Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація факсимільного видання

Лавришівського Євангелія XIV століття

 

20 листопада 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація факсимільного видання Лавришівського Євангелія XIV століття, яке побачило світ у видавництві «Горобець» 2018 року в рамках проекту «Повертаємо в Україну духовні цінності» за сприяння Українського культурного фонду.

Проект «Повертаємо в Україну духовні цінності» покликаний через видання факсимільного типу зробити доступними для науковців та всіх, хто цікавиться історією, культурою та мовою нашої держави, середньовічні рукописні пам’ятки, що знаходяться за межами України.

Від найбагатшої книжкової спадщини Київської Русі збереглося не більше одного відсотка усіх рукописів, створених у князівських скрипторіях, – це книги релігійні, історичні й державотворчі. Не багато їх збереглося і від наступних часів. Тому кожен збережений рукопис є не лише цінним історичним джерелом, але й скарбом української середньовічної культури. На жаль, переважна більшість рукописів знаходяться далеко від тих центрів, в яких вони були створені. Ці рукописи є перлинами книжкових зібрань Росії, Білорусії, Польщі, Австрії, Італії та інших країн. Їх старанно оберігають, виставляючи як музейні експонати у вітринах світових культурних скарбниць. Частина з них є недоступною як для дослідників, так і для тих, хто цікавиться історією кириличної рукописної книги.

Видавництво «Горобець» вже вчетверте повертає унікальні пам’ятки літературного процесу Київської Русі ХІІІ–XIV ст. широкому колу читачів, мистецтвознавцям. Вже побачили світ такі видання: Луцьке Євангеліє XIV ст., Холмське Євангеліє XIV століття, що зберігаються в Російській державній бібліотеці (Москва, Росія), Луцький Псалтир 1384 р., зберігається у Бібліотеці Лауренціана Медичі (Флоренція, Італія).

Лавришівське Євангеліє XIV століття – унікальна рукописна книга, оригінал якої зберігається в Національному музеї міста Кракова (Польща), у зібранні Бібліотеки князів Чарторийських. Презентоване факсимільне видання рукопису супроводжують наукові дослідження, здійснені вченими України та Польщі, які пов’язують створення цього пергаменного кодексу зі становленням православ’я та литовсько-руської писемності Великого князівства Литовського, що розвивалася за галицько-волинською писемною традицією. Пам’ятка є цінним джерелом української мови.

З вітальним словом до присутніх звернулася модератор презентації – куратор міжнародних зв’язків Діана Шамрай

У заході взяли участь: директор видавництва «Горобець» Ганна Горобець, виконавчий директор видавництва Володимир Гурович, д.і.н., заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» В`ячеслав Корнієнко, заступник генерального директора НБУ ім. Ярослава Мудрого Ольга Селіверстова та інші.

Презентоване видання було передано Видавництвом у подарунок Бібліотеці.

 

Інформацію підготувала завідувач

відділу обслуговування користувачів Наталії Цукренко

фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Ганни Падалки