П’ятниця, 10 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів» 1

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

10.01–14.01.2022

Урядовий кур’єр. – 2022. – 12 січ.

Державної мови стане більше. – Інф.

Із 16 січня друковані ЗМІ загальнодержавного й регіонального розповсюдження видаватимуть лише державною мовою – набуває чинності 25 стаття Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання державної мови у сфері друкованих ЗМІ. Вони можуть виходити іншими мовами, але водночас має бути наклад державною. Усі мовні версії видаватимуть з однаковою назвою, вони мають відповідати одна одній за змістом, обсягом і способом друку. А випуски – мати однакову нумерацію порядкових номерів і виходити в один день. Докладніше: https://ukurier.gov.ua/uk/news/derzhavnoyi-movi-stane-bilshe/

 

У 2021 в Україні видавали понад 300 газет і журналів російською мо-вою. – «Укрінформ»

«Згідно з інформацією, наданою Державною науковою установою „Книжкова палата України імені Івана Федорова”, станом на листопад 2021 року в Україні видавалося 217 газет (з яких 173 загальнодержавної сфери розповсюдження та 44 регіональної сфери розповсюдження) та 107 журналів російською мовою», – ідеться у відповіді Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови на інформаційний запит. Докладніше:

https://chytomo.com/u-2021-v-ukraini-vydavaly-ponad-300-hazet-i-zhurnaliv-rosijskoiu-movoiu/

 

Кремінь просить підтримки української мови у Києві: Кожну четверту-п’яту скаргу про порушення закону зафіксовано у столиці. – «ЛігаБізнесІнформ»

У 2021 році кожну четверту-п’яту скаргу про порушення мовного закону зафіксовано у Києві. Загалом було 3574 звернення, зазначив мовний омбудсмен Т. Кремінь. «Жителі столиці скаржилися на відсутність україномовних версій інтернет-магазинів, на обслуговування недержавною мовою, фіксували порушення у сфері освіти, зовнішньої реклами», – наголосив він. Кремінь звернувся до столичної та обласної влади з проханням «втрутитися в ситуацію» та затвердити програму розвитку мови. За його словами, такі вже існують у Харківській та Кіровоградській областях. Мовний омбудсмен пропонує: запровадити мережу безкоштовних курсів з вивчення української мови; створити майданчики, де держслужбовці зможуть скласти іспит на знання мови; здійснювати позаплановий контроль тих галузей, які є проблемними. Джерело:

https://censor.net/ua/news/3309971/kremin_prosyt_pidtrymky_ukrayinskoyi_movy_u_kyyevi_kojnu_chetvertupyatu_skargu_pro_porushennya_zakonu

 

Українська літературна газета. – 2022. – 11 січ.

Оголошено конкурс до Міжнародного дня рідної мови. – Інф.

Постійне представництво України при ООН у співпраці зі Світовим конґресом українців та у партнерстві зі ЗМІ, волонтерами та ін. оголосили про проведення конкурсу з написання есе. Конкурс проводиться до Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначається 21 лютого, з метою популяризації української мови за кордоном та її підтримання серед закордонного українства. Кінцева дата подання письмових робіт 10 лютого. Докладніше: https://litgazeta.com.ua/news/oholosheno-konkurs-do-mizhnarodnoho-dnia-ridnoi-movy/

Оголошено конкурс до Міжнародного дня рідної мови

Постійне представництво України при ООН у співпраці зі Світовим конґресом українців та у партнерстві зі ЗМІ, волонтерами, а також іншими зацікавленими організаціями, оголосили про проведення конкурсу з написання есея до Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначається 21 лютого. Мета – популяризація української мови за кордоном та її підтримання серед закордонного українства. Докладніше:

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3383121-ogoloseno-konkurs-do-miznarodnogo-dna-ridnoi-movi.html

 

Питання освіти і мови нацменшин

Для школярів нацменшин створили додаток із вивчення української мови

Мобільний додаток «Йой» створено для учнів початкової школи, які є носіями угорської чи румунської, щоб полегшити вивчення української мови. Про це повідомляється на сайті реформи «Нова українська школа». Попри те, що програму першочергово спрямовано на національні меншини Закарпаття та Буковини, її можна використовувати й для навчання школярів-носіїв інших мов. Наразі додаток можна безплатно завантажити. Для користування потрібно ввести дані про регіон і клас дитини для подальшого формування статистики. Докладніше:

https://chytomo.com/dlia-shkoliariv-natsmenshyn-stvoryly-dodatok-iz-vyvchennia-ukrainskoi-movy/

 

Випуск підготувала

В. В. Пижевська,

головний бібліограф сектору оперативного інформування

та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26