П’ятниця, 10 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів» 1

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

18.10–23.10.2021

 

 

Вечірній Київ. – 2021. – 21 жовт. Українці онлайн вивчають правила нового правопису. – Марків Н.; День. – 2021. – 13 жовт. Розпочав роботу національний онлайн-проєкт із тестування та вивчення української мови, – МКІП. – Інф.

У серпні 2021 року Асоціація інноваційної та цифрової освіти спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України за підтримки Українського культурного фонду запустили Національний онлайн-проєкт з тестування та вивчення української мови. На платформі розміщено адаптивний тест з української мови (згідно з українськими та міжнародними стандартами), а також понад 30 онлайн-ресурсів для вивчення української мови, зокрема безкоштовний мультимедійний онлайн-курс «Сучасна українська мова», розміщений на платформі Освітнього хабу Києва. «З метою популяризації проєкту серед українців ми вивчаємо громадську думку, тому просимо Вас пройти коротке онлайн-опитування (всього 12 питань)», – зазначають в Освітньому хабі. Усім, хто заповнив опитувальник до 1 листопада, надішлють посилання на ексклюзивний вебінар щодо нових правил українського правопису. Докладно:

https://vechirniy.kyiv.ua/news/57591/

https://day.kyiv.ua/uk/news/131021-rozpochav-robotu-nacionalnyy-onlayn-proyekt-iz-testuvannya-ta-vyvchennya-ukrayinskoyi

 

Вечірній Київ. – 2021. – 16 жовт. Цьогорічний радіодиктант з української мови читатиме Юрій Андрухович. – Петришин О.; Україна молода. – 2021. – 15 жовт. Радіодиктант національної єдності-2021 напише і прочитає Юрій Андрухович. – Інф.; Газета по-українськи. – 2021. – 16 жовт. Автором і читцем радіодиктанту національної єдності буде Андрухович: подробиці події. – Інф.

Цього року автором тексту щорічного всеукраїнського радіодиктанту стане письменник Юрій Андрухович. У прямому ефірі 9 листопада він його й надиктує. Трансляцію диктанту можна буде відстежувати й на решті медійних платформ Суспільного телерадіомовника – телеканалі «UA: Перший», радіо «Культура» та ін. Докладно:

https://vechirniy.kyiv.ua/news/57437/

https://umoloda.kyiv.ua/number/0/164/161134/

https://gazeta.ua/articles/life/_avtorom-i-chitcem-radiodiktantu-nacionalnoyi-yednosti-bude-andruhovich-podrobici-podiyi/1055837

 

Український тиждень. – 2021. – 21 жовт.

«Компанія – російськомовна». Які українські роботодавці потрапляли в українофобські скандали. – Братущик-Хома М.

Видання зібрало найгучніші скандали, пов’язані з дискримінацією на мовному підґрунті та українофобією компаній за останній час. Йдеться про російськомовні вакансії у компанія Light Consulting; скандал з працівницею компанії AllStars-IT Анастасією Польськіх; відмову у роботі україномовній Вікторії Юхимець у компанії Columb Trade; звільнення Слави Баранського після українофобського посту у ФБ з Fozzy Group; скандал з Юлією Приваловою та її брендом YARO. Також у матеріалі наведено дані омбудсмена із захисту мови. Докладно:

https://tyzhden.ua/Society/253428

 

Вечірній Київ. – 2021. – 22 жовт.

Понад 200 тематичних статей напишуть українці для Вікіпедії до Дня мови. – Марків Н.

9 листопада відзначають День української писемності та мови. Щоб покращити висвітлення цього сегменту в українській Вікіпедії ГО «Вікімедіа Україна» та Міністерство культури та інформаційної політики України проведуть тематичний Тиждень української мови. Він триватиме з 11 жовтня по 1 листопада 2021 року й має на меті поліпшити чи створити наново понад 200 статей у Вікіпедії про історію, сучасність, діалекти української мови, видатних учених – мовознавців тощо. Стати учасником Тижня української мови зможе кожен, хто зареєструється у Вікіпедії. Докладно:

https://vechirniy.kyiv.ua/news/57619/

 

ICTV та НТН мають найнижчу частку україномовних програм. – Наталія Данькова

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виявила ознаки порушення в ефірі двох загальнонаціональних каналів, які не дотримали вимог субтитрування програм, які вийшли в ефір недержавною мовою. Про це під час засідання 13 жовтня повідомила членкиня регулятора О. Ніцко. Однак до призначення перевірки регулятор ці канали не називає. Моніторинг тривав упродовж тижня – із 30 серпня по 5 вересня. Нацрада розглядала ефір 28 загальнонаціональних каналів. «Ми вимірюємо тижневий обсяг програм. Перевіряємо відповідність ефірів закону про телебачення та радіомовлення», – повідомила Ніцко. Згідно моніторингу, 100% українською мовлять: «UA:Перший», «К2», «Індіго», «Мега», «М1», «Xsport», «Рада», «Прямий», «UA:Культура», «ТЕТ», «ПлюсПлюс», «Піксель ТV», «Ентер фільм», «4 канал», «Zoom». 96–98% мовлення українською мають – «5 канал», «Еспресо» та «Україна 24». Найнижчу частку україномовних програм мають ICTV та НТН – 81%, однак їх мовлення відповідає тій частці, яка встановлена законодавством (згідно законодавства ця частка має бути не нижчою за 75%). Докладніше:

https://detector.media/rinok/article/192828/2021-10-13-ictv-ta-ntn-mayut-naynyzhchu-chastku-ukrainomovnykh-program/

 

Найнижча частка пісень українською на радіо «Шансон» та «П’ятниця», – Нацрада. – Наталія Данькова

Моніторинг Національної ради з питань телебачення та радіомовлення засвідчує, що у вересні всі радіостанції дотримались мовних квот. Однак при цьому найнижчу частку україномовних пісень мають «Шансон» та «П’ятниця» – 39–38%. А от на 100% українською пісні виходять в ефірі «Країни ФМ» та «Українського радіо». Докладніше:

https://detector.media/rinok/article/192826/2021-10-13-naynyzhcha-chastka-pisen-ukrainskoyu-na-radio-shanson-ta-pyatnytsya-natsrada/

 

На радіо «Культура» і «Промінь» зменшилася кількість пісень українською, на Суспільному пояснили, чому

Згідно з результатами моніторингу Нацради у вересні кількість пісень на суспільному радіо зменшилася на 16%. Продюсери радіостанцій пояснили, що в ефірі збільшилася кількість опер та розмовних програм. Докладніше:

https://stv.detector.media/radio/read/6870/2021-10-18-na-radio-kultura-i-promin-zmenshylasya-kilkist-pisen-ukrainskoyu-na-suspilnomu-poyasnyly-chomu/

 

Дослідження Sweet.tv: 63% опитаних хочуть дивитися продукт українською мовою

Директор Sweet.tv О. Резунов в інтерв’ю повідомив, що опитування сервісу показало, що більшість українців воліють дивитися фільми та серіали українською мовою. Докладніше:

https://detector.media/infospace/article/192842/2021-10-13-doslidzhennya-sweettv-63-opytanykh-khochut-dyvytysya-produkt-ukrainskoyu-movoyu/

 

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26