Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 75-річчя визволення Києва від нацистських загарбників (1943)

 

image

Незабутнім для киян став день 6-го листопада 1943-го року, коли війська Першого Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна визволили столицю України від нацистських загарбників.

Понад 200 тисяч бійців Червоної Армії поклали своє життя за українську столицю. За мужність і героїзм при визволенні Києва було нагороджено орденами та медалями 17,5 тисяч бійців і командирів, а 668 із них стали Героями Радянського Союзу, серед них тридцять двоє були кияни.

Ніч із 5 на 6 листопада стала вирішальною в битві за Київ. По Брест-Литовському шосе (нині – проспект Перемоги) у місто пробились танкісти капітана Д. А. Чумаченка. Особливо жорстокі бої за Київ розгорнулися 5 листопада в районі Святошина, де проходив останній оборонний рубіж противника. Наприкінці дня був взятий і цей рубіж. Одним з перших прорвався у центр міста — на Хрещатик танк капітана Н. М.  Шолуденка. Коли він ступив на рідну землю і раптом помітив групу гітлерівців, які стріляли у радянських бійців, то кинув у ворогів дві гранати, але недобитий фашист дав по танкісту автоматну чергу. Шолуденко встиг сказати своїм бойовим друзям, які підбігли до нього: «Нічого, Київ наш». 6 листопада в 0 годин 30 хвилин червоний прапор був піднятий над будівлями ЦК КП(б)У (нині – Михайлівська площа). До чотирьох годин ранку цього ж дня опір противника в Києві був зламаний, а о 5-й ранку генерал М. Ф. Ватутін доповів Верховному Головнокомандувачу, що Київ повністю звільнений від нацистських загарбників.

7 листопада 1943 року біля пам'ятника Т. Г. Шевченка відбувся мітинг мешканців Києва з нагоди визволення.

До 75-річчя визволення Києва від нацистських загарбників в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, яка висвітлює, коментує, тлумачить події тих страшних днів. Читач має змогу вдивитися в обличчя людей на старих світлинах, розглянути краєвиди й будинки Києва, яких уже немає й уявити столицю України часів окупації, дізнатися про стосунки людей, які пережили той час і ті обставини. Також представлені статті з періодичних видань.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 06 – 25 листопада 2018 р.

 

 Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.