П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Кіноклубу Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка 

 

image

15 грудня 2018 р. у конференц-залі Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого за підтримки ГО «Бібліотека майбутнього» відбулось засідання Кіноклубу Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка.

Створений за ініціативи студентів Катерини Майковської та Павла Кузнєцова, Кіноклуб об’єднує шанувальників мистецтва кіно, які вже третій рік поспіль збираються з метою спільного перегляду та обговорення соціально-культурних, історико-філософських, морально-етичних, естетичних контекстів представлених у рамках певної концепції фільмів.

До підбірки «Місяця теплого кіно», – саме за цією концепцією відбуваються грудневі кінопокази КІМВ, – увійшли картини, які потребують особливого, візуального відчуття.

Гостям і членам Клубу було запропоновано показ легендарного фільму Дзиги Вертова «Людина з кіноапаратом».

Кінострічка, без якої неможливо уявити існування і розвиток сучасного кінематографу, була знята у далекому 1929 році, продемонструвавши величезні можливості кіномови, які принципово відрізняються від можливостей літератури і театру.

Задум картини належав брату Дзиги Вертова, талановитому оператору Михайлу Кауфману, з яким Вертов працював у творчому тендемі. Згідно з естетичними настановами режисера, фільм знімався без сценарію, фіксуючи строкате життя радянських міст – Одеси, Харкова, Києва та Москви.

У «Людині з кіноапаратом» Вертов реалізував багаторічні експерименти та теоретичні напрацювання у сфері операторського мистецтва та монтажу, використавши такі прийоми, як уповільнена зйомка, подвійна експозиція, наїзди камери тощо, внаслідок чого фільм став своєрідним посібником кінематографії для багатьох майбутніх режисерів.

«Однією з найвражаючих звуковізуальних симфоній» назвав картину Чарлі Чаплін.

Після перегляду відбулось жваве обговорення фільму, під час якого глядачі обмінювались  враженнями від побаченого та висловлювали власні думки щодо розвитку сюжету, особливих прийомів зйомки, неймовірних на той час методів монтажу кінострічки.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.