П’ятниця, 10 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів» 0

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

07.06–11.06.2021

 

«Лагідну українізацію» підтримують багато депутатів – Ткаченко

Першими за невикористання державної мови потрібно штрафувати не представників сфери послуг та сервісу, а чиновників, урядовців та депутатів. Таку думку висловив міністр культури та інформаційної політики О. Ткаченко під час пресконференції, присвяченій року його роботи на посаді. Він зауважив, що ця ідея зустрічає підтримку в депутатів, але будь-які зміни до «мовного» закону мають надзвичайно «сенситивну частину». На його думку, застосування штрафів, особливо в східних і південних регіонах, може бути використане для поширення тези щодо нібито насаджування мови. О. Ткаченко додав, що є прихильником «лагідної українізації», тож передусім мають реалізовуватися проєкти, спрямовані на підтримку української мови і її вивчення. «І лише після цього ми можемо говорити про те, що держава має право застосовувати якісь штрафи до пересічних громадян», – зазначив міністр. Докладніше:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3261050-lagidnu-ukrainizaciu-pidtrimuut-bagato-deputativ-tkacenko.html

 

День. – 2021. – 6 черв.

Іспит на володіння державною мовою для чиновників запустять 16 липня. – Інф.

Найближчим часом іспит на володіння державною мовою мають складати близько 150 тис. чиновників усіх рангів. Про це розповіла голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська. Скласти іспит повинні службовці всіх рангів. Чинних держслужбовців норма закону не торкнеться, але у разі зміни посади з бажанням залишитися на держслужбі – скласти іспит доведеться. Іспит складається з двох частин: письмової та усної, що містять чотири блоки – тестові («Культура мови», «Читання») і практичні («Письмо», «Говоріння»). Структура іспиту буде схожою на міжнародний іспит з іноземної мови. Він розрахований на рівень С1 або С2 – найвищий за міжнародною шкалою. Випробувальні майданчики буде створено в усіх областях України. Докладно:

https://day.kyiv.ua/uk/news/060621-ispyt-na-volodinnya-derzhavnoyu-movoyu-dlya-chynovnykiv-zapustyat-16-lypnya

 

Україна молода. – 2021. – 8 черв.

Тарас Кремінь: Будь-які спекуляції на мовному питанні є неприпустимими. – Пархомчук Т.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, поділився інформацією про те, як імплементують норми мовного закону та впроваджують його вимоги. Зокрема щодо дії з 16 липня норми про книговидання та книгорозповсюдження, мову книжкових видань та друкованих медіа, дублювання кінофільмів українською мовою. Докладно:

https://umoloda.kyiv.ua/number/3736/180/157821/

 

Зупинити «мовну шизофренію». Про український дубляж, мовні квоти і грошові апетити власників медіахолдингів. – Надія Константінова

16 липня набуває чинності норма закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка зобоֹвֹֹֹ’язує українські телеканали дублювати та озвучувати фільми і серіали державною мовою. Власники медіахолдингів звернулися до парламентарів з проханням відкласти обов’язковий перехід на українську мову, оскільки, на їхню думку, карантин боляче вдарив по теле- і кіновиробництву. Депутати спробували відтермінувати дію цієї норми, проте не вистачило голосів, і відповідний законопроєкт не включили до порядку денного. Автор аналізує думки фахівців з питань: чому питання про відтермінування виникло саме зараз, хоча мовний закон ухвалили понад рік тому; чи причина лише у карантині; наскільки змінився нині обсяг російськомовного продукту на телебаченні, і що необхідно зробити для повного переходу каналів на державну мову. Докладніше:

https://www.radiosvoboda.org/a/zupynyty-movnu-shyzofreniyu-ukrainskiy-dublyazh/31289112.html

 

Балачки про «українську російську» мову тягнуть державу в колоніальне минуле – Капранов. – Надія Константінова

Автор розповідає, як Росія використовує «мовні важелі» у політичній грі, про новий термін «українська російська» мова від українських політиків, а також наскільки змінився відсоток російськомовних українців. Докладніше:

https://www.radiosvoboda.org/a/balachky-pro-ukrainsku-rosiysku-movu-tyahnut-derzhavu-v-mynule-kapranov/31291962.html

 

Ткаченко підтримав ідею відтермінувати обов’язковий дубляж фільмів українською мовою

Міністр культури та інформаційної політики України О. Ткаченко підтримав ідею відтермінувати початок дії окремих статей мовного закону, які стосуються обов’язкового дубляжу фільмів українською мовою. «Було звернення колег із телеканалів через те, що цього року у них не було ні фінансових, ні фізичних можливостей продовжувати зйомки проєктів, які вони планували, відтермінувати на час карантину дію цього закону. Оскільки сам закон, по суті, не змінюється, а тільки відтерміновується, то я бачу у цьому крок назустріч представникам індустрії», – сказав О. Ткаченко. На уточнювальне запитання, чи не бачить міністр проблем у тому, що його позиція з низки мовних питань відрізняється від позиції уповноваженого із захисту державної мови Т. Кременя, О. Ткаченко відповів, що не бачить суттєвої відмінності в їхніх позиціях, окрім «наголосів». «Якщо я говорю про лагідну українізацію – це не примусова українізація», – додав О. Ткаченко. Докладніше:

https://detector.media/infospace/article/188932/2021-06-08-tkachenko-pidtrymav-ideyu-vidterminuvaty-obovyazkovyy-dublyazh-filmiv-ukrainskoyu-movoyu/

 

Голос України. – 2021. – 10 черв.

Черкащина першою ухвалила програму розвитку української мови. – Лісова Л.

На черговій сесії Черкаської обласної ради депутати проголосували за прийняття Програми розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя області на 2021–2025 роки «Сильна мова – успішна держава». У документі йдеться про широке залучення і домінування державної мови не лише у галузях освіти, науки, культури, а й в обслуговуванні, в інфраструктурній сфері. Черкащина першою з областей ухвалила стратегію розвитку та функціонування української мови у всіх сферах суспільства. Докладно:

http://www.golos.com.ua/article/347197

 

Мовні квоти: чотири телеканали порушують закон у вечірньому прайм-таймі

Загальнонаціональні телеканали «Україна», «1+1», «Інтер» та ICTV у вечірній прайм-тайм не дотримуються вимог обов’язкового обсягу мовлення державною мовою. Про це свідчать результати моніторингу, які оприлюднив Уповноважений із захисту державної мови Т. Кремінь. Зазначається, що результати моніторингу згідно з чинним законодавством України передано Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення для вжиття відповідних заходів. Докладніше:

https://lb.ua/news/2021/06/09/486645_movni_kvoti_chotiri_telekanali.html

 

Кілька радіостанцій знизили мовлення українською у своїх передачах – моніторинг

Українська мова в ефірі 15 загальнонаціональних радіостанцій у травні звучала в такому обсязі, якого вимагає Закон «Про телебачення і радіомовлення». Проте кілька радіо знизили мовлення державною у своїх передачах. Це засвідчили результати моніторингу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Докладніше:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3262385-kilka-radiostancij-znizili-movlenna-ukrainskou-u-svoih-peredacah-monitoring.html

 

Освітній комітет рекомендував Раді дозволити іноземцям навчання у вишах російською мовою

Комітет з питань освіти, науки та інновацій на засіданні 9 червня рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт, що передбачає навчання у вишах російською мовою для іноземців та осіб без громадянства. Мова йде про проєкт закону № 3717, який передбачає зміни до Закону України «Про вищу освіту». Докладніше:

https://lb.ua/society/2021/06/10/486735_osvitniy_komitet_rekomenduvav_radi.html

 

Разумков вважає, що законопроєкт про навчання у вишах іноземною мовою не загрожує державній. – Дарія Поперечна

Голова Верховної Ради Д. Разумков вважає, що законопроєкт про навчання студентів з інших країн в українських вишах іноземною мовою не загрожує державній мові. Про це він розповів під час брифінгу у Львові 10 червня. За його словами, цей законопроєкт – економічно вигідний вишам і не впливає на державну мову. Голова ВР наголосив, що мова йде виключно про іноземців, які не можуть навчатися українською мовою. При цьому в законопроєкті йдеться, про навчання «іншими мовами». «Там не має виключення – лише російською, або лише угорською», – пояснив Разумков.  Він вважає, що таке рішення допоможе залучити фінансові ресурси до вишів і створити додаткові конкурентні можливості. Докладніше:

https://life.pravda.com.ua/society/2021/06/10/245155/

 

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26