Субота, 11 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

25.08–28.08.2021

 

Перевірте свій рівень української: Мінкульт запустив сайт для вивчення мови. – Яна Осадча

В Україні запустили національну онлайн-систему тестування, де можна перевірити рівень володіння українською мовою та вивчити її. Сайт створило Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, повідомив очільник МКІП О. Ткаченко. Також доступні 15 уроків, де мову можна вивчати за допомогою відео, аудіо, письмових завдань на визначення помилок тощо. Складність питань у програмі регулюється індивідуально, залежно від попередніх відповідей. Докладніше:

https://life.pravda.com.ua/society/2021/08/20/245684/

 

30-річний шлях української мови. – Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови зазначає: «За 30 років існування незалежної України ставлення до державної мови зазнало тектонічних змін. Але і сьогодні українська мова та її розвиток ще досі перебувають під шаленим політичним тиском». Докладніше:

https://lb.ua/blog/taras_kremin/492396_30richniy_shlyah_ukrainskoi_movi.html

 

Україна молода. – 2021. – 26 серп.

На Дніпропетровщині визнано протиправним і скасовано статус російської як регіональної мови. – Інф.

Визнання російської мови як регіональної мови офіційно скасовано на території Дніпропетровської області. Це важливе рішення ухвалив Дніпропетровський окружний адміністративний суд, задовольнивши позов обласної прокуратури. Докладніше: https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/159864/

 

На Дніпропетровщині суд скасував регіональний статус російської мови

Окружний суд Дніпра задовольнив клопотання облпрокуратури. Докладніше:

https://dilo.net.ua/novyny/na-dnipropetrovshhyni-sud-skasuvav-regionalnyj-status-rosijskoyi-movy/

 

Україна молода. – 2021. – 27 серп.

Українофобія Зе-гулліверів: як обтяжена «языком» влада і її сателіти атакують українську мову. – Пархомчук Т.

У статті авторка аналізує, як ставляться нинішні політики до мовного питання в країні. Також у матеріалі піднято декілька проблемних питань. Так, «19-го серпня в Україні відбулась прем’єра стрічки «Гуллівер повертається». Це англомовний повнометражний 3D-анімаційний фільм-фентезі російського режисера Іллі Максимова, знятий у копродукції України та Кіпру. Фільм створений анімаційним підрозділами Gulliver films (Кіпр) та кінокомпанією Студія «Квартал 95» (Україна). Сюжет фільму базується на романі Джонатана Свіфта «Мандри Гуллівера»… Планується, що в міжнародному прокаті стрічку побачать глядачі з понад 60 країн… А тепер найцікавіше. Фільм має вийти в широкий російський кінопрокат, включно з окупованими Росією регіонами України… Дистриб’ютор – «Наше Кино». Для кінопрокату в Росії фільм було дубльовано російською мовою в 2021 році. Тобто й на окупованих РФ українських територіях фільм демонструватиметься російською. Що це означає?...». Також авторка зазначає: «От і чутки про ще один культурно-політичний камінь спотикання – легендарну Одеську кіностудію – зависли в затуманеному повітрі. Йдеться про те, що частину території Одеської кіностудії міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко нібито хоче чи то забудувати, чи то орендувати. Нещодавно Олександр Ткаченко прокоментував ці закиди: «Я впродовж 15 років маю стосунок до Одеської кіностудії. А після того, як я побував на київських кіностудіях, був вражений: у принципі, я навіть не думав, що так можна – залишаючи кіностудії державними, починати їх забудовувати. І наробити всього того, що впродовж років наробили на Одеській кіностудії. Фантомні болі товаришів, котрі думають, що знають, про що я думаю, залишимо з ними самими, нехай лікуються самі»… Додав інтриги й «без жодного натяку» нардеп від СН Микита Потураєв, зазначивши: «Ми майже втратили державну українську кінохроніку. Ми маємо величезні ризики в українській кінематиці. Ми з цим розбираємось. Ми не зліземо з правоохоронних органів. Ми будемо битися за те, щоб урятувати те, що можна врятувати. І моя позиція така, що на всіх студіях мають з’явитися стратегічні інвестори, тому що інакше це (кіностудії) перетвориться на забудови». А з цими загадковими інвесторами, на що мають перетворитись кіностудії?..». Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/3760/180/159889/

 

 

Випуск підготувала

В. В. Пижевська,

головний бібліограф сектору оперативного інформування

та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформцентру з питань культури та мистецтва,

E­mail: infocenter@nplu.org ; info_nplu@ua.fm

контакт. тел.: 425­23­26