладає у співавторстві з В. Підмогильним «Російсько-український фразеологічний словник: фразеологія ділової мови» (1927).

image

Влітку 1926 року, внаслідок хвороби на туберкульоз, раптово погіршився стан здоров’я письменника. Відтоді його життя проходило у суворому режимі: літо –  на Полтавщині, осінь – у Криму, весна – на Кавказі.

На початку 30-х років, незважаючи на хворобу, літературна діяльність Є. Плужника значно активізується. Він перекладає українською мовою «Невський проспект» та «Одруження» М. Гоголя, «Похлібці» та «Злодії» А. Чехова, «Дитинство» та «Отроцтво» Л. Толстого, «Діло Артамонових» М. Горького, «Тихий Дон» М. Шолохова та ін. Разом з Ф. Якубовським упорядковує 3-томну «Антологію української поезії» (1930-31), співпрацює на щойно побудованій Київській кінофабриці. Зокрема, для ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління) Є. Плужником було написано декілька кіносценаріїв, однак, фільми так і не були поставлені, а доля самих сценаріїв на сьогодні невідома.

4 грудня 1934 року за звинуваченням у належності до націоналістичної терористичної організації Євгена Плужника було заарештовано і засуджено до розстрілу. Згодом страта була замінена на 10-річне табірне ув’язнення. Помер поет від туберкульозу на Соловках, похований на табірному кладовищі у братській могилі.

Ім’я Євгена Плужника, популярне у 20-ті-30-ті роки минулого століття, тривалий час було забуте в літературі. 1956 року поет був реабілітований, а в 1966 році з’явилось видання «Вибраних творів» Є. Плужника. Відтоді він – серед найпримітніших постатей в історії української поезії.

З нагоди 120-річчя від дня народження митця у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, експозиція якої містить видання творів Євгена Плужника, літературознавчі розвідки, публікації у збірках, періодичних та довідкових виданнях про життєвий та творчий шлях талановитого поета.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки.  Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2 поверх.

Термін експонування: 20 грудня 2018 р. – 15 січня 2019 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.