Четвер, 9 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Бюлетень щотижневої оперативної інформації «Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів» 2

Бюлетень

щотижневої оперативної інформації

«Мовні питання на сторінках преси та інтернет-ресурсів»

 

24.05–28.05.2021

 

Голос України. – 2021. – 25 трав.

Плекаймо й розвиваймо рідну мову! (24 травня – День слов’янської писемності і культури). – Чорна С.

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні напередодні Дня слов’янської писемності і культури схвалив Концепцію Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року. Докладно:

http://www.golos.com.ua/article/346397

 

Газета по-українськи. – 2021. – 24 трав.

У Кабміні розписали кроки щодо утвердження української мови до 2030 року. – Інф.

19 травня 2021 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови. Документ передбачає реалізацію мотивуючих проєктів з вивчення, навчання та спілкування українською мовою для громадян України, відкриття мережі курсів з вивчення української мови, покращення якості її викладання в закладах освіти. У ньому йдеться про підтримку та популяризацію української мови за кордоном. Програми функціонування і розвитку української мови приймали неодноразово, розповіла мовознавиця Лариса Масенко. Натомість тепер маємо мовний закон, апарат Уповноваженого із захисту державної мови, Комісію зі стандартів української мови та окремо активістів. «Слід продовжувати у тому ж дусі. Тому затверджена урядом Концепція правильна та важлива. Головне, щоб не лишилась на папері. Важливими є пункти про підтримку і популяризацію української мови за кордоном та створення системи викладання її, як іноземної. Цінний пункт про сприяння проведенню наукових досліджень у сфері українського мовознавства, соціолінгвістики та жестової мови…», – зауважує вона. Лариса Масенко вважає доцільним відновлення літературних журналів у паперовому варіанті. Докладно:

https://gazeta.ua/articles/sogodennya/_u-kabmini-rozpisali-kroki-schodo-utverdzhennya-ukrayinskoyi-movi-do-2030-roku/1033627

 

«Лагідна українізація». Експерти про концепцію розвитку української мови. – Надія Константінова

Уряд схвалив концепцію державної програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року. Наведено думки експертів наскільки ця програма на часі, і чи зможе влада реалізувати її. Докладніше:

https://www.radiosvoboda.org/a/lagidna-ukrainizasiya-eksperty-pro-movu/31269251.html

 

Дзеркало тижня. Україна. – 2021. – 25 трав. У чотирьох областях російська мова досі має статус регіональної – Офіс омбудсмена. – Інф.; У мовного омбудсмена розповіли, в яких областях російська має статус регіональної мови

Російська мова досі має статус регіональної на території окремих населених пунктів в чотирьох областях. Про це повідомили в Офісі омбудсмена із захисту державної мови. «Не скасовані рішення про функціонування та надання російській мові статусу регіональної на території Дніпропетровської та Луганської областей, а також окремих населених пунктів Миколаївської та Одеської областей і Болградського району Одеської області», – йдеться в повідомленні. Статус регіональної визначено для болгарської і гагаузької на території Болградського району та міста Болград Одеської області, румунська і молдавська мають статус регіональних на території окремих населених пунктів Чернівецької області. Докладно:

https://zn.ua/ukr/UKRAINE/u-chotirokh-oblastjakh-rosijsku-movu-do-sikh-pir-maje-status-rehionalnoho-ofis-ombudsmena.html

https://www.radiosvoboda.org/a/news-rosiyska-mova-status/31273134.html

 

Дзеркало тижня. Україна. – 2021. – 25 трав. З початку року омбудсмен отримав 100 скарг на порушення мовного закону представниками влади. – Інф.; День. – 2021. – 25 трав. Від початку року надійшло 1357 повідомлень про порушення мовного закону, – Кремінь. – Інф.

Від початку року Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав 100 скарг на порушення мовного закону органами держвлади та місцевого самоврядування. Загалом з початку року Тарас Кремінь отримав 1 357 повідомлень від українців про порушення мовного закону. Водночас у пресслужбі омбудсмена зазначили, що після послаблення карантину, збільшилася кількість звернень та скарг громадян щодо порушення мовного закону у сфері обслуговування. За порушення статті про використання державної мови у сфері обслуговування омбудсмен виніс попередження п’ятьом суб’єктам господарювання. Більшість із суб’єктів господарювання, яким винесені попередження, на вимогу Уповноваженого протягом 30 днів усунули порушення, як цього вимагає Закон. Докладно:

https://zn.ua/ukr/UKRAINE/z-pochatku-roku-ombudsmen-otrimav-100-skarh-na-porushennja-movnoho-zakonu-predstavnikami-vladi.html

https://day.kyiv.ua/uk/news/250521-vid-pochatku-roku-nadiyshlo-1357-povidomlen-pro-porushennya-movnogo-zakonu-kremin

 

День. – 2021. – 25 трав. Харківський суд скасував регіональний статус російської мови. – Інф.; Суд скасував рішення Харківської міськради про регіональну мову

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов в. о. керівника місцевої прокуратури №1 про визнання протиправним та недійсним рішення міської ради, яке надавало російській мові статус регіональної в місті. Рішення суду набирає законної сили після закінчення терміну подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Докладно:

https://day.kyiv.ua/uk/news/250521-harkivskyy-sud-skasuvav-regionalnyy-status-rosiyskoyi-movy

https://lb.ua/pravo/2021/05/25/485503_sud_skasuvav_rishennya_harkivskoi.html

 

Новое время. –2021. – 26 трав.

Харків оскаржить рішення про позбавлення російської мови статусу регіональної. – Інф.

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов пообіцяв оскаржити рішення суду про скасування регіонального статусу російської мови. У мерії Харкова нагадали, що регіональна мова діє у деяких громадах, зокрема у Миколаєві. «Ми визнаємо українську мову державною, проводимо засідання виконкомів і сесії українською мовою. Але майже 80% харків’ян говорять російською, і їхнє право спілкуватися тією мовою, якою їм зручно», – повідомив він. Докладно:

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/harkiv-oskarzhit-rishennya-pro-rosiysku-regionalnu-movu-novini-ukrajini-50162234.html

 

 

 

Випуск підготувала

 

О. А. Рудіч,

завідувач сектору оперативного інформування
та розповсюдження інформації відділу НАУІ

Інформаційного центру з питань культури та мистецтва;

електронна адреса: info_nplu@ua.fm ; infocenter@nplu.org;

контакт. тел.: 425-23-26