П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Шевченкіана на сторінках періодичних видань

Шевченкіана на сторінках періодичних видань

 

День народження Великого Кобзаря відзначили в Китаї // Культура і життя. - 2016. - 11-17 берез. (№ 10). — С. 3. - (Актуально).
До 202-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка українці Шанхаю декламували ”Садок вишневий коло хати” китайською мовою.

 

Іду з дитинства до Тараса // Культура і життя. - 2016. - 11-17 берез. (№ 10). — С. 3.
Вшанування пам’яті Кобзаря на літературно-мистецькому святі ”Іду з дитинства до Тараса” на базі бібліотеки с. Правдівка Ярмолинецького району.

 

Шевченко. Солоспіви // Культура і життя. - 2016. - 11-17 берез. (№ 10). — С. 3. - (Актуально).
До 15 березня в Луганській і Донецькій областях за підтримки Міністерства культури України триватиме культурно-мистецький проект ”Тарас Шевченко. Солоспіви”.

 

Філатова, Н.
   Постать Тараса Шевченка у комунікативній практиці інтернет-користувачів / Н. Філатова // Українознавство. - 2015. - № 4. — С. 186-201.
Проаналізовано комунікацію інтернет-користувачів щодо постаті Тарас Шевченка, розуміння його ролі, внеску, значення для сучасного українського суспільства.

 

Денисюк, С.
   Шевченкознавчий дискурс Юрія Шевельова / С. Денисюк // Українознавство. - 2015. - № 4. — С. 177-185.
Розглядаються шевченкознавчі тексти видатного українського вченого Юрія Шевельова.

 

Наумова, Надежда.
   В школах российского Оренбурга мы встречали ребят, которых родители назвали Тарасами в честь Шевченко. В Росси начато уголовное производство по факту сноса в этом городе мемориального дома Кобзаря / Надежда Наумова // Факты и комментарии. - 2016. - 5 марта. — С. 10. - (Взгляд в прошлое).

 

Ткачук, Наталія.
   Шевченко – вічний, як Україна : 9 березня — 202 річниця від Дня народження Тараса Шевченка / Наталія Ткачук // Народна армія. - 2016. - 3 берез. (№ 8). — С. 13.
День народження великого сина України, її генія і пророка Тараса Шевченка. Традиційно українці від Сходу до Заходу, з Півдня до Півночі звертаються до постаті Великого Кобзаря, яка у своїй величі була, є і залишається незрівнянною, невичерпною для людського подиву й осягнення. Він увійшов у літературу поетом, якого ми до того не мали: поетом для всіх, поетом народним, поетом гноблених, але не скорених українців.

 

Поцюрко, О. Ю.
   Дискурс свободи у прозових творах Т. Г. Шевченка / О. Ю. Поцюрко // Актуальні проблеми філософії та соціології. - 2015. - № 7. — С. 122-125.
У статті розкрито особливості трактування ідеї свободи в повістях, «Щоденнику» та листах Т.Г. Шевченка. Доведено положення про те, що всі герої в Кобзаря обирають свободу власного волевиявлення, борються за «святе право» на свободу, справедливість і щастя, їхнє індивідуальне відчуття свободи є неповторним і глибоко особистісним.

 

Астаф’єв, Олександр.
   Творчість Тараса Шевченка з погляду слов’янофілів: Мар’ян Здзеховський / Олександр Астаф’єв // Слово і час. - 2015. - № 9. — С. 3-12.
Розкрито життєвий і творчий шлях польського філософа і літературознавця Мар’яна Здзеховського, генезу його релігійного світогляду, рецепцію творів в Україні. Головну увагу приділено його шевченкознавчим працям.

 

Глушко, Михайло.
   Іван Раковський - дослідник антропологічних рис Тараса Шевченка / Михайло Глушко // Народознавчі зошити. - 2015. - № 5. — С. 999-1003.
Про І. Раковського, як одного з членів Наукового товариства імені Шевченка у Львові. Вчений цікавився проблемами, що стосувалися антропологічних рис українців. Опрацювавши спогади сучасників Тараса Шевченка, його посмертну маску, а також інші джерела й автопортрети, у 1921 році дослідник описав загальний вид Кобзаря та визначив його типові антропологічні риси.

 

Поет, якого не знаємо : збірка статей Григорія Грабовича спрямована проти зашкарублості в пізнанні Шевченка / Олександр Боронь // Уряд. кур’єр. - 2015. - 28 листоп. — С. 7. - (Територія слова).
Йдеться про книгу українського письменника Г. Грабовича ”Шевченко, якого не знаємо”.

 

Кубай, Н.
   Патріотичні мотиви творчості Т. Шевченка в контексті козацької педагогіки / Н. Кубай // Нова пед. думка. - 2015. - № 1. — С. 118-121.
Розкрито особливості героїко-патріотичних мотивів творчості Т. Шевченка у змалюванні доби козаччини в контексті лицарських ідей козацької педагогіки.

 

Шевчук, О.
   Постать Шевченка у культурному самозбереженні південноамериканських українців / О. Шевчук // Українознавство. - 2015. - № 2. — С. 139-150.
Розглядається постать Тараса Шевченка у національній ідентифікації української діаспори в Південній Америці.

 

Смольницька, О.
   Тарас Шевченко у рецепції компаративних студій Віри Вовк: порівняння доктрин українського і бразильського романтизму / О. Смольницька // Українознавство. - 2015. - № 1. — С. 44-52.
Розглядаються шевченкознавчі студії Віри Вовк у порівнянні з бразильськогю літературою періоду романтизму, зокрема з поезією Антоніо де Кастро Алвеса.

 

Хоменко, О.
   «Кобзар» як світоглядна підстава Акту Злуки: українознавчі проекції історичного феномену / О. Хоменко // Українознавство. - 2015. - № 1. — С. 29-43.
У статті аналізується вплив творчості Тараса Шевченка на процес формування спільного світоглядного простору українців. На основі аналізу культурно-політичних вимірів розвитку національної літератури кінця XIX - початку XX ст. доводиться, що саме духовний імперетив ”Кобзаря” уможливив Акт Злуки.

 

Ціпко, Анатолій.
   Шевченкове слово і концептосфера українського романтичного ”золотого віку” / Анатолій Ціпко // Українознавство. - 2015. - № 1. — С. 14-21.
У статті увагу зосереджено на особливостях відтворення спостережного бачення ”високої минувшини” у романтічній добі українського письменства.

 

Бойко, Т.
   Осмислення засад національної свідомості в рецепції Тараса Шевченка / Т. Бойко // Українознавство. - 2015. - № 1. — С. 22-28.
Висвітлені проблеми формування української свідомості, виділені Т. Шевченком.

 

Зорівчак, Роксолана.
   Творчість і особистість Тараса Шеваченка як символи вільної України в Сполучених Штатах Америки : Частина II / Роксолана Зорівчак // Всесвіт. - 2015. - № 3/4. — С. 221-230. - Закінчення. Початок у № 1-2 2015.

 

Жулинський, Микола.
   Апостольська місія Тараса Шевченка та ідеали слов’янської єдності / Микола Жулинський // Слово і час. - 2015. - № 3. — С. 3-19.
Мова йде про самоусвідомлення Тарасом Шевченком своєї апостольської місії, що полягала в оприявленні духу, почувань, сподівань його рідного народу українською мовою, у поширенні освіти, необхідності національної та соціальної революції в ім’я незалежності України.

 

Ясень, Микола.
   «Ще раз зібрались ми до тебе, Тарасе …» : Тарас Шевченко помер від паралічу серця о п’ятій годині тридцять хвилин 26 лютого (10 березня за новим стилем) 1861 року. Вже невдовзі після похорону на Смоленському кладовищі в Петербурзі друзі геніального поета вирішили перепоховати його в Україні. Довгі клопотання врешті-решт увінчалися офіційним дозволом. 26 квітня домовину викопали й поклали в спеціальну свинцеву труну, яку поставили на траурний ресорний повіз. У прощальному слові Микола Костомаров наголосив: «Ще раз зібрались ми до тебе, Тарасе, дякувати тобі за все, що зробив для нас». Пантелеймон Куліш накрив домовину китайкою / Микола Ясень // Віче. - 2015. - № 9. — С. 66.

 

Савченко, І. М.
   Науково-освітній інтернет-портал ”Тарас Шевченко” в контексті онтологічного підходу / І. М. Савченко // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. - 2015. - № 1. — С. 179-186.
Представлено результати прикладної дослідної роботи творчого наукового колективу над створенням проекту ”Науково-освітній інтернет-портал ”Тарас Шевченко” за ініціативи Національного центру ”Мала академія наук України”. З роблено спробу представити авторські інноваційні технологічні рішення щодо створення унікального інформаційного ресурсу та показати їх переваги щодо популяризації художньої творчості великого Кобзаря з метою виховання учнівської молоді та розвитку її науково-дослідних компетенцій на основі комп’ютерних онтологій.

 

Рожик, Микола.
   Сила Шевченкової правди / Микола Рожик // Журналіст України. - 2014. - № 12. — С. 34-35.
Про працю українського дослідника, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри радіомовлення і телебачення Львівського національного університету імені Івана Франка Василя Лизанчука ”Шевченківське Слово”.

 

Пилип’юк, Василь.
   Під Тарасовою зіркою : відомий фотохудожник, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, заслужений діяч мистецтв України розповідає про роботу над фотоальбомом «Україна - земля Тараса» / Василь Пилип’юк ; розмовляла Віра Доленко // Журналіст України. - 2014. - № 11. — С. 22-28.

 

Чепурний, Василь.
   Хто ще досі боїться Кобзаря?: Кілька думок про міжнародне Шевченківське свято на Чернігівщині / Василь Чепурний // День. - 2015. - 29-30 трав. (№ 92/93). — С. 13.

 

Пилип’юк, Василь.
   Під Тарасовою зіркою : відомий фотохудожник, лауреат Національної преміі ім. Т. Г. Шевченка, заслужений діяч мистецтв України розповідає про роботу над фотоальбомом «Україна - земля Тараса» / Василь Пилип’юк ; розмовляла Віра Доленко // Журналіст України. - 2014. - № 11. — С. 22-28.

 

Рожик, Микола.
   Сила Шевченкової правди / Микола Рожик // Журналіст України. - 2014. - № 12. — С. 34-35.
Про працю українського дослідника, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри радіомовлення і телебачення Львівського національного університету імені Івана Франка Василя Лизанчука ”Шевченківське Слово”.

 

Савченко, І. М.
   Науково-освітній інтернет-портал ”Тарас Шевченко” в контексті онтологічного підходу / І. М. Савченко // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. - 2015. - № 1. — С. 179-186.
Представлено результати прикладної дослідної роботи творчого наукового колективу над створенням проекту ”Науково-освітній інтернет-портал ”Тарас Шевченко” за ініціативи Національного центру ”Мала академія наук України”. З роблено спробу представити авторські інноваційні технологічні рішення щодо створення унікального інформаційного ресурсу та показати їх переваги щодо популяризації художньої творчості великого Кобзаря з метою виховання учнівської молоді та розвитку її науково-дослідних компетенцій на основі комп’ютерних онтологій.

 

Ясень, Микола.
   «Ще раз зібрались ми до тебе, Тарасе …» : Тарас Шевченко помер від паралічу серця о п’ятій годині тридцять хвилин 26 лютого (10 березня за новим стилем) 1861 року. Вже невдовзі після похорону на Смоленському кладовищі в Петербурзі друзі геніального поета вирішили перепоховати його в Україні. Довгі клопотання врешті-решт увінчалися офіційним дозволом. 26 квітня домовину викопали й поклали в спеціальну свинцеву труну, яку поставили на траурний ресорний повіз. У прощальному слові Микола Костомаров наголосив: «Ще раз зібрались ми до тебе, Тарасе, дякувати тобі за все, що зробив для нас». Пантелеймон Куліш накрив домовину китайкою / Микола Ясень // Віче. - 2015. - № 9. — С. 66.

 

Сергієнко, Іван.
   Наблизитися до Шевченка : науково-освітній веб-портал ”Тарас Шевченко” / Іван Сергієнко, академік НАН України // Всесвіт. - 2015. - № 1/2. — С. 278-281.
До 2014 року, проголошеного ЮНЕСКО Роком Шевченка.

 

Жулинський, Микола.
   Апостольська місія Тараса Шевченка та ідеали слов’янської єдності / Микола Жулинський // Слово і час. - 2015. - № 3. — С. 3-19.
Мова йде про самоусвідомлення Тарасом Шевченком своєї апостольської місії, що полягала в оприявленні духу, почувань, сподівань його рідного народу українською мовою, у поширенні освіти, необхідності національної та соціальної революції в ім’я незалежності України.

 

Зорівчак, Роксолана.
   Творчість і особистість Тараса Шеваченка як символи вільної України в Сполучених Штатах Америки : Частина II / Роксолана Зорівчак // Всесвіт. - 2015. - № 3/4. — С. 221-230. - Закінчення. Початок у № 1-2 2015.

 

Бойко, Т.
   Осмислення засад національної свідомості в рецепції Тараса Шевченка / Т. Бойко // Українознавство. - 2015. - № 1. — С. 22-28.
Висвітлені проблеми формування української свідомості, виділені Т. Шевченком.

 

Ціпко, Анатолій.
   Шевченкове слово і концептосфера українського романтичного ”золотого віку” / Анатолій Ціпко // Українознавство. - 2015. - № 1. — С. 14-21.
У статті увагу зосереджено на особливостях відтворення спостережного бачення ”високої минувшини” у романтичній добі українського письменства.

 

Хоменко, О.
   «Кобзар» як світоглядна підстава Акту Злуки: українознавчі проекції історичного феномену / О. Хоменко // Українознавство. - 2015. - № 1. — С. 29-43.
У статті аналізується вплив творчості Тараса Шевченка на процес формування спільного світоглядного простору українців. На основі аналізу культурно-політичних вимірів розвитку національної літератури кінця XIX - початку XX ст. доводиться, що саме духовний імперетив ”Кобзаря” уможливив Акт Злуки.

 

Смольницька, О.
   Тарас Шевченко у рецепції компаративних студій Віри Вовк: порівняння доктрин українського і бразильського романтизму / О. Смольницька // Українознавство. - 2015. - № 1. — С. 44-52.
Розглядаються шевченкознавчі студії Віри Вовк у порівнянні з бразильською літературою періоду романтизму, зокрема з поезією Антоніо де Кастро Алвеса.

 

Шевчук, О.
   Постать Шевченка у культурному самозбереженні південноамериканських українців / О. Шевчук // Українознавство. - 2015. - № 2. — С. 139-150.
Розглядається постать Тараса Шевченка у національній ідентифікації української діаспори в Південній Америці.

 

Чепурний, Василь.
   Хто ще досі боїться Кобзаря? : Кілька думок про міжнародне Шевченківське свято на Чернігівщині / Василь Чепурний // День. - 2015. - 29-30 трав. (№ 92/93). — С. 13.

 

Мацько, Любов Іванівна.
   Українська мовна особистість Тараса Шевченка як чинник компетентнісно- орієнтованої професійної підготовки філологів / Любов Іванівна Мацько // Український педагогічний журнал. - 2015. - № 1. — С. 137-149.
Розглядається проблема концептуально-стилістичного аналізу поетичної творчості Тараса Шевченка як елітарної сильної української мовної особистості, що може бути використаний у педагогічному процесі формування в учнів і студентів українськомовної компетентності.

 

Кузьменко, Володимир.
   Шевченкіана Олександра Мушкудіані / Володимир Кузьменко // Слово Просвіти. - 2015. - 16-22 квіт. (№ 15). — С. 13. - Рец. на кн.: Мушкудіані,О.Н. ”За горами гори …” (Тарас Шевченко і Грузія): [монографія].---К.: КМУ, 2013.---296 с.

 

Найвизначніша Книга нашого народу : 23 квітня 2015 року в Музеї книги і друкарства України відкрилася виставка ”В Україну ідіть, діти! В нашу Україну” до 175-ліття виходу першого ”Кобзаря” Тараса Шевченка // Слово Просвіти. - 2015. - 23-19 квіт. (№ 16). — С. 1.

 

Руденко, Юрій.
   Шевченко і Чубинський: ідейно-духовна спорідненість : вірші ”Тарасова ніч” і ”Ще не вмерла Україна” / Юрій Руденко // Літ. Україна. - 2015. - 23 квіт. (3 17). — С. 6.

 

Рязанова, Олеся.
   Спроба нових підходів до вивчення життя і творчості Тараса Шевченка у школі / Олеся Рязанова // Пед. думка. - 2014. - № 2. — С. 60-62.
У наш час з’являються нові міфи навколо постаті Шевченка, вже не радянські, а власне українські. Потрібно ламати стереотип образу якогось уявного ідеального чоловіка ”застаріло-залізобетонного”. Шевченко - символ нації, пророк і … людина, котра мислила, мріяла, ненавиділа, розчаровувалась, любила - як і кожен з нас, мала право на власні емоції.

 

Пилип’юк, Василь.
   Під Тарасовою зіркою : відомий фотохудожник, лауреат Національної преміі ім. Т. Г. Шевченка, заслужений діяч мистецтв України розповідає про роботу над фотоальбомом «Україна - земля Тараса» / Василь Пилип’юк ; розмовляла Віра Доленко // Журналіст України. - 2014. - № 11. — С. 22-28.

 

Рожик, Микола.
   Сила Шевченкової правди / Микола Рожик // Журналіст України. - 2014. - № 12. — С. 34-35.
Про працю українського дослідника, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри радіомовлення і телебачення Львівського національного університету імені Івана Франка Василя Лизанчука ”Шевченківське Слово”.


Нахлік, Євген.
   Шевченкова покритка: життєва основа, літературна інтертекстуальність, сюжетні варіації, семантика й еволюція образу / Євген Нахлік // Пед. думка. - 2014. - № 1. — С. 5-17.

 

Приходько, Інна.
   Тарас Шевченко у творчості Гната Хоткевича (1877-1938) / Інна Приходько // Пед. думка. - 2014. - № 1. — С. 18-22.

 

Мартиняк, Оксана.
   Роль Тараса Шевченка у процесі формування української літературної мови / Оксана Мартиняк // Пед. думка. - 2014. - № 1. — С. 31-34.

 

Чоповський, Василь.
   Велич Тараса Шевченка, його значення та місце серед світових геніїв / Василь Чоповський // Пед. думка. - 2014. - № 1. — С. 35-42.

 

Курудз, Олеся.
   Вивчення творчості Тараса Шевченка у початковій школі : [конспект уроку] / Олеся Курудз // Пед. думка. - 2014. - № 1. — С. 51-53.

 

Шуйський, Ігор.
   ”Величний монумент” Шевченкові: історія з продовженням / Ігор Шуйський // Дзеркало тижня. - 2015. - 4-10 квіт. (№ 12). — С. 15.
Про історію відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку в Харкові 24 березня 1935 року.

 

Цебро, О.
   Доробок Тараса Шевченка як засіб радянської пропаганди з мобілізації духовних сил українського народу під час війни 1941 — 1945 рр. / О. Цебро // Україна у світовій історії. - 2014. - № 4. — С. 123-132.
Розглянуто використання творчого спадку Тараса Шевченка радянською пропагандою в період війни 1941 — 1945 рр..

 

Калінічева, Г.
   Проекції націософської концепції Тараса Шевченка на формування сучасної української політичної нації / Г. Калінічева // Україна у світовій історії. - 2014. - № 4. — С. 11-22.
У статті досліджено націотворчі аспекти поезії Т. Шевченка: сутність національної ідеї, ціннісної системи, його оцінки ролі національної політичної еліти в історії України. Проаналізовано стан розвитку, проблеми та шляхи оптимізації формування модерної політичної нації в Україні в контекті націософської концепції Т. Шевченка. Вказано, що основою об’єднання українського суспільства мають стати стабілізація соціально-еко- номічного і політичного розвитку, консолідаційна ідеологія, національна ідентичність, соціалізація держави, політизація громадянського суспільства, зближення ідеологічних та мовно- культурних орієнтирів у різних регіонах України

 

Чирков, О.
   Діяльність вікіпедичної спільноти на початку XXI століття щодо упорядкування, зберігання, оновлення й поширення у світі знань про Тараса Шевченка слов’янськими мовами / О. Чирков // Україна у світовій історії. - 2014. - № 4. — С. 23-29.

 

Онищенко, Надія.
   Стежка до Кобзаря / Надія Онищенко // Слово Просвіти. - 2015. - 26 берез. - 1 квіт. (№ 12). — С. 14.
Вміщено розповідь про проведення Шевченківської весни в Ніжинському обласному педагогічному ліцеї.

 

Салата, О.
   Ретроспекція постаті Тараса Шевченка в окупаційній пресі 1941 - 1944 рр. / О. Салата // Україна у світовій історії. - 2014. - № 3. — С. 44-53.
У статті здійснено історичну ретроспекцію постаті Тараса Шевченка та його творчого доробку. Показано німецьку ідеологічну машину, яка використовувала у пропагандистських цілях постать і творчість Т. Шевченка та інших українських відомих діячів. Розкрито основні ідеологічні лінії, що закладалися у публікації в періодичній пресі через авторитет шанованих ними творців, впливаючи таким чином на свідомість кожного пересічного українця, який перебував на окупованій нацистською армією території.

 

Смольницька, Ольга.
   Компаративний аналіз маріології у поемі Т. Шевченка «Марія» і релігійній ліриці М. Кузміна / Ольга Смольницька // Україна у світовій історії. - 2014. - № 3. — С. 33-44.
У статті аналізуються в компаративному, архетипному, мистецтвознавчому, релігієзнавчому аспектах поема Т. Шевченка «Марія» і релігійна лірика М. Кузміна, в яких образ Богоматері є ключовим. Доведено, що, незважаючи на різні витоки і культури, поезія Т. Шевченка і М. Кузміна має спільні риси.

 

Отрошко, Л.
   Природні та історичні пам’ятки у творчій спадщині Тараса Шевченка / Л. Отрошко // Україна у світовій історії. - 2014. - № 3. — С. 21-32.

 

Хоменко, О.
   Українознавча природа універсалізму Шевченкового «Букваря» / О. Хоменко // Україна у світовій історії. - 2014. - № 3. — С. 11-20.

 

Карпінчук, Галина.
   Михайло Новицький - шевченкознавець (1920-1960-ті роки) / Галина Карпінчук // Слово і час. - 2014. - № 12. — С. 16-25.
Про вченого-шевченкознавця та його внесок у популяризацію Шевченкового слова. Зокрема, відзначено роль Новицького у виданні творчої спадщини українського поета, розкрито його участь у написанні фахових коментарів і приміток.

 

Зорівчак, Роксолана.
   Шевченкознавство англомовного світу (1876-2014) / Роксолана Зорівчак // Слово і час. - 2014. - № 12. — С. 4-15.
Щодо історії осмислення творчості та особистості Тараса Шевченка в англомовному світі, починаючи від перших інформаційних повідомлень до найновіших наукових здобутнів. Увагу зосереджено на працях К.О. Меннінга, Ю. Луцького, Г. Грабовича.

 

Палій, Олександр.
   Актуальний Шевченко. Вирівнювач хребта / Олександр Палій // Шлях перемоги. - 2015. - 11 берез. (№ 10). — С. 1-2.
Розкривається феномен Т.Г. Шевченка. Наводяться та аналізуються фрагменти поетичних творів, які було викреслено радянською цензурою.

 

Грабовський, Сергій.
   «Пацифістська» обгортка / Сергій Грабовський // День. - 2015. - 13-14 берез. (№ 43/44). — С. 21.
Як творчість Тараса Шевченка стала засобом свідомої фальсифікації.

 

Мушкетик, Леся.
   Міжнародне шевченківське свято на Черкащині / Леся Мушкетик // Народна творчість та етнологія. - 2014. - № 4. — С. 128-131.
19-22 травня 2014 року на Черкащині відбулися урочистості з нагоди Міжнародного шевченківського свята ”В сім’ї вольній, новій”, а також Всеукраїнського шевченківського форуму ”Свою Україну любить”, присвячені 200-річчю з дня народження Т. Шевченка.

 

Москалець, Костянтин.
   Костянтин Москалець: ”Понад 20 років живу на відлюдді. Про наше літсередовище не знаю нічого” / Костянтин Москалець // Дзеркало тижня. - 2015. - 7-13 берез. (№ 8). — С. 13.
Поет, прозаїк, перекладач, літературний критик, музикант, нонконформіст. Це все (з довідників) — лише про одну людину, Костянтина Москальця. Унікальну постать української культури. Нинішнього року Шевченківський комітет визнав його митцем, гідним Національної премії імені Тараса Шевченка, — за книжку ”Сполохи”. (У списку цьогорічних шевченківських лауреатів також відомий актор Петро Панчук за свою сценічну Шевченкіану, художник Микола Компанець за цикл ”Земля моїх батьків”, поет Юрій Буряк за книжку ”Не мертве море”).

 

Ткачук, Анастасія.
   І кожне слово його - про Україну : життя — безмежне небо, на якому щомиті то спалахують, то гаснуть зірками людські долі. Одні з них тьмяно блимають, а інші яскраво горять, ведучи за собою мільйони, освітлюючи їм шлях та вказуючи дорогу. Такою яскравою зіркою в нашій історії та літературі є геніальний пророк, майстер художнього слова, співець правди Тарас Шевченко / Анастасія Ткачук // Народна армія. - 2015. - 7 берез. (№ 26). — С. 12.

 

Митринская, Галина.
   Русские повести - весомая часть литературно-художественного наследия Т. Шевченко : читательская конференция старшеклассников / Галина Митринская // Всесвіт. література в сучасній школі. - 2014. - № 12. — С. 53-59. - (Літературний календар).

 

Андрущенко, Т.
   Малярство Тараса Шевченка / Т. Андрущенко // Україна у світовій історії. - 2014. - № 2. — С. 11-23.
У статті вперше досить повно розкривається специфіка Шевченкового живопису. Витвори малярського мистецтва розглянуті окремо від поетичних творів, що сприяє об’єктивному аналізу. Простежується зв’язок малярської творчості Т. Шевченка зі світовим мистецтвом. Розглядаються стилі, наявні в роботах митця. Завдяки філософському аналізу детально висвітлюється еволюція художнього мислення Шевченка, символіко-архетипне підґрунтя картин.

 

Оксентюк, Н.
   Місце Тараса Шевченка у генезі національної рефлексії української інтелігенції / Н. Оксентюк // Україна у світовій історії. - 2014. - № 2. — С. 23-31.
У статті йдеться про Тараса Шевченка як представника української інтелігенції, яка покликана формувати концепцію національної самоідентичності. Найважливішою ознакою української інтелігенції та власне її рефлексії є національна рефлексія, тобто рефлексивний аналіз власної місії та ідентичності на основі національного. Пасіонарність, життя ідеєю боротьби за долю України відзначають Шевченкові рефлексії.

 

Чмільова, С.
   Художня спадщина Тараса Шевченка як джерело історичних знань на уроках історії України / С. Чмільова, О. Царенко // Україна у світовій історії. - 2014. - № 2. — С. 32-40.
У статті окреслено можливості використання мистецьких творів Т. Шевченка на уроках історії України в 9 класі. Широкий спектр етнокультурних явищ, а також науковий підхід до їх відтворення в художній спадщині Т. Шевченка дають можливість розглядати її не лише як надбання національної культури, але і як джерело для вивчення історичного минулого, потужний засіб формування національної самосвідомості підростаючого покоління. Обґрунтовано, що глибше осягнути історію України XIX ст., розширити кругозір, усвідомити свою причетність до долі народу дев’ятикласникам допоможуть ті твори художника, у яких він зафіксував історичні та археологічні пам’ятки, сільську архітектуру, сімейний і громадський побут, народні звичаї та обряди.

 

Хоменко, О.
   Проща до Тарасової гори / О. Хоменко, Н. Клименко // Україна у світовій історії. - 2014. - № 2. — С. 41-45.
10 квітня 2014 р. виконавці держбюджетної прикладної науково дослідної теми «Освітні проекції шевченківського дискурсу як простір українознавчої комунікації громадянського суспільства» здійснили українознавчу пошукову експедицію до Тарасової гори та Шевченківського національного заповідника (м. Канів).

 

Гула, Оксана.
   «Хата на Пріорці»: Т. Шевченко в пам’яті населення київської околиці / Оксана Гула // Україна у світовій історії. - 2014. - № 1. — С. 11-18.

 

Головко, Тарас.
   Правда про Кобзаря / Тарас Головко // День. - 2015. - 12 лют. (№ 23). — С. 10.
У видавництві «Кліо» надрукували заборонену за царизму і «совєтів» хроніку життя Т.Шевченка, написану першим біографом поета Олександром Кониським.

 

Сидор, Олег.
   З історії Львівської мистецької Шевченкіани / Олег Сидор // Народознавчі зошити. - 2014. - № 6. — С. 1112-1141.
Пропонується погляд на великий і багатогранний масив пам’яток мистецької культури, об’єднаних терміном ”Львівська Шевченкіана”. Акцент зроблено на творах образотворчого мистецтва і документальних свідченнях II половини 19-го - 20-го століть.

 

Кацай, Вікторія.
   Історія мистецького надбання Т.Г. Шевченка у Харкові в 1926-1948 рр. / Вікторія Кацай // Народознавчі зошити. - 2014. - № 6. — С. 1142-1154.
Подається докладний історичний екскурс заснування і побутування Інституту Тараса Шевченка та галереї його картин у Харкові. Викладено короткий огляд наукової та виставкової діяльності галереї. Головний акцент зроблено на дослідженні архівних документів, пов’язаних з евакуацією шевченківських музеїв Харкова та Києва.

 

Боронь, Олександр.
   ”Вважати, що про Поета відомо все, може хіба дослідник-неофіт” : збірка Віктора Дудка за кількістю нового не має аналогів у шевченкознавстві / Олександр Боронь // Уряд. кур’єр. - 2015. - 17 січ. (№ 8). — С. 10. - (Шевченкіана).
Йдеться про нове видання - книгу, присвячену людям з оточення Тараса Шевченка та мемуарів, присвячених Кобзареві.

 

Даник, Володимир.
   Затопчу неволю босими ногами : Тарас Шевченко як поет-пісняр / Володимир Даник // Київ. - 2014. - № 9/10. — С. 2-8. - (Тарас Шевченко і ми).

 

Атаманчук, Юрій.
   Усміхнений Тарас / Юрій Атаманчук // Слово Просвіти. - 2015. - 5-11 лют. (№ 5). — С. 14.
Вміщено інформацію про те, що в Коломиї презентували книгу ”Наш усміхнений батько Тарас”.

 

Самійленко, Леся.
   Пророчий Шевченківський ”Сон” / Леся Самійленко // Слово Просвіти. - 2015. - 5-11 лют. (№ 5). — С. 14.
Презентовано творчий доробок митців київського театру юного глядача, що на Липках, за творами Тараса Шевченка, який назвали ”Сон”.

 

Марцінковський, Ігор.
   Про що розповіла шевченківська медаль / Ігор Марцінковський // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 5.
Викладено історію медалі із портретом Т. Г. Шевченка та написом на звороті ”Січова пам’ятка”, яка збереглася у колкціонера в Миколаївській області.

 

Чернов, Анатолій.
   Між Миргородом і Сорочинцями / Анатолій Чернов // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 6.
Викладено історичні факти про пербування Т. Г. Шевченка на Полтавщині.

 

Ольховська, Людмила.
   ”Палаючий маяк, що освітлює величезні простори” / Людмила Ольховська // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 7.
Викладено звіт Полтавського літературно-меморіального музею В. Г. Короленка про участь у відзначенні ювілею Т. Г. Шевченка.

 

Солодка, Наталя.
   Переписувач ”Кобзаря” / Наталя Солодка // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 7.
Викладено біографію В. С. Гнилосирова, який переписав ”Кобзар” Т. Г. Шевченка у 1861 році.


Погребняк, Володимир.
   ”У туркені, по тім боці” / Володимир Погребняк // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 11.
Досліджено, як у літературі відобразилася історія українсько-турецьких відносен, в тому числі у творах Тараса Шевченка.

 

Засенко, Петро.
   Мої шляхи-дороги до Тараса / Петро Засенко // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 12-13.
Літературно-історичний огляд впливу Т. Шавченка на формування української самосвідомості та вшанування його пам’яті.

 

Портянко, Володимир.
   Переяслав-Шевченківський ”Заповіт” / Володимир Портянко // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 16.
Розглянуто, як у Перяславі-Хмельницькому відзначали 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка.

 

Філіпчук, Георгій.
   Ми чуємо твої глаголи / Георгій Філіпчук // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 1, 2.
Розглянуто вплив життя та творчості Тараса Шевченка на формування української самосвідомості.

 

Гусар, Тамара.
   Із ”Кобзарем” назавжди / Тамара Гусар // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 2.
Викладено історію ”Кобзаря”, виданого у 1939-році, що зберігається у фонді музею ”Берегиня” в м. Бурштині.

 

Нестерук, Микола.
   Вшанувала ”Просвіта” / Микола Нестерук // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 3.
Розглянуто підсумки робти Всеукраїнського товариства ”Просвіта” із вшанування 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка.

 

Василишко, Василь.
   Крізь простір і час / Василь Василишко // Слово Просвіти. - 2014. - № 51 (25-31 груд.). — С. 4.
Розглянуто підсумки роботи Всеукраїнського товариства ”Просвіта” із відзначення 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка.

 

Гриневич, Володимир.
   Глухівський період у житті й творчості Т. Шевченка / Володимир Гриневич // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 3. — С. 36-40.
Досліджується та узагальнюється інформація про факти перебування Тараса Шевченка у місті Глухові. З’ясовуються його глухівські зв’язки, особисті контакти, розкриваються особливості зображення краю у творах поета.

 

Олексенко, Яна.
   Тарас Шевченко в Бігачі / Яна Олексенко // Укр. мова й література в сучасній школі. - 2014. - № 3. — С. 41-43.
У статті зібрано та систематизовано факти про перебування Тараса Шевченка у селі Бігачі на Чернігівщині перед арештом 5 квітня 1847 року.

 

Соловйова, Наталія.
   Урок віртуальна подорож ”Кам’янецькими стежками Тараса” / Наталія Соловйова // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 3. — С. 43-44.
Про перебування Тараса Шевченка у Кам’янець-Подільську та опис цієї події біоргафами та істориками-краєзнавцями.

 

Овдійчук, Лілія.
   Біографічний роман Єжи Єнджеєвича ”Українські ночі, або Родовід генія” - знаковий твір польської шевченкіани / Лілія Овдійчук // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 3. — С. 45-46.
Йдеться про різножанрові твори зарубіжної шевченкіани, зокрема про твір видатного польського письменника, літературознавця, перекладача, публіциста.

 

Крим, Анатолій.
   ”Встань, Тарасе, подивися …” : В Україні виходить роман про ”воскресіння великого Кобзаря” / Анатолій Крим ; розмовляла Катерина Константинова // Дзеркало тижня. - 2014. - 29 листоп. - 5 груд. (№ 45). — С. 11.
Про роботу над романом ”Украинская каб(б)ала”.

 

Жулинський, Микола Григорович
   Про заходи НАН України з відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка / Микола Григорович Жулинський (академік НАН України) // Вісн. Нац. Акад. Наук України. - 2014. - № 5. — С. 27-30.

 

Ільєнко, Леся.
   Сцена Кобзаря. Новий вимір / Леся Ільєнко // Дзеркало тижня. - 2014. - 29 листоп. - 5 груд. (№ 45). — С. 16.
У Києві в Національному музеї Тараса Шевченка стартує мистецька акція ”Віч-на віч з кобзарем”.

 

Шкурка, Михайло.
   Подорож залами Шевченківського музею в місті Форт Шевченка республіки Казахстан : двохсотліттю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка присвячується / Михайло Шкурка // Чумац. шлях. - 2014. - № 3. — С. 18-19.

 

Григорович, Микола.
   «Згадав свою Волинь святую …» : розмова з відомим волинянином, директором Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України академіком Миколою Григоровичем / Микола Григорович ; розмовляв Вадим Лубчак // День. - 2014. - 5-6 груд. (№ 229-230). — С. 11.
Восени 1846 року за завданням Тимчасової комісії для розгляду давніх актів Волинь відвідав Тарас Шевченко. Про те, де міг бути український геній на Волині й що там намалював.  

 

Білик, О.
   Новий посібник НПБУ ”Тарас Шевченко і Україна” / О. Білик // Бібл. планета. - 2014. - № 1. — С. 13-14. - (До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка).
До славного ювілею Великого Кобзаря Національна парламентська бібліотека України підготувала рекомендаційний бібліографічний покажчик ”Тарас Шевченко і Україна”, що вийшов друком у лютому 2014 р. Мета видання - ознайомлення читачів з творчою спадщиною Т. Шевченка, спогадами сучасників поета, науково-популярною, публіцистичною, художньою літературою, документами, науковими працями, довідковими виданнями, бібліографічними матеріалами, електронними ресурсами про життєвий і творчий шлях Кобзаря, пов’язаний з Україною, та вшануванням пам’яті митця на українській землі.

 

Веб-джерела до відзначення ювілею Т. Шевченка / підготував Ю. Ворона // Бібл. планета. - 2014. - № 1. — С. 15-16. - (До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка).

    

Велич Тараса Шевченка // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 6. — С. 2-4.
Йдеться про творчу велич Т.Г. Шевченка, піднесену на високі ідеали гуманізму, волі, добра і краси. Увагу зосереджено на висвітленні ідейної та естетичної потужності, новаторстві його класичних творів.

 

Михед, Павло.
   Тарас Шевченко в російській критиці (1840-1861) : до 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка / Павло Михед // Народна творчість та етнологія. - 2014. - № 2. — С. 6-12.
Проаналізовано критичні відгуки про поезію Т. Шевченка в російській періодиці (1840-1861), а також полеміку щодо художньої вартості його поезії та долі української мови.

 

Розсоха, Людмила.
   Перекази про Тараса Шевченка на Миргородщині : до 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка / Людмила Розсоха // Народна творчість та етнологія. - 2014. - № 2. — С. 13-20.
Охарактерізовано маловідомі перекази про перебування Т. Шевченка на Миргородщині, зафіксовані різними дослідниками.

 

Бак, Світлана.
   Тарас Шевченко і український літературний канон / Світлана Бак, Валентина Кодола, Галина Шовкопляс // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 6. — С. 39-41.
Про Всеукраїнську науково-практичну конференцію з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті Корсунь-Шевченківському 15-16 травня 2014 року.

 

Шовкопляс, Галина.
   Щодо канонічності останнього портрета Т.Г. Шевченка в контексті моделей шевченкознавства радянської та пострадянської доби / Галина Шовкопляс // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 7/8. — С. 6-9.
Розглянуто проблему створення канону так званого ”народного” образу Т. Шевченка, який було візуалізовано на портреті Івана Крамського ”Портрет украинского писателя и художника Тараса Григорьевича Шевченко” 1871г..

 

Саєнко, Ніна.
   Книжки, килими і майстер-клас / Ніна Саєнко // День. - 2014. - 17 груд. (№ 237). — С. 11.
У рамках програми Шевченківських днів у Культурно-інформаційному центрі при Посольстві України у Франції відбулися презентації книжок, присвячених Т. Г. Шевченко.

 

Привалова, Світлана.
   Людина і природа у творчості Т. Шевченка-поета і Т. Шевченка-художника / Світлана Привалова, Ольга Мова // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 9. — С. 12-17. - (До 200-річного ювілею Т.Г. Шевченка).
Досліджено проблему людини і природи у літературній та художній творчості Тараса Шевченка.

 

Старовойт, Людмила.
   Презентація видань маиколаївських авторів, присвячених 200-літтю Т. Шевченка / Людмила Старовойт // Слово Просвіти. - 2014. - № 50 (18-24 груд.). — С. 6.
11 листопада 2014 року на філологічному факультеті Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського відбулася презентація видань миколаївських авторів, які з’явилися з нагоди 200-літнього ювілею Т.Г.Шевченка впродовж 2013-2014 років. Організатором заходу виступила кафедра української літератури та методики навчання (завідувач кафедри – професор О.С.Філатова, модератор – доцент Л.В. Старовойт).

 

Колеснік, І. І.
   Біографічний світ Тараса Шевченка / І. І. Колеснік // Укр. іст. журн. - 2014. - № 3. — С. 78-99.
Розглядаються нові підходи до вивчення біографії Т. Шевченка, котра сприймається не як хронологічна лінія, а культурний простір, де особистість переміщується між професійною, побутовою та публічною сферами.

 

Голик, Р. Й.
   Шевченкова творчість: читання та суспільно-ідеологічні уявлення в Галичині XIX-XX ст. / Р. Й. Голик // Укр. іст. журн. - 2014. - № 3. — С. 100-115.
Розглянуто роль читання Шевченкових творів як чинників формування ментальності та ідеологічних пріоритетів мешканців краю.

 

Степовик, Д.
   ”Він таки був справжнім і щирим християнином!” : інтерв’ю з автором книжки ”Наслідуючи Христа: Віруючий у Бога Тарас Шевченко” професором Дмитром Степовиком / Д. Степовик ; провів Тарас Головко // Слово і час. - 2014. - № 6. — С. 3-5.

 

Степовик, Дмитро.
   Віра Шевченка: деякі контроверсії / Дмитро Степовик // Слово і час. - 2014. - № 6. — С. 6-13.
Розглядаються особливості християнського вірування Тараса Шевченка та релігійна тематика його творчості.

 

Крисоватий, А. І.
   Тарас Шевченко – духовний провідник української нації / А. І. Крисоватий // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 7-8. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Висвітлюються окремі факти життя і творчої та громадської діяльності видатного українського митця.

 

Білик, Н. І.
   Тарас Шевченко в рецепції Богдана Лепкого / Н. І. Білик // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 9-10. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Висвітлюється відображення життя і творчості Т.Г. Шевченка у літературній діяльності Б. Лепкого. Наголошується, що у роботах і творах видатного українського прозаїка, перекладача, Шевченко посів місце справжнього українського патріота, став орієнтиром та зразком для культурної й духовної розбудови нації.

 

Біловус Л.І. : Тарас Шевченко в україномовній періодиці США // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 11-12. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Біскуп, В. С.
   Особливості соціального конструювання суспільних проблем у творчості Тараса Шевченка / В. С. Біскуп // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 12-13. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Здійснюється осмислення творчості та світоглядно-ідеологічних орієнтирів Т. Шевченка як конструктора соціальної проблематики.

 

Бугерко, Я. М.
   Тарас Шевченко та Україна: духовні паралелі / Я. М. Бугерко // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 14-15. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Висвітлюється постать видатного духовного лідера України у контексті його творчості, що стала натхненням, джерелом українського відродження як національного самовизначення.

 

Вихрущ, А. В.
   Роздуми біля пам’ятника / А. В. Вихрущ // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 16-18. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Використовуючи поняття ”психологія сили” автор висвітлює новий соціальний феномен як готовність людини здійснювати своє призначення, діяти всупереч обставинам, діяти наодинці проти існуючої системи влади, системи заохочення та покарання. На думку автора цей феномен прослідковується у житті і діяльності Т.Г. Шевченка.

 

Возьний, В. І.
   Державно-правові погляди Тарас Шевченка / В. І. Возьний // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 18-19. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Возняк, С. В.
   Філософсько-діалектичні субстанції у формуванні текстопростору Тарас Шевченка / С. В. Возняк // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 20-23. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Автор наголошує, що нова парадигма знань про природу тексту, його творення і першооснови пропонує глибше проникнення у текстові структури та їх філософсько-діалектичне переосмислення. Це сприятиме розкриттю глибинних структур, які вважаються ключовим текстотворчим механізмом. З цього приводу стверджується, що антиномії реального світу, спроектовані на індивідуально-авторську картину буття, висвітлюють систему взаємозалежних і взаємовиключних бінарних єдностей, які насамкінець стають витоком і першопричиною текстової реальності, її синергетичною формулою. Саме ці передумови буття тексту висвітлюють перспективу нових фундаментальних розробок у зазначеній сфері пізнавальної творчості.

 

Гірняк, А. Н.
   Державна мовна політика – нині як 200 літ тому / А. Н. Гірняк, І. В. Панькевич // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 23-25. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Крізь призму творчої спадщини Т.Г. Шевченка осмислюється мовна політика сучасної України з часів царської Росії.

 

Гомотюк, О. Є.
   Образ Тарас Шевченка в суспільній та індивідуальній пам’яті українців / О. Є. Гомотюк // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 26-27. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Горенко, Л. І.
   Шевченкознавство в історико-культурному просторі України та Росії XIX – початку XX ст. / Л. І. Горенко // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 27-34. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Розкривається феномен Т.Г. Шевченка як джерело натхнення для сучасних митців.

 

Джафарова, С. В.
   Шевченкознавство Івана Франка / С. В. Джафарова // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 37-38. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
У контексті вивчення наукової і творчої спадщини І. Франка розглядаються його шевченкознавчі осмислення.

 

Заика, Е. В.
   Историческая память как основа существования народа (по мотивам произведения Т.Г. Шевченка) / Е. В. Заика // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 38-40. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Посилаючись на сучасні проблеми української національної ідентичності автор вважає доцільним звернутись та проаналізувати філософські та психологічні погляди Т.Г. Шевченка на історичну пам’ять як фундаментальну основу існування народу.

 

Зуляк, І. С.
   Вшанування Тараса Шевченка ”Просвітою” у міжвоєнний період / І. С. Зуляк // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 40-42. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Розглянуто шевченкознавчі орієнтири у діяльності Товариства ”Просвіта” у період починаючи з 20-х років XX ст..

 

Комаревич, І. Л.
   Поезія Тараса Шевченка у камерно-вокальному репертуарі Соломії Крушельницької / І. Л. Комаревич // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 42-44. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Краснодемська, І. Й.
   Осмислення феномену Тараса Шевченка в українознавчих студіях діаспори / І. Й. Краснодемська // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 44-47. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Маршицька, В. В.
   Тарас Шевченко і національна ідентичність / В. В. Маршицька // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 46-47. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Недошитко, І. Р.
   Тарас Шевченко у Вашингтоні / І. Р. Недошитко // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 48-49. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Розповідається про пам’ятник кобзарю у Вашингтоні, який був відкритий 27 червня 1964 р..

 

Паучок, В. К.
   Герменевтичне вираження національної ідеї в поезії Тараса Шевченка / В. К. Паучок, Н. В. Гнасевич // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 49-52. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Рудакевич, О. М.
   Тарас Шевченко про засади українського націєтворення / О. М. Рудакевич // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 52-55. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Сабадуха, В. О.
   Реконструкція конфлікту між знеособленою та особистісною парадигмами буття людини у творчості Тарас Шевченка / В. О. Сабадуха // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 55-61. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Висвітлюється проблема знеособлення людини у творчості Т.Г. Шевченка.

 

Савенко, Т. С.
   Участь наукового товариства імені Шевченка у відзначенні ювілеїв та пам’ятних дат у міжвоєнний період / Т. С. Савенко // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 61-63. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Совінська, Н. В.
   Філософсько-релігійні погляди Тараса Шевченка / Н. В. Совінська // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 63-69. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Стрілець, Н. Л.
   Праця Богдана Лепкого ”Про Шевченків ”Кобзар”” / Н. Л. Стрілець // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 70-71. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Фурман, А. В.
   Особистість як осердя українотворення, або паростки нової ідеології / А. В. Фурман, В. О. Сабадуха, М. П. Давидів // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 71-74. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Розкривається феном свободи людини як борця за власні права, честь і гідність у ідеології особисто зорієнтованого українотворення в українському постреволюційному форматі.

 

Чуйко, І. С.
   Вплив ідей Тараса Шевченка на формування світогляду та громадсько-політичну діяльність Євгена Олесницького (1860-1917) / І. С. Чуйко // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 74-76. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Щербак, Ю. А.
   Соціокультурний формат світогляду Тараса Шевченка / Ю. А. Щербак // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 76-78. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Ярошинський, О. Б.
   Тарас Шевченко і національна самосвідомість закордонних українців / О. Б. Ярошинський // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 78-79. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Розкривається сутність зв’язку закордонних українців із Батьківщиною через шевченківське слово.

 

Рудакевич, Оксана М.
   Тарас Шевченко як дійова особа націєтворення: європейський контекст / Оксана М. Рудакевич // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 80-83. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Розкривається зміст українського націогенезу (державотворення, націєтворення) у контексті творчості Т. Шевченка.

 

Сухарев, А. В.
   Революционная топика шевченковской поэзии / А. В. Сухарев // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 84-85. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Розглянуто погляди Т. Шевченка на обрання шляхів та засобів визвольної боротьби.

 

Батовська, О. М.
   Рефлексія поезії Тарас Шевченка в сучасній композиторській творчості / О. М. Батовська // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 86-87. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Бондарчук, Ю. Ю.
   Історичний вектор України в поезії Тарас Шевченка / Ю. Ю. Бондарчук // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 88-90. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Розкривається бачення Т. Шевченком історичного шляху майбутнього України як незалежної держави і як головної передумови її процвітання.

 

Бригадир, М. Б.
   Архетипові образи в творах Тарас Шевченка / М. Б. Бригадир // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 90-91. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Зазначається, що поезія Т.Г. Шевченка об’єктивує найважливіші риси нашого етносу, що становлять осереддя самобутнього образу національної метальності як джерела нестримної духовної енергії.

 

Буда, Т. Й.
   Актуальність творчості Тарас Шевченка у нових реаліях українського суспільства / Т. Й. Буда // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 91-92. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Гавліч, І. Б.
   Художня спадщина Тарас Шевченка / І. Б. Гавліч // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 93-94. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Дронь, Н. В.
   «У передчутті натхнення» (автопортрети Тарас Шевченка: зв’язок художньої та поетичної творчості) / Н. В. Дронь // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 94-96. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Аналізується образотворча діяльність Т.Г. Шевченка.

 

Липка, А. О.
   Внутрішній діалог Тарас Шевченка з Біблією як підґрунтя християнського світогляду / А. О. Липка // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 96-98. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Виокремлюється у творах Т.Г. Шевченка такі людські чесноти як віра, надія, любов, справедливість, краса, правда, добро і зло, що є підґрунтям християнського світогляду.

 

Морщакова, О. С.
   Тарас Шевченко: «міфологічна» постать митця / О. С. Морщакова // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 99-100. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Вивчається міфологічне мислення Т. Шевченка як переведення змісту уявлення у форму повідомлення, розповіді.

 

Ребуха, Л. З.
   Молитва у творчості Тарас Шевченка / Л. З. Ребуха, О. В. Миськів // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 102-103. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Зазначається, що у своєму поетичному діалозі з Богом митець здебільшого обирає позицію молільника, котрий переймається проблемою трагізму людського життя, нарікає на суспільні негаразди, страждання окремої людини, зокрема і власні. З молитви поет черпає пророчі слова, котрі втішають, умовляють і повчають людей згідно з волею Бога.

 

Смольницька, О. О.
   Компаративний аналіз маріології у поемі Т. Шевченка «Марія» і релігійній ліриці М. Кузьміна / О. О. Смольницька // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 104-105. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Зазначається, що шевченківська маріологія грунтується на формах не лише канонічного, а й народного православ’я, маючи певні спільні риси з католицизмом.

 

Фурман, А. В.
   Образ долі в поетичній творчості Тарас Шевченка / А. В. Фурман, О. Є. Фурман // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 105-109. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Шинкарук, А. І.
   Психологічні особливості прояву реалізму в образотворчій діяльності Тараса Шевченка / А. І. Шинкарук // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 109-110. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Шкіцька, І. Ю.
   Субтактика вираження позитивного ставлення до адресата в поетичній творчості Тараса Шевченка / І. Ю. Шкіцька // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 110-111. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Автор доводить, що зазначена субтактика вираження позитивного виявляється у висловлюваннях, що маркують прихильність у зверненнях, які свідчать про позитивне ставлення до адресата, а також у порадах, застереженнях, висловлюваннях благопобажання та співчуття.

 

Шумка, М. Л.
   Людиноцентризм творчості Тараса Шевченка / М. Л. Шумка // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 112-113. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Юрчак, Н. М.
   Використання творчості Тараса Шевченка при викладанні історії української культури в ТНЕУ / Н. М. Юрчак // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 113-115. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Висвітлюються концепт щодо використання творів Т.Г. Шевченка для засвоєння історії української культури. Розкривається освітньо-педагогічна практика Тернопільського національного економічного університету.

 

Янчук, В. О.
   Смисложиттєвий потенціал міфотворення і світогляд Тараса Шевченка / В. О. Янчук // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 115-116. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Зазначається, що міфотворення як феномен художньо-образного мислення, який яскраво репрезентований генієм Т. Шевченка, сутнісно є процесом світоглядного збагачення культури українського народу, формування його ментальних й духовних орієнтирів.

 

Русакова, Л. І.
   Мистецький дар Тараса Шевченка та його вплив на сучасні підходи до формування техніки малювання у вищій художній школі / Л. І. Русакова // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 116-118. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Букатчук, Х. В.
   Мовно-текстові форми реалізації неусвідомленого садизму: від Тараса Шевченка до Дмитра Білого / Х. В. Букатчук // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 119-123. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
На базі літературної спадщини митців автор виокремлює ознаки неусвідомленого садизму (отримання задоволення від страждань та болі) яким наділяють автори свої твори.

 

Фурман, А. В.
   Художня деталь у творчій екзистенції Тараса Шевченка / А. В. Фурман, А. А. Фурман // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 124-126. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Зазначається, що інтенсивність уживання художніх деталей у поетичній творчості Тараса Шевченка залежить від жанрової модифікації, сюжету, тематики, ступеня індивідуалізації вкладу та ситуативно обраного стилю віршування.

 

Дегтяренко, Т. В.
   Феноменологія материнства в контексті психологічних поглядів Тараса Шевченка / Т. В. Дегтяренко, І. М. Лєсньова // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 127-131. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Вивчається проблема материнства і материнсько-дитячих взаємостосунків з позиції еволюційного філогенезу людства, і більш конкретно – культурних, індивідуальних, освітніх тощо. Особливий інтерес становить порівняльне висвітлення сучасних уявлень і психолого-педагогічних поглядів Тараса Шевченка на материнство.

 

Демків, В. Г.
   Тараса Шевченка як співець-просвітник українського народу / В. Г. Демків // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 131-132. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Висвітлюється феномен шевченківської людини, нової, як такої, яка спираючись на знання й справедливість є одвічним борцем за високий сенс життя.

 

Гірняк, Г. С.
   Психолого-педагогічний аналіз змісту і структури шевченкового букваря / Г. С. Гірняк, А. Н. Гірняк // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 133-134. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Висвітлюються деякі аспекти громадської діяльності Тараса Шевченка у напрямку розвитку народної освіти.

 

Главацька, О. Л.
   Освітньо-виховне спрямування творів Тараса Шевченка / О. Л. Главацька // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 134-136. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Карпенко, З. С.
   Аксіопсихологічна реконструкція національно-визвольної боротьби у поетичній творчості Тараса Шевченка / З. С. Карпенко // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 136-137. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Кралюк, П. М.
   Педагогічні погляди Тараса Шевченка / П. М. Кралюк // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 137-140. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Надвинична, Т. Л.
   Екопсихологічна проблематика у творах Тараса Шевченка / Т. Л. Надвинична, В. О. Супрун // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 141-142. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Автор зазначає, що незважаючи на те, що Т. Шевченко не написав жодної спеціальної праці з психології, він підозрюючи сам став завдяки своїм творам фундатором нині нового та прогресивного напрямку – егопсихології, що пояснюється вираженою ним центральною думкою про те, що кожна особистість – своєрідна екопсихологічна система, яка утворює своєрідний внутрішній психологічний «дім», усі елементи якого «взаємопов’язані, підігнані один до одного» і забезпечують людині «стабільність її духовного світу».

 

Ревасевич, І. С.
   Психологічне осмислення внутрішнього світу творчої особистості у літературній спадщині Тараса Шевченка / І. С. Ревасевич // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 142-143. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Автор наголошує, що мистецька спадщина Тараса Шевченка демонструє глибоке психологічне узмістовлення його складного внутрішнього Я, що віддзеркалює увесь його важкий і водночас геніальний життєвий шлях.

 

Хоменко, О. А.
   Українознавча природа універсалізму шевченкового «Букваря» / О. А. Хоменко // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 144-145. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
На засадах проведеного вивчення філософських напрямів та педагогічних стратегій «Кобзаря» автор стверджує Шевченків «Буквар» - то феномен який переріс формат зумовленої контекстом доби педагогічної книги. Разом з тим дискурсивний простір цієї праці засвідчив появу справді українознавчого Державного стандарту національної освіти, тому він має стати не лише предметом історичного розгляду, а й сучасного осмислення у контексті найактуальніших викликів XXI ст..

 

Гончарук-Чолач, Т. В.
   Тарас Шевченко – віщун – борець – мученик / Т. В. Гончарук-Чолач // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 145-146. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».
Автор зауважує, що значення життя та творчості Великого сина українського народу, його вплив на формування та розвиток української нації важко оцінити. Його духовна спадщина хвилює кожне небайдуже серце не тільки в Україні, але й у світі (про це свідчить той факт, що найбільше пам’ятників у світі споруджено саме нашому Кобзареві).

 

Зімовін, О. І.
   Поезія Тарас Шевченка як рефлексивно-креативна форма розвитку особистості / О. І. Зімовін // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 146-148. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Цуп, О. В.
   Вшанування творчої особистості Тараса Шевченка українською діаспорою Чехії / О. В. Цуп // Психологія і суп-во. - 2014. - 5-6 берез. — С. 148-149. - Спецвипуск: Матер. Міжнар. науково-прак. конф. «Тарас Шевченко і сучасна національна освіта».

 

Крисоватий, Андрій.
   Педагогічний потенціал творчої спадщини Тараса Шевченка / Андрій Крисоватий // Психологія і суп-во. - 2014. - № 1. — С. 7-10.
Йдеться про результативність педагогічної діяльності митця у розробці просвітницьких ідей щодо освітнього ідеалу особистості, національного, трудового, сімейного виховання, принципу ментальності і концептів народної педагогіки.

 

Кралюк, Петро.
   Тарас Шевченко: заперечення імперський / Петро Кралюк // Психологія і суп-во. - 2014. - № 1. — С. 11-15.
У контексті творчості Кобзаря висвітлюється проблема імперіалізму як соціальної та державної форми організації. Автор демонструє як Т. Шевченко відмовляється від імперіалістичного напрямку державотворення і спрямовує свою увагу на націєтворення. У якості висновків автор зазначає, що після поразки Російської імперії, СРСР у нашому сьогоденні як і в шевченківські роки здійснюються потужні спроби повернення до російського імперіалізму (радянського союзу, руського миру, євразійський союз).

 

Фурман, Анатолій В.
   Образ долі в поетичному світі Тараса Шевченка / Анатолій В. Фурман, Оксана Фурман // Психологія і суп-во. - 2014. - № 1. — С. 16-25.
Автор здійснює спробу розглянути Т. Шевченка як культурний код і символ України, інтерпретуючи його драматичний і життєвий шлях як своєрідне внутрішнє суголосся мистецької творчості та поетичної екзистенції, переповненими художніми образами і деталями. Докладно аналізується значеннєво-смислове поле багатозмістового використання концепту доля у різних вимірах та його світоглядно-рефлексивного опрацювання визнаним генієм української землі.

 

Кубаєвський, Микола.
   Рефлексивний аналіз «Псалмів Давидових» Тараса Шевченка / Микола Кубаєвський, Світлана Лук’яненко // Психологія і суп-во. - 2014. - № 1. — С. 26-32.
Використовуючи засіб миследіяльності – рефлексію, здійснюється дослідження твору «Псалмів Давидових» Тараса Шевченка. Автор зазначає, що логічно досліджене світоглядне наповнення таких загальнолюдських універсалій культури, як «Бог», «Людина», «віра», «воля» у їхній взаємодії і взаємопроникненнях, котрі рефлектують - одна через іншу – божественне, трансцендентне, що здійснюється в людську сутність, а людське тілесне одухотворяється, обожнюється. Олюднення божественного й обожнення людського здійснюється в актах самопізнання, самоаналізу, самооцінки, саморегуляції, тобто у лоні різних форм цілеспрямованої рефлексії.

 

Русакова, Людмила.
   Професійний дар Тараса Шевченка як художника та його вплив на сучасні підходи до формування техніки малювання / Людмила Русакова // Психологія і суп-во. - 2014. - № 1. — С. 33-38.
Розглядається художня спадщина та малярський хист Тараса Шевченка. Вплив мистецьких творів видатного українського художника на сучасні підходи до формування техніки малюнка у вищій художній школі визначено у трьох аспектах – перцептивному, аналітичному та композиційному. Доведено, що є підстави вважати їх провідними типами малюнку як системи візуального моделювання.

 

Щербяк, Юрій.
   Релігійний світогляд Тараса Шевченка: соціокультурний вимір / Юрій Щербяк // Психологія і суп-во. - 2014. - № 1. — С. 39-43.

 

Лучко, Михайло.
   Тараса Шевченко та економічний лад Російської імперії: архітектоніка протистояння / Михайло Лучко // Психологія і суп-во. - 2014. - № 1. — С. 44-48.
Розглядаються питання неприйняття економічного ладу царської Росії світоглядною системою Тараса Шевченка. Досліджується тодішній стан економіки Російської імперії та його вплив на погляд і громадянську позицію гідного сина української нації.

 

 Бібліографічний літопис шевченкових видань / В. Омельчук, Л. Бєляєва, І. Войченко, Л. Новосьолова // Бібл. вісник. - 2014. - № 2. — С. 45-52.
До 200-річного ювілею Тараса Шевченка Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського підготовлено бібліографію видань творів поета, яка включає відомості про видання мовою оригіналу та мовами народів світу за період 1840–2014 рр..

 

Дарибаева, Г.
   Изучение, сохранение и популяризация творческого наследия Тараса Шевченко в Казахстане / Г. Дарибаева // Бібл. вісник. - 2014. - № 3. — С. 46-47.
В нынешнем году все прогрессивное человечество отмечает 200-летие со дня рождения великого украинского поэта Тараса Григорьевича Шевченко. Научное сообщество Казахстана в связи с этой знаменательной датой провело Третьи Международные Шевченковские чтения, которые состоялись 24–25 апреля 2014 г. в г. Астана.

 

Федотова, С.
   Библиотека Российской академии наук к 200-летию Тараса Григорьевича Шевченко / С. Федотова // Бібл. вісник. - 2014. - № 3. — С. 47-49.
До 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка бібліотека РАН підготувала виставку, присвячену життю і творчості поета.

 

Керзюк, О.
   Скарби шевченкіани Британської бібліотеки / О. Керзюк // Бібл. вісник. - 2014. - № 3. — С. 49.
За рішенням сесії ЮНЕСКО, 2014 р. проголошено Роком Тараса Шевченка. Ювілейні святкування тривають як в Україні, так і в багатьох країнах світу. У березні до святкувань долучилася і Національна бібліотека Об’єднаного Королівства – Британська бібліотека.

 

Степовик, Д.
   ”Він таки був справжнім і щирим християнином!” : інтерв’ю з автором книжки ”Наслідуючи Христа: віруючий у Бога Тарас Шевченко” професором Дмитром Власовичем Степовиком / Д. Степовик ; провів Тарас Головко // Слово і час. - 2014. - № 6. — С. 3-5.

 

Федорук, Олександр.
   Тарас Шевченко як митець. Портрет. Автопортрет / Олександр Федорук // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 4-9.
Про вченого, мистецтвознавця, шевченкознавця Володимира Яцюка та його оповіді про мистецькі твори кобзаря.

 

Тарахан-Береза, З. П.
   ”До розуміння Шевченка я йшла все життя …” : інтерв’ю з провідним науковим співробітником Шевченківського національного заповідника / З. П. Тарахан-Береза ; провела Олена Загаєцька // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 10-13.

 

Степовик, Дмитро.
   Сакральні сюжети у мистецькій творчості Тараса Шевченка / Дмитро Степовик // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 14-18.
Про релігійний та євангельський зміст мистецької творчості Т.Г. Шевченка.

 

Амеліна, Лариса.
   Модель чи дзеркало душі? / Лариса Амеліна // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 19-21.
Автопортрети у творчості Тараса Шевченка.

 

Федорук, Олександр.
   Устиянович як провісник Шевченкіани / Олександр Федорук, Степан Костюк // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 22-27.
Корнило Устиянович першим у західноукраїнському малярстві звернувся до Шевченкіани, і це його заслуга. Від Шевченка він прийшов до Мойсея, але в його розумінні Пророком України був Тарас Шевченко.

 

 Тарас Шевченко в Москві / матеріал підготувала Ассоль Овсянникова-Мелентьєва // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 28-29.
У Національному культурному центрі України в Москві відбулися урочистості з нагоди встановлення погруддя тараса Шевченка. Цю подію було приурочено до Міжнародної наукової конференції до 200-річчя від дня народження Кобзаря.

 

Генералюк, Леся.
   Київські храми, змальовані Шевченком / Леся Генералюк // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 34-47.
Результатом мандрівок Шевченка Україною є декілька альбомів з нотатками, записами народної творчості, ескізами, начерками, етюдами й малюнками, акварелями. Більшість їх зберігається в Національному музеї Тараса Шевченка на яких зображені ще й українські храми.

 

Глинчак, Василь.
   ”… То принаймні веселий” / Василь Глинчак // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 48-50.
Обставини створення автопортрета Шевченка із колекції Національного музею у Львові.

 

Ханко, Віталій.
   Українські кобзарі / Віталій Ханко // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 51-54.
Віддавна зображення народних музик були дуже популярні в народі. Від середини XIX ст.народних співців починають малювати мистці з академічною освітою. Зокрема їх відтворювали Т. Шевченко, В. Штернберг, П. Жемчужников та інші.

 

Коваль, Роман.
   І стеком, і шаблею … / Роман Коваль // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 55-58.
Про Михайла Гаврилка, який упродовж 20 років увічнював Кобзаря в погруддях, пам’ятниках, барельєфах, портретах, плакетках, листівках та у слові.

 

Бринський, Михайло.
   Понадчасові образи Михайла Бринського / Михайло Бринський // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 59-61.
Про відображення портретів і скульптур Т. Г.Шевченка у творчості мистця Михайла Федоровича Бринського.

 

Манжора, Ганна.
   Василь Кричевський і Тарас Шевченко. На перетинах Історії / Ганна Манжора, Вікторія Дзима // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 62-65.
На початку 1930-х рр. українському художнику і архітектору В.Г. Кричевському доручили зайнятися Шевченківським меморіалом. Так, йому судилося стати будівничим найбільшого духовного храму українського народу - Будинку-музею Т. Шевченка на Тарасовій (Чернечій) горі.

 

Петрашин, Володимир.
   Малярська шевченкіана Миколи Бурачека / Володимир Петрашин // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 66-68.
Шевченківська тема у творчості художника-живописця М.Г. Бурачека. Його твори на цю тему стали окрасою музеїв. Варто розглянути їх хронологічно, аби можна відчути еволюцію творчості майстра та глибину творчого самовияву.

 

Соколюк, Людмила.
   Шевченківська тема у творчості Бойчукістів / Людмила Соколюк // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 69-71.
Серед діячів українського мистецтва, для яких Тарас Шевченко став духовним батьком був і видатний український художник Михайло Бойчук - засновник мистецького напрямку, відомого під назвою ”бойчукізм”. Образ Тараса, його поетичне слово стали для нього священним, починаючи з перших кроків формування і протягом усього життя до загибелі в 1937 році.

 

Волошин, Любов.
   Тарас Шевченко у творчості Олекси Новаківського / Любов Волошин // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 72-75.
Про творчість українського художника і скульптора Олекси Харламовича Новаківського.

 

Собкович, Ольга.
   Актуальність героїчних образів творів Т. Шевченка у графіці Бориса Гінзбурга / Ольга Собкович // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 76-77.

 

Загаєцька, Олена.
   Доля у часі і просторі: кілька штрихів до монументальної Шевченкіани / Олена Загаєцька // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 82-83.
Монументальна Шевченкіана у творчості художників..

 

Юрченко, Надія.
   ”Мандрівка довга і тяжка …” / Надія Юрченко // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 84-86.
Про мистецтво Володимира Вікторовича Лободи, його нонконформізм - графічну серію ”Шевченко на Україні”.

 

Онищенко, Володимир.
   Перші знаки з Шевченкіани / Володимир Онищенко // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 88-89.
У другій половині XIX ст. у Львові було засноване Літературне товариство ім. Шевченка. У 1892 році воно було перетворене на ”Наукове товариство ім. Шевченка”. Тоді ж почав виходити його друкований орган ”Записки”. Від 1896 р. редактором видавництва був професор М. Грушевський. З часом товариство стає організацією на кшталт Академії наук та складається з трьох секцій і ряду комісій.

 

Береговська, Христина.
   Шевченкове слово барвою Євгена Безніска / Христина Береговська // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 90-91.
До сьогодні геній Т. Шевченка оживає у творах мистців. На цю обставину слід звернути особливу увагу в ювілейний рік Шевченка - 200 років з моменту появи на світ ”пророка у слові та образі”. Одним із послідовників Шевченка є Євген Безніско - лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка.

 

Маричевська, Оксана.
   Культ чи символ нації? / Оксана Маричевська // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 92-93.
Сучасне мистецтво Андрія Єрмоленко (серія ”Шевченкіана”, 2013), тяжіючи до відсутності естетичних та технічних обмежень у художньому вираженні, має низку нових прийомів. Можливо, саме такий підхід до трактування Шевченка окреслить його не як культову особу, а як синкретичний символ нашої нації.

 

Бевза, Петро.
   Про роботу над мистецьким проектом, присвяченим Тарасові Шевченку / Петро Бевза // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 95-97.
Прагнення розкрити виміри Шевченкової стратегеми, багатство відтінків його світла зумовило включення у структуру експозиції живописної серії ”Канівська проща” (Петро Бевза) та добірки сюжетних творів Миколи Журавля ”Шевченко -сучасник”.

 

Чуйко, Тетяна.
   Атрибуція картини ”Святий Тарасій” із зібрання Національного музею Тараса Шевченка / Тетяна Чуйко, Людмила Когут // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 98-100.
Про дослідження пам’ятки художника Івана Єремєєвського ”Святий Тарасій”.

 

Петрик, Тетяна.
   Новознайдений примірник офорта Тараса Шевченка / Тетяна Петрик // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 102-103.
Мистецька спадщина Т.Г. Шевченка зберігається в музеях та наукових установах України, й лише поодинокі примірники - за її межами. Про знахідку нового експонату із музейної колекції.

 

Скоблікова, Марія.
   Шевченкіана Олександра Скоблікова / Марія Скоблікова, Дарина Венглинська // Образотворче мистецтво. - 2014. - № 1. — С. 116-122.
До образу Т.Г. Шевченка та його мистецької спадщини звертаються мистці притягом більше ніж півтора століття. Не оминуло це захоплення й відомого українського скульптора О.П. Скоблікова, який створив багато пам’ятників, бюстів, медалей Т. Шевченка.

 

Вертій, Олексій.
   Тарас Шевченко в національній свідомості українців середини XIX - початку XX століть / Олексій Вертій // Київ. - 2014. - № 7/8. — С. 25-42.

 

Бугрим, Валентин.
   Візії державності і соборності України у творчості та діяльності Тараса Шевченка / Валентин Бугрим // Профспілкові вісті. - 2014. - 9 жовт. (№ 41). — С. 10.
Висвітлюються світоглядні орієнтири, світобачення великого українського борця за незалежність, мислителя, громадського діяча Тараса Шевченка.

 

Славинський, Микола.
   Великий театрал : до 200-річчя Тараса Шевченка / Микола Славинський // Віче. - 2014. - № 13. — С. 68-70.
Сторінки біографії театрального життя українського поета Т.Г. Шевченка.

 

Хвилі аральського року // Віче. - 2014. - № 13. — С. 70.
У Національному музеї Тараса Шевченка (Київ) відбулися перші покази стрічки режисера і сценариста Костянтина Коновалова «Експедиція». Картина, зафільмована в жанрі документальної драми, присвячена аральському відрізку життя Тараса Шевченка.

 

Шот, Микола.
   Тут з ними розмовляє сам Кобзар : гімназисти з Підволочиська на Тернопіллі стали навчатися у Шевченківській світлиці / Микола Шот // Уряд. кур’єр. - 2014. - 28 жовт. (№ 199). — С. 7. - (Освіта).

 

Славинський, Микола.
   Великий бібліофіл : до 200-річчя Тараса Шевченка / Микола Славинський // Віче. - 2014. - № 17. — С. 58-59.
Сторінки біографії Тараса Григоровича Шевченка.

 

Савчук, Василь.
   Де три шляхи широкії : перший пам’ятник Кобзареві на Бережанщині / Василь Савчук // Дзвін. - 2014. - № 7. — С. 115-118. - (Його славу віки привітали).
Розповідається про пам’ятники Тарасу Шевченку на Тернопіллі.

 

Нестеренко, Петро.
   Шевченко крізь призму екслібриса / Петро Нестеренко // Дзвін. - 2014. - № 7. — С. 153-155. - (Його славу віки привітали).
Йдеться про музейну виставку екслібрисів, організовану у Львівському Палаці мистецтв та присвячену 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.

 

Славинський, Микола.
   Міг поїхати до Італії й стати … співаком : «Такого або рівного йому співу не чув я ні в Україні, ні по столицях … Посходились із усіх світлиць гості до зали, мов до якої церкви. Пісню за піснею співав наш соловей, справді мов у темному лузі, серед червоної калини … І, скоро вмовкав, зараз його благали ще заспівати, а він співав і співав людям на втіху, а собі самому ще й на більшу», – так писав у мемуарах про Тараса Шевченка його друг і оспівувач, а згодом опонент, автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада» Пантелеймон Куліш / Микола Славинський // Віче. - 2014. - № 15-16. — С. 64-65.
Сторінки біографії Т.Г. Шевченка.

 

Павко, Анатолій.
   Дискусійні питання життєвого і творчого шляху Кобзаря / Анатолій Павко // Віче. - 2014. - № 11. — С. 56.
9 березня 2014 року вітчизняна та світова громадськість широко відзначила 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Ця велична дата спонукає численних шевченкознавців більш прискіпливо і неупереджено – в контексті суспільно-історичних та культурно-мистецьких реалій Кобзаревої епохи та сьогодення – проаналізувати багатогранну творчу спадщину геніального українського поета, його громадсько-просвітницьку діяльність.

 

Букет, Євген.
   Краєзнавча Шевченкіана у Каневі / Євген Букет // Культура і життя. - 2014. - 31 жовт. - 6 листоп. (№ 44). — С. 10. - (Краєзнавство).
24-25 жовтня в Шевченківському національному заповіднику у Каневі відбулася XIII Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція ”Краєзнавча Шевченкіана України”, присвячена 200-річчю від народження Т. Шевченка.

 

Славинський, Микола.
   Творець букваря : день за днем, лист за листом – не про нові вірші та малярство, а про … буквар. Як щось найголовніше в останні місяці життя, вкрай важливе для українського народу, неминуще. Знову й знову Тарас Шевченко з великою, воістину батьківською любов’ю пише про щойно завершений невеличкий підручник, говорить про нього, ніби про дитя чи немовлятко, яке ще й говорити не вміє, – лежить собі в колисці, всміхається до всіх людей і зоріє ясними оченятами на вічне сонце. Перший примірник тоненького видання з написом на м’якій обкладинці «Букварь южнорусскій» автор так само несамохіть притиснув до грудей, як і давним-давно ще свіжий друкарський відбиток «Кобзаря» / Микола Славинський // Віче. - 2014. - № 19. — С. 64-65.

 

Пономаренко, Ангеліна.
   Тарас Шевченко у просторі Санкт-Петербурга / Ангеліна Пономаренко // Укр. мова. - 2014. - № 3. — С. 111-118.
Йдеться про XIV Міжнародний семінар ”Тарас Шевченко і його петербурзьке оточення”, що відбувся у Санкт-Петербурзі 13-17 червня 2014 року з нагоди 200-річчя від дня народження великого українця.


Соломарська, Олена.
   Шевченко як естет і аристократ духу / Олена Соломарська, Дмитро Горбачов // Студії мистецтвознавчі. - 2014. - № 1|2. — С. 7-43. - (До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка).
Мова йде про маловідомі аспекти поезії та прози Тараса Шевченка - естета й інтелектуала та про новаторські ідеї його поезії, співзвучні з майбутнім українським і російським авангардом.


Ісаченко, Світлана.
   ”Кобзар” із багаття : раритетні видання Шевченкових поезій із приватних колекцій виповідали нашу історію і національний дух / Світлана Ісаченко // Уряд. кур’єр. - 2014. - 19 листоп. (№ 215). — С. 24. - (Вісті звідусіль).
Розповідається про виставку івано-франківського колекціонера, яка налічує понад 180 примірників Шевченківських творів різних років видання.


Іванова, Ірина.
   Шевченкове слово в українській рекламній творчості / Ірина Іванова // Дивослово. - 2014. - № 10. — С. 43-46.
Щодо проблем залучення і розвитку сучасних маркетингових технологій в українській рекламі та використання поезії і самого образу Тараса Шевченка для створення ефективного рекламного повідомлення. Подано характеристику провідних напрямів та особливостей застосування мовотворчості й особистості Шевченка в рекламі.


Михайлова, Людмила.
   Схаменіться : Сергій Аксаков володів духовним зором, завдяки якому полюбив і так високо оцінив Україну та її видатного сина Шевченка. Чи з’явиться він у його нащадків? / Людмила Михайлова // День. - 2014. - 21-22 листоп. (№ 219-220). — С. 12.

 

Кравченко, Валентина.
   ”Шевченко в Казахстані не термін відбував. Це була місія …” : матеріали до вивчення періоду заслання Т. Шевченка / Валентина Кравченко // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 5. — С. 4-6.
Зроблено критичний огляд матеріалів від часів незалежної України про перебування Тараса Шевченка в засланні.


Куцевол, Ольга.
   Світло білих ночей : розділ навчального посібника ”Вивчення життя і творчості Великого Кобзаря через художню рецепцію літературної шевченкіани” / Ольга Куцевол // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 3. — С. 22-26.
Висвітлено шляхи використання творів літературної шевченкіани при вивченні життєпису Кобзаря.


Подолинний, А. М.
   До вершин Кобзаревого генія : рецензія на посібник О. Куцевол ”Вивчення життя і творчості Великого Кобзаря через художню рецепцію літературної шевченкіани”.-- Вінниця: ТОВ ”Консоль”, 2013.-256 с. / А. М. Подолинний // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2014. - № 3. — С. 26-27.

 

Іванцов, І. О.

   Т.Г. Шевченко і археологія / І. О. Іванцов // Укр. іст. журн. - 2014. - № 2. — С. 87-117.

  Йдеться про історичну та археологічну діяльність Т. Шевченка під час його роботи в Київській археографічній комісії.


Федотова, О. О.
     Тарас Шевченко й радянська цензура / О. О. Федотова, Ю. І. Шаповал // Укр. іст. журн. - 2014. - № 2. — С. 70-78.
    Розглядається проблема інтерпретації постаті Т. Шевченка в Україні за радянської доби.

 

Щербак, В. О.
   
Образ козацької України у творах Т. Шевченка / В. О. Щербак // Укр. іст. журн. - 2014. - № 2. — С. 60-69.
  Висвітлюється образ козацької України в поетичній спадщині Т. Шевченка. Проаналізовано історичні джерела, які він використовував та реалії сучасної поету епохи.

 

Реєнт, О. П.
   Сім Шевченкових ювілеїв / О. П. Реєнт // Укр. іст. журн. - 2014. - № 2. — С. 22-29.
   У контексті відзначення 200-ліття з дня народження Т. Шевченка аналізується широкий спектр оцінок та інтерпретацій життя, творчого доробку, світогляду українського генія його сучасниками й наступними поколіннями.

 

Нахлік, Євген.
   Історизм та психологізм Шевченкового реалізму / Євген Нахлік // Народознавчі зошити. - 2014. - № 3. — С. 431-452.
    У статті узагальнюються і по-новому розглядаються різноманітні аспекти реалізму в поезії та прозі Т. Шевченка. Автор доводить, що лірична автопсихографія Шеваченка вела не тільки до реалізму, а й до історизму в літературній творчості.

 

Сербенська, Олександра.
     Фотопоема з іменем Шевченка / Олександра Сербенська // Дзвін. - 2014. - № 5. — С. 156-158. - (Галерея).
  Йдеться про фотороботи заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Шевченківської премії Василя Пилип’юка.

 

Пащенко, Анастасія.
     Мотиви і образи Кобзаря в кіно / Анастасія Пащенко // Кіно-театр. - 2014. - № 1. — С. 32-37.
   Про екранізацію творів Тараса Шевченка.

 

Пащенко, Анастасія.
   Напередодні. Тарас Шевченко у мистецькому просторі / Анастасія Пащенко // Кіно-театр. - 2013. - № 6. — С. 18.
   Про культурні заходи з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

 

Єрмоленко, Світлана.
     Філософія мови Тараса Шевченка / Світлана Єрмоленко // Укр. мова. - 2014. - № 2. — С. 3-18.
   Зроблено спробу осмислити мову Шевченка як складну ієрархічну систему, яка є об’єктом вивчення історії української літературної мови, лінгвістики, когнітивної лінгвістики та лінгвокультурології.

 

Брюховецька, Лариса.
      Невідоме про фільм ”Тарас Шевченко”(1951) / Лариса Брюховецька // Кіно-театр. - 2013. - № 6. — С. 19-23.

 

Пришутов, Е.

   Поети не вмирають / Е. Пришутов // Веч. вести. – 2012. – 12-18 янв. (№ 2). – С. 15. – (Исторические вести).

166 років тому Тарас Шевченко написав свій «Заповіт».

 

Шевченко, Ольга.

   Шевченко у Оттаві / Ольга Шевченко // Літ. Україна. – 2012. – 9 лют. (№ 6). – С. 1,15.

Про організацію спорудження у Канаді третього на території цієї країни пам’ятника Тарасу Шевченку.

 

Свентах, Анна.

   Просвітницька експедиція місцями, які малював Шевченко / Анна Свентах // Високий замок. – 2012. – 28 лют. (№ 38). – С. 10.

Український політик та громадський діяч, заступник голови Верховної Ради Микола Томенко презентував у Львові нове факсимільне відтворення ”Альбому Тараса Шевченка 1845 року”.

 

Білецький, Феофан.

   Син кріпака чи онук козака? / Феофан Білецький // Сіл. вісті. – 2012. – 10 берез. (№ 30). – С. 1,2.

Про історію написання Шевченкового автопортрету.

 

Шудря, Микола.

   Прометей Кавказу : із нотаток шевченкознавця / Микола Шудря // Демократ. Україна. – 2012. – 8 берез. (№ 10). – С. 8.

Про перші подорожі Тараса Шевченка Україною.

 

Сорока, Юрій.

   Юрій Сорока: ”Середнього фільму про Шевченка нам не потрібно” / Юрій Сорока, Ніна Бай // Молодь України. – 2012. – 6 берез. (№ 16). – С. 1, 3. – (Ексклюзив).

Про боротьбу за унікальний кінопроект про Тараса Шевченка та деякі аспекти сьогоднішнього кінематографа.

 

Пастух, Роман.

   Збережений історією : про один із найстаріших пам’ятників Тарасу Шевченку / Роман Пастух // Літ. Україна. – 2012. – 8 берез. (№ 10). – С. 1,15.

Про пам’ятник Тарасу Шевченку у селі Завадів Стрийського району Львівської області.

 

Олтаржевська, Людмила.

   «Тарас. Слова». Поки горить свіча … : український режисер Сергій Проскурня представив наступну частину свого театрального епосу, присвяченого 200-річному ювілею Кобзаря / Людмила Олтаржевська // Україна молода. – 2012. – 14 берез. (№ 38). – С. 10. – (Час ”Т”).

 

Гончарук, Петро Степанович.

   Відображення питань світової історії у творчій спадщині Т.Г. Шевченка : (до 150-річчя світлої пам’яті Великого Кобзаря) / Петро Степанович Гончарук // Вісн. Держ. Акад. керівних кадрів культури і мистецтв України. – 2011. – № 4. – С. 195-202. – (Історія).

Проаналізовано особливості відображення питань світової історії у творчості Т.Г. Шевченка.

 

Нагірняк, Зоряна.

   Для кожного українця взірцем є Шевченко / Зоряна Нагірняк // Шлях перемоги. – 2012. – 7 берез. (№ 10). – С. 8.

Подаються спогади про великого борця за свободу українського народу.

 

Кислашко, Олександр.

   Тарас Шевченко про виховання в дусі християнських ідеалів / Олександр Кислашко // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. – 2011. – № 7/8. – С. 49-50.

Про історію виникнення світських шкіл в Україні та про роль Т.Г. Шевченка в українській освіті та педагогіці.

 

Червінський, Віктор.

   Тарас Шевченко і Київський університет / Віктор Червінський // Нація і держава. – 2012. – 8 берез. (№ 10). – С. 5.

Подається історичний екскурс по життю і діяльності Т.Г. Шевченка, а зокрема його особисте знайомство з Київським університетом ім. Святого Володимира.

 

Славинський, Микола.

   Тарас Шевченко: не в мармурі, не в бронзі : Побачив світ унікальний альбом раритетів – репродукції рукописів і світлин геніального поета / Микола Славинський // Віче. – 2012. – № 5. – С. 62-63.

 

Корчук, Інна.

   2014-й – Рік Шевченка в Україні / Інна Корчук // Високий замок. – 2012. – 13-15 квіт. (69). – С. 4.

Президент України Віктор Янукович оголосив 2014 рік в Україні Роком Тараса Шевченка.

 

Ходак, Ірина.

   Восьмий том Повного зібрання творів Тараса Шевченка : спроба реконструкції проекту (1923-1934) / Ірина Ходак // Студії мистецтвознавчі. – 2011. – чис. 2 (34). – С. 67-104.

Про історію підготовки, в 1923-1934 роках присвяченого пластичній спадщині Т. Шевченка, восьмого тому Повного зібрання його творів.

 

Білокінь, Сергій.

   Неопублікована шевченкознавча студія Дмитра Антоновича / Сергій Білокінь // Студії мистецтвознавчі. – 2011. – чис. 2 (34). – С. 105-113.

Про автопортрет Т. Шевченка 1845 року.

 

Савчук, Валентина.

   Традиційні та нові акценти у вивченні життя і творчості Тараса Шевченка у школі / Валентина Савчук // Дивослово. – 2012. – № 3. – С. 38-40.

Аналізується стан викладання життєвого і творчого шляху Тараса Шевченка у школі та робиться спроба розставити нові акценти.

 

Боронь, Олександр.

   Сучасне шевченкознавство – яким йому бути? / Олександр Боронь // Літ. Україна. – 2012. – 3 трав. (№ 18). – С. 11.

Про стан та перспективи розвитку українського шевченкознавства.

 

Захарчук, Оксана.

   Шевченко-музикант / Оксана Захарчук // Дзвін. – 2012. – № 3. – С. 114-117.

Про музичну грань таланту визначного українського письменника.

 

Яковенко, Тамара.

   Богуславські дороги Тараса Шевченка : літературно-краєзнавча розвідка / Тамара Яковенко // Укр. мова й література в сучасній школі. – 2012. – № 3. – С. 55-62.

Про шевченківські місця України.

 

Ільницький, Микола.

   Еміграційне шевченкознавство: спектр інтерпретацій / Микола Ільницький // Слово і час. – 2012. – № 3. – С. 47-59.

Автор трактує праці про Т. Шевченка, написані поза межами України, як окреме відгалудження шевченкознавства.

 

Синьоок, Тетяна.

   Шевченко в кінематографі незалежної України / Тетяна Синьоок // Літ. Україна. – 2012. – 9 серп. (№ 30). – С. 12-13.

Про увіковічнення пам’яті українського генію, з нагоди 200-річчя від дня народження поета.

 

Сюндюков, Ігор.

   Вогонь під попелом : у чому саме Тарас Шевченко був пророком? / Ігор Сюндюков // День. – 2012. – 7-8 верес. (№ 159-160). – С. 11.

Проаналізовано твори Т. Г. Шевченка з метою виявлення, які саме його думки, слова, погляди, візії тощо були пророчими.

 

Сверстюк, Євген.

   Євген Сверстюк: «У 45 років, коли я лише йшов у концтабори, Кобзар звідтіль уже повертався …» : розмова з Євгеном Сверстюком, автором багатьох шевченкознавчих праць, лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка / Євген Сверстюк // Дзеркало тижня. – 2012. – 15-21 верес. (№ 32). – С. 11.

Про деякі факти у біографії Кобзаря.

 

Наумова, Надія.

   Тарас Шевченко академік гравюри : У жовтні цього року виповнилося 150 років відтоді, як Тарас Шевченко отримав звання академіка гравюри петербурзької Академії мистецтв / Надія Наумова // Наук. світ. – 2010. – № 12. – С. 20-23.

 

Наумова, Надія.

   Тарас Шевченко академік гравюри : У жовтні цього року виповнилося 150 років відтоді, як Тарас Шевченко отримав звання академіка гравюри петербурзької Академії мистецтв / Надія Наумова // Наук. світ. – 2011. – № 1. – С. 18-20. – Продовж. Початок: № 12, 2010 р.

 

Скляренко, Є.

   Юрій Меженко та його Шевченкіана / Є. Скляренко // Вісн. Книжк. палати. – 2012. – № 3. – С. 42-43.

Розглядається доробок Юрія Олексійовича Меженка (Іваніва-Меженка) у створенні Шевченкіани – колекції речей, історично пов’язаних з постаттю Т.Г. Шевченка. Охарактеризовано найважливіший експонат цієї колекції. Висвітлено вплив наукової роботи Ю. Меженка на розвиток шевченкознавства.

 

Костенко, Юрій.

   Шевченко і Китай : до 200-річчя Великого Кобзаря / Юрій Костенко // Пам’ять століть. – 2012. – № 5. – С. 24-32.

Популяризації творчості Кобзаря в КНР сприяло розширення літературних зв’язків письменників двох країн, відвідання України китайськими діячами культури. У 1956 році в Україні побував поет Янь Чень, який опублікував згодом цикл віршів ”Шевченко”.

 

Кецмур, Оксана.

   Їдьмо до Шевченка / Оксана Кецмур // Журналіст України. – 2013. – № 1. – С. 19.

Про музей-кімнату Тараса Шевченка у Санкт-Петербурзі.

 

Обуховська, Людмила.

   Акварелі розповідають … : що спільного у Шевченка та Волошина? / Людмила Обуховська // День. – 2013. – 27 лют. (№ 36). – С. 12.

5 березня у Києві, в Національному музеї Тараса Шевченка (в рамках підготовки до святкування 200-річчя Кобзаря) та 100-річчя Будинку Максиміліана Волошина відкриється виставка «Акварелі Тараса Шевченка та Максиміліана Волошина».

 

Волкова, Анна.

   ”Чтобы каждый день видеться с дочерью, Тарас Шевченко стал давать ей уроки рисования” : полтавская исследовательница биографии Кобзаря Рената Смирнова утверждает, что художница Екатерина Юнге, родившаяся в графской семье Толстых, на самом деле приходится дочерью гениальному поэту и художнику / Анна Волкова // Факты и комментарии. – 2013. – 12 марта. – С. 12. – (Версии).

 

Олійник, Володимир.

   Во дні ”немудрого” царя / Володимир Олійник // Дзеркало тижня. – 2013. – 7-15 берез. (№ 9). – С. 11.

Про вшанування пам’яті Тараса Григоровича Шевченка.

 

Стус, Дмитро.

   Віртуальний музей Шевченка. Бути! : розмова з директором київського музею Шевченка Дмитро Стусом / Дмитро Стус ; розмовляла Катерина Константинова // Дзеркало тижня. – 2013. – 7-15 берез. (№ 9). – С. 13.

Про Національний музей Тараса Шевченка в Києві.

 

Грабовський, Сергій.

   ”Шевченкіана по-жандармському” на оренбурзькому телебаченні / Сергій Грабовський // День. – 2013. – 14 берез. (№ 46). – С. 5.

Йдеться про восьмихвилинний сюжет телеканалу «Оренбург», присвячений відзначенню в цьому краї Шевченкового 199-річчя.

 

Деменко, Борис Вадимович.

   Із Шевченкового роду / Борис Вадимович Деменко // Укр. культура. – 2013. – № 3. – С. 31-35.

Шевченкознавство відзначається широким колом різних напрямів досліджень, серед яких історико-літературний, тестологічний, естетичний, філософський, мистецтвознавчий, і нараховує тисячі праць. Та, на жаль, відсутня повна офіційна схема Шевченкового родоводу, у тому числі й відповідна її версія в інтернет-ресурсі. Про причини такої ситуації розмірковує Деменко Борис Вадимович, доктор мистецтвознавства, професор, член Національної спілки композиторів України, а також пропонує нашій увазі власне дослідження однієї з гілок розлогого Шевченкового родоводу.

 

Харчук, Роксана.

   Про Тараса Шевченка в незалежній Україні / Роксана Харчук // Укр. культура. – 2013. – № 3. – С. 36-39.

У XX ст. Шевченко став символом як української революції 1917-1921 рр., так і періоду проголошення та становлення незалежної України. Однак, незважаючи на символічний масштаб постаті Т.Шевченка, й досі наскрізною лишається дилема, коли, з одного боку, ми трактуємо поета, як виразника прагнень нації (у період соціалізму – трудящих мас), з іншого – знаємо, що зрозуміти його може тільки освічена людина. Цей парадокс свідчить про те, що у багатьох випадках маємо усе-таки справу зі спрощеним варіантом поезії Т.Шевченка, сконструйованим ідеологіями. Саме ідеології дали ужитковий, одновимірний, статичний образ поета, позбавлений глибини, з яким рішуче не погоджується чимало українців.

 

Яременко, Василь.

   Шевченкова поема ”Сон (Комедія)” в аспекті христологічного та історіософського прочитання / Василь Яременко // Дивослово. – 2013. – № 3. – С. 17-21.

Досліджуються християнсько-історіософські теми поеми Т. Шевченка ”Сон (Комедія)” в їх зіставленні з християнською етикою. На цій основі пропонуються ширші підходи в тлумаченні цього твору.

 

Панченко, Володимир.

   Українська мрія Тараса Шевченка / Володимир Панченко // Слово Просвіти. – 2013. – 28 берез. – 3 квіт. (№ 13). – С. 1, 2.

Автор зробив спробу виокремити найголовніші для української нації істини, десять символічних заповідей, у яких відбилися уявлення Тараса Шевченка про українську мрію і про те, що стоїть їй на перешкоді.

 

Ісіченко, Ігор (архієпископ).

   Тягар духовного лідерства / Ігор Ісіченко (архієпископ) // Голос України. – 2013. – 19 квіт. (№ 76). – С. 10-11. – (З Кобзарем у серці).

Досліджено християнську тему у творах Тараса Григоровича Шевченка.

 

Генералюк, Леся.

   Код образотворчого мистецтва у слові Шевченка: колористика / Леся Генералюк // Слово і час. – 2013. – № 2. – С. 3-13.

Про вивчення художніх образів, реалізованих завдяки взаємодії візуально-пластичного та літературного кодів. Шевченкові літературні образи можна досліджувати, залучаючи термінологію мистецтвознавства.

 

Астаф’єв, Олександр.

   Поезія Тараса Шевченка в перекладах XX століття / Олександр Астаф’єв // Слово і час. – 2013. – № 2. – С. 13-22.

Розкрито специфіку польських перекладів Тараса Шевченка, подано типологію перекладацьких моделей, проаналізовано засоби відтворення символіки, ритміки, лексики, фразеології та строфічних форм.

 

Зиль, Андрій.

   Дві лотереї, що подарували Шевченкові волю / Андрій Зиль // Слово Просвіти. – 2013. – 2-15 трав. (№ 18). – С. 5.

22 квітня минуло 175 років, як Т.Г. Шевченка викупили з кріпацтва.

 

Околітенко, Наталя.

   Iван Сошенко: предтеча нашого генія : до 175-річчя від дня викупу Тараса Шевченка з кріпацтва / Наталя Околітенко // День. – 2013. – 26-27 квіт. (№ 77/78). – С. 8.

 

Клочек, Григорій.

   Тарас Шевченко – поет елітарний / Григорій Клочек // Літ. Україна. – 2013. – 23 трав. (№ 21). – С. 1,3.

Тема статті – Шевченко і сьогодення. Йдеться про актуальність його поезії та сучасне сприйняття творчості українського генія.

 

Танана, Раїса.

   Довголітній хранитель Шевченкової могили / Раїса Танана // Дзвін. – 2013. – № 3. – С. 116-121.

До 80-річчя з дня смерті Івана Олексійовича Ядловського, який майже півстоліття вірно охороняв Козареву могилу.

 

Сербенська, Олександра.

   З Україною і Шевченком у помислах та в серці / Олександра Сербенська // Дзвін. – 2013. – № 3. – С. 122-126.

Про переклади творів Т. Шевченка іноземними мовами, зокрема польською.

 

Логвиненко, Леонід.

   В сім’ї вольній, новій? / Леонід Логвиненко // Сіл. вісті. – 2013. – 24 трав. (№ 61). – С. 1.

Проаналізовано організацію всеукраїнських шевченківських днів у Харкові.

 

Зленко, Григорій.

   Розповіді літературного слідопита: ще одна шевченкова загадка : [історико-літературні дослідження] / Григорій Зленко // Кур’єр Кривбасу. – 2013. – № 281/282/283. – С. 323-334.

 

Гулько, Лілія.

   ”Жалібний марш” / Лілія Гулько // Літ. Україна. – 2013. – 6 черв. (№ 23). – С. 15.

Про нотне видання, приурочене до 27-х роковин смерті Т. Шевченка, слова до якого написала Леся Українка, а музику – Микола Лисенко.

 

Сапейко, Василь.

   Жива пам’ять про Тараса Шевченка : розповіді, збережені нащадками генія, містять чимало цікавих деталей / Василь Сапейко // День. – 2013. – 7-8 черв. (№ 97/98). – С. 13.

 

Орлова, Надія.

   Тарас Шевченко – гравер / Надія Орлова // Укр. мова й література в сучасній школі. – 2013. – № 3. – С. 13-16.

Про широкий діапазон творчої обдарованості Тараса Шевченка та його художній талант.

 

Хіврич, Світлана.

   Художні прийоми творення образів у картинах Тараса Шевченка / Світлана Хіврич // Укр. мова й література в сучасній школі. – 2013. – № 3. – С. 50-53.

Про Тараса Шевченка-художника та про вивчення його художньої творчості в середній школі.

 

Коваленко, Анатолий.

   ”Кобзарь” Тараса Шевченко и его первые иллюстрации / Анатолий Коваленко // Персонал. – 2013. – № 1. – С. 93-100.

Йдеться про рукописний ”Кобзар” та про маловідомих, перших його ілюстраторів.

 

Жулинський, Микола.

   Іменем Шевченка, в ім’я Шевченка / Микола Жулинський // Слово і час. – 2013. – № 4. – С. 3-16.

Розповідається про встановлення пам’ятників Т. Шевченку у Вашингтоні й Москві, а також про роботу Комітету з Національної премії України імені Т. Шевченка від часів її заснування до нашого часу.

 

Хіврич, Світлана.

   Художні прийоми творення образів у картинах Тараса Шевченка / Світлана Хіврич // Укр. мова й література в сучасній школі. – 2013. – № 4. – С. 55-59.

Про Тараса Шевченка – художника.

 

Манжела, Борис.

   Дві любові Тараса Шевченка : до 170-річчя першої поїздки на Сумщину / Борис Манжела // Слово Просвіти. – 2013. – 13-19 черв. (№ 23). – С. 14. – (Шевченкініана).

 

Сірка, Йосиф.

   Тарас Шевченко та Микола Лисенко мовби близнюки / Йосиф Сірка // Бористен. – 2013. – № 4. – С. 14-15. – (Дивосил).

Творчість Миколи Лисенка, яка спиралась на твори Тараса Шевченка мов би була продовженням і утвердженням ідеї Кобзаря. Не зважаючи на дуже відмінне соціальне походження Шевченка і Лисенка, вони були одної думки щодо української історії, української мови, української самобутності.

 

Тютюнник, Євдокія.

   ”Прощай, убогий Кос-Арале” : виповнилося 165 років від початку діяльності наукової експедиції за участі Кобзаря / Євдокія Тютюнник // Уряд. кур’єр. – 2013. – 3 лип. (№ 115). – С. 11.

Про книжкове видання, присвячене участі Тараса Шевченка у науковій експедиції з дослідження Аральського моря (Казахстан), де він перебував у засланні.

 

Мамчак, Мирослав.

   ”Ми довго в морі пропадали …” : два роки на палубі шхуни / Мирослав Мамчак // Голос України. – 2013. – 5 лип. (№ 122). – С. 10-11. – (З Кобзарем у серці).

Про не тільки солдатську, а й морську службу Тараса Шевченка у засланні та про його причетність до організації мореплавства на Аральському морі.

 

Соколова, Світлана.

   Шевченкіана до ювілею Кобзаря / Світлана Соколова // Культура і життя. – 2013. – 5 лип. (№ 27). – С. 11. – (Кіно).

До 200-річчя від дня народження Кобзаря знімаються нові та реставруються старі фільми. У Києві показали перший офіційний тізер кінострічки ”Толока”, створений за віршем Тараса Шевченка ”У тієї Катерини хата на помості …”, який презентує її на міжнародних кінофестивалях у Карлових Варах та Одесі.

 

Юрчишина, Ольга.

   Шевченко і Руданський : на початку 2014 року святкуватимемо дві славетних дати: 200-річчя Великого Кобзаря, генія українського народу, Тараса Шевченка та 180 років від дня народження класика української літератури, видатного лікаря-поета Степана Руданського / Ольга Юрчишина // Укр. слово. – 2013. – 3-9 лип. (№ 27). – С. 10.

 

Видибіда, Констянтин.

   До архівів Шевченка – лише один ”клік” : 20 червня 2012 року завершився проект ”Віртуальний архів Тараса Шевченка” / Констянтин Видибіда // Укр. слово. – 2013. – 3-9 лип. (№ 27). – С. 10.

 

Пригоровський, Віталій.

   ”Не ймуть нам віри без хреста” : про Шевченкову ”любу” з-під Ніжина / Віталій Пригоровський // Голос України. – 2013. – 19 лип. (№ 132). – С. 6-7.

Про особисте життя Тараса Шевченка, його невдалі наміри одружитися та про Ликеру Полусмак, дівчину, до якої в нього були ніжні почуття та серйозні наміри.

 

Левицький, В’ячеслав.

   Презентація ”Шевченківської енциклопедії” / В’ячеслав Левицький // Слово і час. – 2013. – № 5. – С. 123-124.

5-го березня у Національній парламентській бібліотеці України пройшла презентація 1-го та 2-го томів ”Шевченківської енциклопедії” в рамках бібліотечних шевченкознавчих студій.

 

Ніколайчук, Ірина.

   Не шукайте в Шевченка чітких формул. Їх немає : в історії нашого книговидання неординарна подія – з’явилася факсимільна публікація першодруку поеми Кобзаря ”Гайдамаки” / Ірина Ніколайчук // Уряд. кур’єр. – 2013. – 27 лип. (№ 1340). – С. 6.

 

Набок, Людмила.

   Тарас Шевченко та архітектурний портрет м. Переяслава у XIX столітті / Людмила Набок // Краєзнавство. – 2011. – № 4. – С. 52-58.

Проаналізовано історико-архітектурну дійсність м. Переяслава в період 1845-1859 років, зроблено спробу уможливити розуміння Шевченкових оцінок стосовно архітектурного краєвиду міста, місцевих храмів, згадуваних у творчій спадщині поета.

 

Красовська, Ольга.

   Віртуальна Шевченкіана / Ольга Красовська // Віче. – 2013. – № 5. – С. 66-67.

До 200-річчя Великого Кобзаря, яке святкуватимемо наступного року працівники Національного музею Тараса Шевченка в Києві (НМТШ) стали на шлях інформаційно-технологічних інновацій: узялися оцифровувати для майбутніх генерацій унікальні документи, пов’язані з життям поета. На меті – створення віртуального шевченківського архіву, до якого матимуть доступ усі охочі.

 

Гумницька, Наталя.

   Тест на національну свідомість / Наталя Гумницька // Слово Просвіти. – 2013. – 25-31 лип. (№ 29). – С. 12.

Розглянуто діяльність молодого лучанина Руслана Теліпського, який десять років присвятив дослідженню монументальної Шевченкіани.

 

Хоменко, Костянтин.

   Шевченкіана як безцінний літопис у світі / Костянтин Хоменко, Олеся Пономаренко // Слово Просвіти. – 2013. – 25-31 лип. (№ 29). – С. 12.

Розглянуто колекцію ”Україна і світ”, яку в Києві понад 40 років збирав Юрій Назаренко. У ній колекціонер простежує історію Шевченкіани, зокрема в Канаді, та ту роль, яку творчість поета відігравала в українсько-канадській громадськості.

 

Поліщук, Володимир.

   Книга про двох побратимів-подвижників / Володимир Поліщук // Слово Просвіти. – 2013. – 25-31 лип. (№ 31). – С. 13. – Рец. на кн.: Тарахан-Береза, Зінаїда. «Заворожи мені, волхве …»: Тарас Шевченко і Михайло Щепкін. – К.: «Мистецтво», 2012. – 352 с.

Відома й авторитетна дослідниця-шевченкознавець із Канева Зінаїда Тарахан-Береза продовжує свої успішні студії на полі шевченкознавства.

 

Боронь, Олександр.

   То навіщо Гонта вбив своїх синів? : нові дослідження поеми ”Гайдамаки” спонукають позбутися зашкарублих шкільних стереотипів і осмислити приховану символіку твору / Олександр Боронь // Уряд. кур’єр. – 2013. – 22 серп. (№ 152). – С. 8.

Щодо вивчення поеми Т. Шевченка та нового видання твору, яке не випускали у такому вигляді ще з 1841-го року.

 

Пиріг, Любомир.

   Тарас Шевченко і Київ очима філателіста / Любомир Пиріг // Слово Просвіти. – 2013. – 1-7 серп. (№ 30). – С. 15.

Про те, який слід залишив Київ у творчій та особистій долі Т. Шевченка та про філателічну шевченкіану.

 

Коханець, Людмила.

   Тарасовими шляхами по Київщині / Людмила Коханець // Голос України. – 2013. – 30 серп. (№ 160). – С. 6.

Про місця перебування Т. Шевченка у містах та селах Київської області та про заходи з його вшанування.

 

Коханець, Людмила.

   Тарасовими шляхами по Київщині / Людмила Коханець // Голос України. – 2013. – 6 верес. (№ 165). – С. 6. – Продовження. Початок у № 160. – (З Кобзарем у серці).

Про місця перебування Т. Шевченка на Київщині.

 

Коханець, Людмила.

   Тарасовими шляхами по Київщині / Людмила Коханець // Голос України. – 2013. – 13 верес. (№ 170). – С. 6. – (З Кобзарем у серці).

Про перебування Тараса Шевченка в Яготині.

 

Кравченко, Ярослав.

   Історія монументів Кобзареві : їх забороняли і нищили російські жандарми та білогвардійські офіцери, австрійські чиновники та польські поліцаї, угорські шовіністи та німецькі фашисти. Не завжди лояльною до них була і радянська влада / Ярослав Кравченко // День. – 2013. – 6-7 верес. (№ 159/160). – С. 10.

 

Шаповал, Мар’яна.

   Драма про Шевченка: інтермедійний ключ розуміння / Мар’яна Шаповал // Слово і час. – 2013. – № 8. – С. 65-71.

Розглянуто актуальні моделі художньо-біографічної драми, що апелюють до інтертексту життя, творчості і рецепції Тараса Шевченка. Висвітлено конфлікт невідповідності жанрових традицій художньо-біографічної драми й охоронних тенденцій культури щодо канонізованих постатей.

 

Онопа, Аліна.

   ”Уклін тобі, Тарасе!” / Аліна Онопа // Культура і життя. – 2013. – 27 верес. (№ 39). – С. 5.

Відкриття Шевченківської світлиці (вже дев’ятої в Україні), у спеціалізованій школі-інтернаті, що в селі Шевченкове (колишня Кирилівка).

 

Ніколенко, Михайло.

   Як козаки Розриту могилу засипали : до 170-х роковин написання знаменитого вірша / Михайло Ніколенко // Голос України. – 2013. – 4 жовт. (№ 185). – С. 8.

Про вірш Т. Шевченка ”Розрита могила”.

 

Поклад, Наталка.

   На поклін до Тарасової землі / Наталка Поклад // Укр. слово. – 2013. – 2-8 жовт. (№ 40). – С. 9.

Викладено історію села Шевченкове на Звенигородщині (Черкаська область).

 

Зубков, Микола.

   Нарешті маємо повного ”Кобзаря” / Микола Зубков // Укр. слово. – 2013. – 2-8 жовт. (№ 40). – С. 9.

До XX Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» в рамках 200-річного Шевченкового ювілею вдалося підготувати унікального «Кобзаря», базованого на виданні, що побачило світ на початку 20-х років минулого сторіччя в Німеччині завдяки зусиллям мовознавця професора Василя Симовича.

 

Бегма, Олена.

   Поетичний марафон / Олена Бегма // Сіл. вісті. – 2013. – 4 жовт. (№ 117). – С. 5.

У Національному університеті «Острозька академія» 2100 учасників поетичного марафону читали вірші Тараса Шевченка.

 

Табінський, Ігор.

   Пам’ятнику 100 років / Ігор Табінський // Сіл. вісті. – 2013. – 4 жовт. (№ 117). – С. 4.

Виповнюється сто років першому в Західній Україні пам’ятнику Тарасові Шевченку.

 

Ліховий, Ігор.

   Неювілейні проблеми музеєфікації / Ігор Ліховий // Слово Просвіти. – 2013. – 3-9 жовт. (№ 39). – С. 8-9.

Розглянуто проблеми музейних закладів, тематично пов’язаних з ім’ям Тараса Шевченка.

 

Неживий, Олексій.

   Великий Кобзар і Луганщина / Олексій Неживий // Слово Просвіти. – 2013. – 3-9 жовт. (№ 39). – С. 9.

Наведено історію Луганського національного університету імені Тараса Шевченка та огляд заходів, присвячених ювілею Т. Г. Шевченка.

 

А тепер – Шевченківський портал // Освіта. – 2013. – 25 верес. – 2 жовт. (№ 42). – С. 1.

26 вересня у Національному музеї Тараса Шевченка відбулося урочисте відкриття IV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

 

Пам’ять раннього раю // Голос України. – 2013. – 8 жовт. (№ 187). – С. 1.

Про виставку робіт вихованців художніх шкіл та студій образотворчого мистецтва ”Тарасовими шляхами”, що експонується у Черкаському обласному краєзнавчому музеї.

 

Махінчук, Микола.

   Ще одна Тарасова світлиця. Дев’ятий центр виховання майбутнього України завдяки ентузіастам з’явився в Шевченковому краї / Микола Махінчук // Уряд. кур’єр. – 2013. – 9 жовт. (№ 184). – С. 17.

У селі Шевченковому на Черкащині у місцевій спеціалізованій школі-інтернаті відбулося урочисте відкриття Тарасової світлиці.

 

Лиховид, Інна.

   Шевченко – у новому форматі / Інна Лиховид // День. – 2013. – 10 жовт. (№ 183). – С. 9.

Київський музей готується до ювілею поета по-сучасному: оновлює експозицію, будує атріум і відкриває Дитячий центр творчості.

 

Ковальчук, Анатолій.

   Розрита могила : до 170-річчя написання вірша Тараса Шевченка / Анатолій Ковальчук // Укр. слово. – 2013. – 9-15 жовт. (№ 41). – С. 13.

Минає 170 років відтоді, як 29-ти річний Тарас Шевченко написав поезію «Розрита могила» – один зі своїх найвідоміших творів, цей невеликий – всього на 53 рядочки — вірш належить до найпатріотичніших творів української літератури.

 

Антоненко, Петро.

   Шевченкова хода Україною / Петро Антоненко // Слово Просвіти. – 2013. – 10-16 жовт. (№ 40). – С. 1.

Форум на захист мови й державності, ініційований ”Просвітою”, створив Всеукраїнський громадський комітет із відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

 

Осінні музи Качанівки. Стартував проект ”Тарасовими стежками” // Слово Просвіти. – 2013. – 10-16 жовт. (№ 40). – С. 5.

У Качанівці на Чернігівщині відбулося VIII Всеукраїнське літературно-мистецьке свято ”Качанівські музи”. Цьогорічний фестиваль присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

 

Пастернак, Надія.

   Ювілей пам’яті / Надія Пастернак // Культура і життя. – 2013. – 11 жовт. (№ 41). – С. 11. – (Спадщина).

У місті Винники біля Львова відзначили 100-річчя від дня народження одного з найперших пам’ятників Тарасові Шевченку в Західній Україні.

 

Лубківський, Роман.

   Пам’ятник рукотворний і духотворчий : виступ на урочистій академії з нагоди 100-річчя пам’ятника Тарасові Шевченку у м. Винниках біля Львова / Роман Лубківський // Слово Просвіти. – 2013. – 10-16 жовт. (№ 40). – С. 9.

 

Мукан, Анна.

   Молодь і Кобзар / Анна Мукан // Слово Просвіти. – 2013. – 10-16 жовт. (№ 40). – С. 9.

У вересні у Національному музеї Тараса Шевченка відбулося урочисте відкриття IV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та презентація науково-освітнього порталу ”Тарас Григорович Шевченко”.

 

Пиріг, Любомир.

   Філателістична Шевченкіана мовами народів світу / Любомир Пиріг // Слово Просвіти. – 2013. – 10-16 жовт. (№ 40). – С. 10.

Представлені перекладачі творів Т. Шевченка мовами різних народів. Це спроба, побудована на власному колекційному матеріалі.

 

Мустафаєв, Фемій.

   Жива вода Шевченкового слова : [розмова з народним артистом України оперним співаком Фемієм Мустафаєвим] / Фемій Мустафаєв ; розмову вів Володимир Краснодемський // Голос України. – 2013. – 11 жовт. (№ 190). – С. 10-11.

Про творчі здобутки співака, зокрема про його альбом солоспіві на слова Тараса Шевченка.

 

Гуляй, Іван.

   Крилатий поет і ”три мушкетери” / Іван Гуляй // Голос України. – 2013. – 11 жовт. (№ 190). – С. 11.

Історія московського пам’ятника Тарасові Шевченку.

 

Онищенко, Ольга.

   Рівненьські майстрині вишили ”Кобзар” / Ольга Онищенко, Олександра Юркова // Голос України. – 2013. – 12 жовт. (№ 191). – С. 9.

Презентація унікальної книги – вишитого ”Кобзаря” Тараса Шевченка – відбулася в Національному Університеті ”Острозька академія”.

 

Мельник, Наталя.

   Культурним бути престижно / Наталя Мельник // Голос України. – 2013. – 15 жовт. (№ 192). – С. 9.

У Каневі (Черкаська область) пройшло розширене засідання колегії Міністерства культури за участі Громадської ради при міністерстві, де йшлося, зокрема, про те, що у Каневі споруджується ще один культурно-історичний атрибут – Тарасова церква.

 

Белоусова, Анастасия.

   Нескучный Шевченко / Анастасия Белоусова // Сегодня. – 2013. – 15 окт. (№ 227). – С. 20.

Розповідь про історію та сьогодення с. Моринці – батьківщини Тараса Шевченка.

 

Слідами Тараса Шевченка // Голос України. – 2013. – 17 жовт. (№ 194). – С. 19.

У Національному музеї літератури України дослідник та мандрівник, заслужений журналіст України Микола Хрієнко презентував свій авторський журналістський проект «Слідами Тараса Шевченка».

 

Яновська, Людмила.

   ”Він для мене – Космос на Землі” / Людмила Яновська // Уряд. кур’єр. – 2013. – 23 жовт. (№ 194). – С. 5.

Враження відомого журналіста Миколи Хрієнка після подорожі «Слідами Тараса» Росією і Казахстаном.

 

Відчути себе хрущем на його вишнях // Голос України. – 2013. – 25 жовт. (№ 200). – С. 8.

Редакція «Голосу України» оголошує для своїх читачів творчий конкурс до 200-літнього ювілею Кобзаря – на знання його творів та власні здібності.

 

Кущ, Ліна.

   Класика з ухилом 15 градусів / Ліна Кущ // Голос України. – 2013. – 25 жовт. (№ 200). – С. 8.

Відкрита репетиція вистави за творами Т. Шевченка «Сліпий» і М. Кропивницького «Невольник» відбулася в Донецькому національному академічному українському музично-драматичному театрі.

 

Кривда, Марина.

   Тема ”Розритої могили” актуальна й нині / Марина Кривда // Голос України. – 2013. – 25 жовт. (№ 200). – С. 8.

У рамках відзначення 200-річчя з дня народження Пророка України делегація представників громадських рухів із Києва побувала в місті Березані, що на Київщині. Саме в жовтні 170 років тому Тарас Григорович написав тут свою «Розриту могилу», де розкритикував підписання Богданом Хмельницьким нерівноправного договору з московським царем і окупаційні дії царату загалом.

 

Сліпушко, Оксана.

   Про феномен Шевченка – і лірикам, і фізикам : [розмова із завідувачем кафедри історії української літератури і шевченкознавства професором Оксаною Сліпушко] / Оксана Сліпушко ; розмову вела Людмила Коханець // Голос України. – 2013. – 25 жовт. (№ 200). – С. 9.

Про підготовку до читання факультативу ”Феномен Тараса Шевченка у культурному і гуманітарному просторі України і світу”.

 

Скрипник, Віктор.

   Поет постане у Вінниці на Музейній площі / Віктор Скрипник // Голос України. – 2013. – 25 жовт. (№ 200). – С. 9.

Проект скульптурної композиції, в центрі якої молодий Кобзар, презентували 15 жовтня у Вінницькій міськраді за участю автора проекту, народного художника України, лауреата Шевченківської премії, киянина Анатолія Гайдамаки і львівського скульптора Володимира Цісарика, який працюватиме над пам’ятником. Його відкриють до 200-річчя з дня народження поета напередодні 9 березня 2014-го.

 

Кирей, Владислав.

   Чумацька хата знову оживе. Унікальну пам’ятку в Моринцях вирішили повністю розібрати, а потім відтворити / Владислав Кирей // Уряд. кур’єр. – 2013. – 25 жовт. (№ 196). – С. 5.

Йдеться про ідею створити хату-музей з інтер’єром часів Тараса Шевченка.

 

Федорович, Владислав.

   Тарасові нащадки продовжили сімейну традицію / Владислав Федорович // Уряд. кур’єр. – 2013. – 25 жовт. (№ 196). – С. 5.

Про праправнука Тараса Шевченка по братові Йосипові – Миколу Лисенка, співзасновника Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка.

 

Федорова, Светлана.

   90-летний библиотекарь рисует 200 одинаковых портретов Кобзаря. Свой рекорд он готовит к юбилею Тараса Шевченка / Светлана Федорова // Комсомольская правда в Украине. – 2013. – 29 окт. (№ 242). – С. 10.

Про незвичайне захоплення пенсіонера Федора Кучера з міста Сміла.

 

Макаров, Юрій.

   Інший Шевченко : уважне прочитання Культурного Героя зобов’язує Україну до пошуків модерності, креативності й несподіваності / Юрій Макаров // Укр. культура. – 2013. – № 8. – С. 22-29.

Представлено альтернативну точку зору сприйняття постаті Т. Шевченка в культурному середовищі.

 

Вечерський, Віктор.

   Тарас Шевченко й усвідомлення національної архітектурної традиції / Віктор Вечерський // Укр. культура. – 2013. – № 8. – С. 10-19.

Про внесок Тараса Шевченка як видатного художника у формування іконографічної бази щодо архітектурних пам’яток козацтва і Гетьманщини.

 

Стороженко, Микола.

   Космічне осмислення ”Кобзаря” : видатний художник Микола Стороженко вибудовує діалог із Шевченковим Словом. Його багатолітні роздуми вилились у цикл творів за ”Кобзарем” / Микола Стороженко ; спілкувався Антон Філатов // Укр. культура. – 2013. – № 8. – С. 32-37.

 

Kobzar Stars: Шевченко на широких екранах // Укр. культура. – 2013. – № 8. – С. 58-65.

Про акторське втілення Т. Шевченка та екранізації його творів.

 

Левкова, Оксана.

   Тарас Шевченко: 200 років самотності : як можна вірити в майбутнє української нації, якщо вона внутрішньо так і не прийняла свого головного стратега й тактика, при цьому затерши його образ до дірок / Оксана Левкова // Укр. культура. – 2013. – № 8. – С. 72-79.

Про особливості сприйняття і трактування творчості Т. Г. Шевченка.

 

Мій Шевченко : у вересні 2013 року Національний музей Тараса Шевченка приступає до реалізації другого етапу Першої Всеукраїнської мистецької акції ”Мій Шевченко”, розпочатої спільно з партнерами ще на початку цього року // Укр. культура. – 2013. – № 8. – С. 80-86.

 

Стус, Дмитро.

   Ми – єдина європейська країна, яка не зробила доступною свою класику : про стратегію роботи з популяризації спадщини Т.Г. Шевченка напередодні відзначення 200-літнього ювілею поета та про конкретні кроки в реалізації планів і задумів Національного музею Тараса Шевченка розповідає його директор Дмитро Стус / Дмитро Стус ; спілкувалась Оксана Гайдук // Укр. культура. – 2013. – № 8. – С. 88-93.

 

Яременко, Олександр.

   Філателістична Шевченкіана : Тарас Шевченко мовами світу / Олександр Яременко // Слово і час. – 2013. – № 9. – С. 116-120.

Про невичерпний інтерес, який викликає творчий спадок Тараса Шевченка у загальносвітовому літературному та культурному середовищі. Про переклади його творів мовами народів світу. Про пам’ятні та ювілейні марки шевченківської тематики.

 

Чирков, Олег.

   Тут народився, жив, мріяв і творив Тарас Шевченко / Олег Чирков // Українознавство. – 2013. – № 1. – С. 264-265. – Рец. на кн.: Україна шляхами великого кобзаря: туристична карта (К, 2012).

 

Білецький, Феофан.

   ”Спасибі Тарасу за шифер і трасу …” / Феофан Білецький, Лідія Титаренко // Голос України. – 2013. – 8 листоп. (№ 210). – С. 12-13.

Про село, де народився і виріс Т. Шевченко та про місця, пов’язані з його перебуванням у Черкаській області.

 

Шкурка, Михайло.

   Червень 1843 року: бал у селі Мойсівка : до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка / Михайло Шкурка // Чумац. шлях. – 2013. – № 3. – С. 9-12.

В червні 1843 року Тарас Григорович прибув на запрошення Євгена Гребінки в його маєток – хутір Убіжище Пирятинського повіту Полтавської губернії (тепер село Мар’янівка).

 

Колумби Аральського моря // Військо України. – 2013. – № 5. – С. 58-59.

Із історії перебування Тараса Григоровича Шевченка в Аральській експедиції в укріпленні Раїм.

 

Пароваткіна, Ганна.

   По обидва боки Шевченка / Ганна Пароваткіна // Дзеркало тижня. – 2013. – 9-15 листоп. (№ 41). – С. 13.

Про новий тематико-експозиційний план Національного музею Тараса Шевченка.

 

Кравченко, Уляна.

   Жива душа Кобзаря / Уляна Кравченко // Сіл. вісті. – 2013. – 14 листоп. (№ 134). – С. 2.

Викладено історію життя авторки, на яку вплинула поезія Тараса Шевченка.

 

Горбунь, Олена.

   Вінницькі поневіряння Кобзаря / Олена Горбунь // Сіл. вісті. – 2013. – 15 листоп. (№ 135). – С. 2.

Замість гідного пошанування Тараса Шевченка у місті над Бугом десять років триває «парад ініціатив».

 

Степовик, Дмитро.

   Під знаком християнської віри, або Новий погляд на релігійність Шевченка : розмова з мистецтвознавцем, філософом і богословом, автором книги ”Наслідуючи Христа: Віруючий у бога Тарас Шевченко” / Дмитро Степовик ; розмову провів Тарас Головко // Голос України. – 2013. – 6 груд. (№ 231). – С. 15. – (З Кобзарем у серці).

 

Янко, Дмитро.

   До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка / Дмитро Янко // Демокр. Україна. – 2013. – 1 листоп. (№ 44). – С. 17.

Викладено звіт про роботу Всеукраїнської благодійної організації – Український фонд культури.

 

Портянко, Володимир.

   ”Кобзар”-фронтовик. З іменем Шевченка – у бій! / Володимир Портянко // Демокр. Україна. – 2013. – 15 листоп. (№ 46). – С. 18.

Йдеться про те, які твори Тараса Шевченка видавались в часи Великої Вітчизняної війни.

 

Капнік, Олена.

   Шевченко у скульптурі / Олена Капнік // Сіл. вісті. – 2013. – 28 листоп. (№ 140). – С. 2.

Вміщено інформацію про те, в яких містах України та світу встановлені монументи Тарасові Шевченку.

 

Кожолянко, Георгій.

   Тарас Шевченко та українська етнографія середини XIX століття / Георгій Кожолянко // Народна творчість та ентологія. – 2013. – № 5. – С. 7-16.

Досліджено етнографічну діяльність Т. Шевченка, показано його внесок в етнографічну науку.

 

Гудченко, Зоя.

   Архітектурні образи у творчості Тараса Шевченка / Зоя Гудченко // Народна творчість та етнологія. – 2013. – № 5. – С. 17-26.

Досліджено літературно-мистецьку спадщину Т. Шевченка в архітектурно-етнографічному аспекті. Зосереджено увагу на натурних замальовках сільської забудови та її словесних характеристиках у творах Т. Шевченка, які є джерелом наукової інформації.

 

Недавній, Анатолій.

   Тарасовими стежками / Анатолій Недавній // Сіл. вісті. – 2013. – 24груд. (№ 151). – С. 3.

Досліджено згадування Полтавщини у прозових творах Тараса Шевченка.

 

Хрієнко, Микола.

   Слідами Тараса Шевченка: 10 років заслання / Микола Хрієнко // Журналіст України. – 2013. – № 11. – С. 7.

200-річчю з дня народження великого українського поета й художника Тараса Шевченка присвятив свій черговий проект київський журналіст Микола Хрієнко.

 

Овчаренко, Едуард.

   Чому Катерина покохала москаля / Едуард Овчаренко // Демокр. Україна. – 2013. – 27 груд. (№ 52). – С. 20.

Проаналізовано виставу ”Катерина. Акварелі”, створену заслуженим артистом України Тарасом Жирком і показану на малій сцені Палацу ”Україна”.

 

Мушинка, Микола.

   Чотири празькі видання творів Тараса Шевченка періоду Другої світової війни / Микола Мушинка // Народна творчість та етнологія. – 2013. – № 3. – С. 7-14.

Розглянуто місце Праги в історії україністики та історію чотирьох видань творів Т. Шевченка періоду Другої світової війни, які відіграли важливу роль у боротьбі українців за свободу і незалежність.

 

Степовик, Дмитро.

   Віра Тараса Шевченка: деякі контрверсії / Дмитро Степовик // Народна творчість та етнологія. – 2013. – № 3. – С. 21-33.

Проаналізовано ставлення Тараса Шевченка до християнства взагалі і православної віри зокрема; доведено глибоку пошану Тараса до Біблії, Церкви, євангельських істин Господа Ісуса Христа.

 

Грица, Софія.

   Три складові фольклорної проекції в поезії Тараса Шевченка / Софія Грица // Народна творчість та етнологія. – 2013. – № 3. – С. 34-39.

Серед складових фольклорної проекції в поезії Т. Шевченка автор виділено: ландшафтно-історичний образ України; систему пов’язаних з ним жанрів народної лірики; версифікацію зі значною часткою коломийкового вірша, його смисловою та акцентною модифікацією.

 

Бондаренко, Галина.

   З історії дослідження одного сюжету у творчості Тараса Шевченка (ауліє-агач) / Галина Бондаренко // Народна творчість та етнологія. – 2013. – № 3. – С. 40-44.

Розкрито історію досліджень казахського періоду творчості Т. Шевченка.

 

Борисенко, Валентина.

   Малярська спадщина Тараса Шевченка в контексті візуальної антропології / Валентина Борисенко // Народна творчість та етнологія. – 2013. – № 3. – С. 48-51.

Порушено проблему візуальної антропології, яка передбачає точну фіксацію культурно-побутових реалій. Розкрито етнографічні аспекти творчості Тараса Шевченка.

 

Тарас Шевченко в доме Терещенко // Антиквар. – 2013. – № 10. – С. 94-96.

Про зібрання малюнків та автографів Т.Г. Шевченка у приватних колекціях Терещенків.

 

Бычковская, Ленина.

   «За первое полное издание „Кобзаря” мне пришлось выложить почти две свои зарплаты младшего научного сотрудника» : на Ровенщине презентуют уникальную выставку раритетных книг великого украинского поэта Тараса Шевченко, собранных со всего мира / Ленина Бычковская // Факты и комментарии. – 2014. – 16 янв. – С. 14. – (Грани бытия).

Рідкісну колекцію зібрав художник-реставратор Острозького історико-культурного заповідника (Рівненська область) Микола Бендюк. У колекції налічується майже дві сотні «Кобзарів» Тараса Шевченка.

 

Сверстюк, Євген.

   А що, якби Шевченко … : люди схильні переоцінювати вплив обставин і недооцінювати опір обставинам / Євген Сверстюк // День. – 2014. – 10-11 січ. (№ 2/3). – С. 14.

Роздуми над долею Шевченка, його ролі та місці у світовій та українській культурі. Йдеться про оточення Шевченка, головні чинники, що формували його особистість. Подаються авторські припущення та варіанти іншої життєвої дороги, яка могла б скластися у великого поета.

 

Джангужин, Рустем.

   Космос Тараса Шевченка / Рустем Джангужин // Київ. – 2013. – № 10. – С. 3-4.

Роздуми про місце Тараса Шевченка у світовій та українській культурі, масштаби геніальності українського мислителя та історико-філософське значення його творчості.

 

Давиденко, Валентина.

   Його силове поле тримає Україну / Валентина Давиденко // Київ. – 2013. – № 10. – С. 5-6.

Йдеться про Тараса Григоровича Шевченка.

 

Мушкетик, Юрій.

   Безодня-криниця / Юрій Мушкетик // Київ. – 2013. – № 11/12. – С. 2-3. – (Тарас Шевченко і ми).

Йдеться про власне сприйняття та власне розуміння автором Тараса Шевченка, його творчості та його особистості для української культури.

 

Баран, Євген.

   Двісті років без Шевченка … / Євген Баран // Київ. – 2013. – № 11/12. – С. 6-7.

Йдеться про дослідників творчості та інтерпретаторів біографії Тараса Шевченка, розуміння його феномену та важливість дотримання ідеалів, яким слідував сам поет.

 

Мицик, Вадим.

   Брати Доманицькі – дослідники творчості Тараса Шевченка / Вадим Мицик // Слово Просвіти. – 2014. – 16-22 січ. – С. 12-13.

 

Мельниченко, Володимир.

   Відслужили панахиду по Шевченку : Цією публікацією ми відкриваємо нову рубрику ”Московські історії з українською присутністю”, яку вестиме генеральний директор Національного культурного центру України в Москві, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, доктор історичних наук Володимир Мельниченко / Володимир Мельниченко // Слово Просвіти. – 2014. – 16-22 січ. – С. 16.

Дослідження невідомих фактів біографії Т.Г. Шевченка.

 

Петрушенко, Микола.

   ”Мені тепер здається, що й раю кращого на тім світі не буде, як ті Андруші” : земний шлях Тараса Шевченка тісно пов’язаний зі столичною областю / Микола Петрушенко // Уряд. кур’єр. – 2014. – 22 січ. (№ 12). – С. 17.

Розповідається про міста перебування Тараса Шевченка у Київської області: Біла Церква, Яготин, Переяслав-Хмельницький та ін.

 

Никонов, Григорій.

   ”Перезавантаження” кобзаря : У видавничій сфері нестандартні підходи до подання образу Шевченка широкої аудиторії стали, радше, винятком. Майстри екранних мистецтв, навпаки, проявили в цьому плані набагато більше креативу / Григорій Никонов // Коментарі. – 2014. – 17 січ. (№ 1). – С. 29.

До 200-річчя Т.Г.Шевченка в кінематографі, книговидавничій справі та у пісні.

 

Мельник, Ярослава.

   ”Шевченків Великий льох” вийде трьома мовами одночасно” : ректор Українського вільного університету (Мюнхен) Ярослава Мельник про міжнародну співпрацю / Ярослава Мельник ; розмовляв Іван Рябчий // Дзеркало тижня. – 2014. – 1-7 лют. (№ 3). – С. 14.

 

Лизанчук, Василь.

   Шевченкові візії України / Василь Лизанчук // Журналіст України. – 2014. – № 1. – С. 3-41.

Про ідеологічну боротьбу навколо творчості Тараса Шевченка.

 

Карпенко, Олександр.

   Хранителі Курганташу / Олександр Карпенко // Сіл. вісті. – 2014. – 28 лют. (№ 24). – С. 5.

Розповідь про музей Тараса Шевченка у місті Форті-Шевченко в Казахстані.

 

Затуливітер, Володимир.

   ”Шевченкова зоряна рудня” : [вірші] / Володимир Затуливітер // Слово Просвіти. – 2014. – 13-19 лют. (№ 6). – С. 8, 9.

Поетичні твори, присвячені Т. Г. Шевченку.

 

Масенко, Лариса.

   Етнокраєвиди в поезії Шевченка / Лариса Масенко // Слово Просвіти. – 2014. – 13-19 лют. (№ 6). – С. 12-13.

Досліджено візуалізацію краєвидів у поетичній творчості Т. Г. Шевченка.

 

Іванченко, Михайло.

   Як я не став шевченкознавцем / Михайло Іванченко // Слово Просвіти. – 2014. – 13-19 лют. (№ 6). – С. 13.

Розповідь про те, як твори Шевченка впливали на формування світогляду людини.

 

Скорульська, Оксана.

   ”Кобзар” у творчості Миколи Лисенка / Оксана Скорульська // Слово Просвіти. – 2014. – 13-19 лют. (№ 6). – С. 15.

Імена Миколи Лисенка і Тараса Шевченка пов’язані в українській історії не лише титанічною працею композитора над ”Музикою до ”Кобзаря”, а й величезною його громадською роботою над увічненням пам’яті поета в час найтяжчих утисків українського слова і думки.

 

Сюндюков, Ігор.

   Дорога до народної правди : професор Павло Зайцев – один із найкращих біографів Тараса Шевченка / Ігор Сюндюков // День. – 2014. – 28 лют.- 1 берез. (№ 37). – С. 8.

Мова йде про вченого-дослідника життя Тараса Шевченка з кола української діаспори.

 

Губерский, Леонид.

   Леонид Губерский: «Максим Горький в свое время сказал: «Шевченко знал все. А если чего-то не знал, то чувствовал». Очень символично …» : 5 марта исполнилось 75 лет со дня присвоения Киевскому национальному университету имени великого Кобзаря  / Леонид Губерский ; беседовала Валентина Киртока // Факты и комментарии. – 2014. – 12 марта. – С. 10. – (Взгляд).

Накануне беседы с ректором Киевского национального университета имени Тараса Шевченко Леонидом Губерским появилась информация о том, что профессору МГИМО Андрею Зубову грозит увольнение. Причина – резкое высказывание Зубова по поводу введения российских войск в украинский Крым. Профессор сравнил действия Путина с аншлюсом нацистской Германией Австрии в 1938 году. Как только стало известно об инциденте, администрация Киевского национального университета тут же связалась с Зубовым, выказала ему поддержку и предложила работу.

 

Никонов, Григорій.

   Явлення Тараса народу / Григорій Никонов // Коментарі. – 2014. – 7 берез. (№ 8). – С. 4-5.

Шевченківські дні цього року відзначаються по-особливому, образ Тараса Григоровича виявляє риси духовного провідника нації, що бореться і перемагає. ”Кобзар” читається, як Євангеліє, – і буквально як блага вість, і як книга пророцтв.

 

Проскурня, Сергій.

   Чи шкодить Кобзареві ”креатив”? : [режисер та продюсер, автор проекту ”Наш Шевченко” Сергій Проскурня про особливості сприйняття образу Т. Г. Шевченка сучасною молоддю] / Сергій Проскурня ; Спілкувався Юрій Рибачук // Коментарі. – 2014. – 7 берез. (№ 8). – С. 5.

 

Святкування ювілею великого кобзаря // Профспілкові вісті. – 2014. – 6 берез. (№ 10). – С. 6.

3 березня 2014 року відбулося засідання Організаційного комітету Федерації профспілок України з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, повідомляє Департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ.

 

Жадько, Віктор.

   ”Тарасів пензель торкався святої картини” / Віктор Жадько // Дзеркало тижня. – 2014. – 1-6 берез. (№ 7). – С. 13.

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченко.

 

Степовик, Дмитро.

   ”В десять років він знав напамять усі 150 псалмів” / Дмитро Степовик // Дзеркало тижня. – 2014. – 1-6 берез. (№ 7). – С. 13.

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченко.

 

Мельниченко, Володимир.

   ”Час навчитися жити за моральними законами Кобзаря” / Володимир Мельниченко // Дзеркало тижня. – 2014. – 1-6 берез. (№ 7). – С. 13.

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

 

Цимбалюк, Євген.

   ”Кобзар” не старіє / Євген Цимбалюк // Сіл. вісті. – 2014. – 25 лют. (№ 22). – С. 6.

Йдеться про Музей книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника міста Острог назбирав майже сотню різноманітних видань «Кобзаря».

 

Худицький, Василь.

   Рядки Шевченка від руки / Василь Худицький // Дзеркало тижня. – 2014. – 1-7 берез. (№ 7). – С. 16.

200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Львівський національний аграрний університет відзначає особливим проектом. До великої дати тут вирішили видати унікальну книжку віршів Кобзаря, переписаних від руки. Кожна сторінка міститиме окремий вірш. Книжка вийде у львівському видавництві ”Українські технології”.

 

Ільєнко, Леся.

   Нью-Йорк: лики Кобзаря / Леся Ільєнко // Дзеркало тижня. – 2014. – 1-7 берез. (№ 7). – С. 16.

”Ми просто йшли” – так називається двоетапний масштабний міжнародний арт-проект, присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченко. Проект буде презентований у Києві та Нью-Йорку.

 

Топачевський, Андрій.

   Вічна таємниця Кобзаря / Андрій Топачевський // Дзеркало тижня. – 2014. – 7-14 берез. (№ 8). – С. 1, 15.

Про загадкову особистість і творчий феномен Тараса Шевченка.

 

Кощенко, Олена.

   На сповідь до Тараса. Минулої неділі в Україні відзначили 200-ті роковини від дня народження Кобзаря / Олена Кощенко, Леонід Логвиненко // Сіл. вісті. – 2014. – 13 берез. (№ 28). – С. 1.

 

Стефанович, Дмитро.

   Київське студентство і Кобзар / Дмитро Стефанович // Дзеркало тижня. – 2014. – 7-14 берез. (№ 8). – С. 13.

Кожен народ має своїх геніїв, і кожний народ має право їх ушановувати. Проте століття української бездержавності дали немало свідчень того, що таке вшанування влада може розцінювати як злочин. Одне з найяскравіших припадає на рік 1914-й – рік ювілею Великого Кобзаря. Головним місцем протистояння його шанувальників із російськими шовіністами, яким ця постать видавалася страшним привидом ”самостійництва”, став Київ.

 

Жадько, Віктор.

   Шевченкова ікона / Віктор Жадько // Дзеркало тижня. – 2014. – 7-14 берез. (№ 8). – С. 13.

1846 року Тарас Шевченко торкнувся своїм пензлем сакральної теми: він був безпосередньо причетний до реставрації ікони Діви Марії.

 

Шершель, Людмила.

   Він був сином мужика – і став володарем у царстві духу : 9 березня – 200 років від дня народження Тараса Шевченка (1814-1861) / Людмила Шершель // Демокр. Україна. – 2014. – 7 берез. (№ 10). – С. 4.

Вміщено короткий огляд найвідоміших творів Т. Г. Шевченка.

 

Якель, Роман.

   Шевченко повернувся … на поштовій марці / Роман Якель // Дзеркало тижня. – 2014. – 15-21 берез. (№ 9). – С. 16.

Про колекції поштових марок та конвертів, присвячених Кобзареві.

 

Лизанчук, Василь.

   Шевченкові візії України / Василь Лизанчук // Журналіст України. – 2014. – № 2. – С. 22-23, 29. – Продовж. Початок: № 1.

До 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.

 

Гарматій, Єва.

   Шевченко ніколи не займався цензурою / Єва Гарматій // Високий замок. – 2014. – 14-16 берез. (№ 38). – С. 9.

Письменник Віктор Неборак поділився враженнями від прочитання ”Щоденника” Тараса Шевченка.

 

Лобановська, Анна.

    Актуальність Тараса Шевченка / Анна Лобановська  // Демокр. Україна. – 2014. – 14 берез. (№ 11). – С. 10.

9 березня у приміщенні «Мистецького Арсеналу» в рамках проекту, присвяченого 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря – «Шевченко/Mania/» відбулася прем’єра документального фільму Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. IDентифікація».

 

Овчаренко, Едуард.

    ”Для кого я пишу, для чого”? / Едуард Овчаренко // Демокр. Україна. – 2014. – 14 берез. (№ 11). – С. 10.

Про музично-літературний проект ”І на оновленій землі …”, який підготував народний артист України Олександр Кравчено і втілив його на сцені Мистецько-концертного центру імені Івана Козловського разом зі своїми колегами з Національної оперети України.

 

Куліш, Наталія.

    Біографія Шевченка – це культурний простір України / Наталія Куліш // Культура і життя. – 2014. – 7 берез. (№ 10). – С. 2. – (Наголос).

Вивчення Шевченка як особистості, його багатогранної спадщини і маловідомих сторінок життя.

 

Кіцера, Олександр.

    Тарас Шевченко і лікарі : до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка / Олександр Кіцера, Роман Кіцера // Дзвін. – 2014. – № 1. – С. 101-106. – (Його славу віки привітали).

Про стан здоров’я Тараса Шевченка, та лікарів, з якими йому довелося мати справу.

 

Ковальчук, Олександр.

     Слова та голос – більш нічого! / Олександр Ковальчук // Дзеркало тижня. – 2014. – 22-28 берез. (№ 10). – С. 16.

У Київському академічному Молодому театрі зважилися на екстремальний творчий крок ”сеанс” міжчасового духовного зв’язку великого Кобзаря з його праправнуками, молодими українськими поетами, проект так і назвали: ”Молода поезія – Молодий театр”.

 

Кучеренко, Олеся.

     Гоголь помог выкупить Шевченко из крепостной неволи?  / Олеся Кучеренко // Комсомольская правда в Украине. – 2014. – 2 апр. (№ 71). – С. 8.

Про заочні відносини двох видатних письменників, що визначаються відгуками стосовно творчості. Досліджується припущення участі М.В. Гоголя у вирішенні долі Т.Г. Шевченка, зокрема визволення його з кріпацтва.

 

Волинець, Надія.

     Шевченківські вечорниці – вікова традиція Бережан / Надія Волинець // Культура і життя. – 2014. – 28 берез. (№ 13). – С. 15.

Висвітлені різноманітні вияви вшанування пам’яті і величі Т.Г. Шевченка на західноукраїнських землях.

 

Акіменко, Алла.

    Повернення із забуття / Алла Акіменко // Сіл. вісті. – 2014. – 3 квіт. (№ 37). – С. 3.

Із нагоди 200-річчя від дня народження світоча українського народу Тараса Шевченка в Сумах установили перший пам’ятний знак найвидатнішому досліднику його творчості – Павлу Зайцеву.

 

Кощенко, Олена.

   «Кобзар» єднає континенти / Олена Кощенко // Сіл. вісті. – 2014. – 4 квіт. (№ 38). – С. 5.

«Тарас Шевченко. Поет України» – така книжка побачила світ на далекому Південноамериканському континенті. Днями у бразильському місті Куритіба в приміщенні Законодавчої асамблеї штату Парана її було презентовано широкій громадськості.

 

Шарговська, Олена.

   ”Если бы видела с его стороны любовь, я ответила бы ему страстью”. Два найяскравіші романи Тарас Шевченко пережив у 29 років / Олена Шарговська // Країна. – 2014. – № 9 (6 берез.). – С. 52-57.

Вміщено біографічні відомості про особисте життя Т. Шевченка.

 

Хрієнко, Микола.

   ”І довелось колись мені” / Микола Хрієнко // Журналіст України. – 2014. – № 2. – С. 24-32.

Відомий журналіст-мандрівник здійснив проект ”Слідами Тараса Шевченка (10 років заслання)”.

 

Чотири спогади про Кобзаря / О. М. Лазаревський, М. К. Чалий, К. І. Герн, Ф. П. Пономарьов // Дніпро. – 2014. – № 1. – С. 94-103.

Про Тараса Шевченка згадують його сучасники та близькі знайомі.

 

Овчаренко, Едуард.

   Шевченко в джинсах / Едуард Овчаренко // Демокр. Україна. – 2014. – 4 квіт. (№ 14). – С. 10.

Досить сміливу спробу створити образ Кобзаря, який був би близьким і зрозумілим молодому поколінню, здійснив актор і режисер Роман Семисал, який на камерній сцені Київського академічного Молодого театру нещодавно поставив виставу «Рядовий Шевченко». Він же зіграв у цій постановці роль Тараса.

 

Беззуб, Юрій.

   Постать Тараса Шевченка у публіцистичній спадщині Бориса Грінченка 1892–1893 років / Юрій Беззуб // Українознавство. – 2013. – № 3/4. – С. 48-55.

Аналізується оцінка постаті Тараса Шевченка в українському національному відродженні, зроблена Борисом Грінченком у 1892–1893 роках під час публічної дискусії з Михайлом Драгомановим про українську національну справу на сторінках галицько-буковинських видань.

 

Портянко, Володимир.

   Замість весілля – каземат / Володимир Портянко // Слово Просвіти. – 2014. – 24-30 квіт. (№ 16). – С. 10.

Йдеться про арешт Тараса Шевченка 5 квітня 1847 року та події життя поета, які цьому передували.

 

Глазунова, Ніка.

   Шевченкоманія / Ніка Глазунова // Укр. юрист. - 2014. - № 3. — С. 64-65.

Огляд заходів, що відбулися на честь святкування 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка.

 

Сегеда, Сергій.

   Візуальний образ Тараса Шевченка: нотатки антрополога / Сергій Сегеда // Дніпро. - 2014. - № 3. — С. 94-99.

Мова йде про зовнішній вигляд Тараса Шевченка, те, як він формувався та змінювався.

 

Гелей, Степан.

   Тарас Шевченко - творець національної ідеї, натхненник української незалежності / Степан Гелей // Дзвін. - 2014. - № 2. — С. 104-121.

Йдеться про дослідження національно-визвольних ідей у творчості Тараса Шевченка та головних дослідників його творчості.

 

Мацько, Любов.

   Тарас Шевченко як знакова постать у полілозі національних культур / Любов Мацько // Дивослово. - 2014. - № 2. — С. 19-24.

Щодо Шевченкової позиції в питаннях мови і народності у порівнянні з творчістю сучасних йому європейських письменників-романтиків: Ш. Петефі, В. Гюго, Л. Арніма та Ф. Шлегеля.

 

Жулинський, Микола.

   ”Свою Україну любіть, любіть її …” / Микола Жулинський // Слово і час. - 2014. - № 3. — С. 3-11.

Творчість поета-пророка Тараса Шевченка розглядається, як творчість великого патріота своєї Батьківщині, яка співзвучна до сьогоднішніх суспільно-політичних подій в Україні.

 

Панченко, Володимир.

   Українська мрія Тараса Шевченка / Володимир Панченко // Слово і час. - 2014. - № 3. — С. 12-18.

Творча спадщина Тараса Шевченка розглядається у світовому та загально-національному вимірі. Йдеться про витоки творчості поета, трансформацію поетичної уяви та вершини його національних мріянь.

 

Скляренко, Галина.

   Інтерпретація творчості Т. Шевченка в українському мистецтві XX століття / Галина Скляренко // Слово і час. - 2014. - № 3. — С. 90-100.

Про усвідомлення засадничої ролі Тараса Шевченка і його творчості для України. Про особливий ”культ Шевченка”, протиріччя в інтерпретації його творчості та постійну актуальность його творчої спадщини.

 

Кочубей, Юрій.

   Арабська література і Т. Шевченко / Юрій Кочубей // Слово і час. - 2014. - № 3. — С. 110-112.

Йдеться про вшанування пам’яті Тараса Шевченка в арабському світі та знайомство арабського читача з українською літературою.

 

Черемшинський, Остап.

   ”Наш пророк” / Остап Черемшинський // Культура і життя. - 2014. - 30 квіт. (№ 18). — С. 15. - (Шевченкіана).

Під таким заголовком у музеї В. Гнатюка розгорнуто книжкову виставку книг-подарунків письменників, учених, художників України присвячену великому Кобзарю.

 

Карпенко, Олександр.

   Музей посеред оази / Олександр Карпенко // Укр. культура. - 2014. - № 2-3. — С. 74-78.

Про музей Тараса Шевченка у Форті-Шевченко, де з 1850 до 1857 року Кобзар відбував покарання.

 

Реєнт, Олександр.

   Пророцтво і покута Шевченка. Великий Кобзар як творець Української мрії / Олександр Реєнт // День. - 2014. - 18-19 квіт. (№ 71-72). — С. 11.

Викладено результати досліджнення поетичних творів Т. Г. Шевченка.

 

Околітекно, Наталя.

   На порозі вічності. ”Букварь Южнорусский” — остання Шевченкова книжка / Наталя Околітекно // День. - 2014. - 30 квіт. - 1 трав. (№ 78/79). — С. 9.

Викладено історію написання книги.

 

Луценко, Станіслав.

   Три есеї про Шевченка / Станіслав Луценко // День. - 2014. - 8-9 трав. (№ 82/83). — С. 13.

Нарис про значення Т. Г. Шевченка у формуванні національної самосвідомості.

 

Тарасенко, Лариса.

   Коли квітка стає … піснею / Лариса Тарасенко // День. - 2014. - 8-9 трав. (№ 82/83). — С. 15.

У Національній опері України імені Тараса Шевченка на честь 200-річчя поета-класика (ім’я якого театр із гордістю носить 75 років) показано балет «Лілея».

 

Садовенко, Світлана.

   Свято українського художнього слова. До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка / Світлана Садовенко // Культура і життя. - 2014. - 16 трав. (№ 20). — С. 7. - (Шевченкіана).

У рік 200-літнього ювілею Т.Г. Шевченка могутнє слово Великого Кобзаря у повну силу зазвучало на XXIII Всеукраїнському відкритому конкурсі читців імені Тараса Шевченка.

 

Скільський, Д. М.

   Освітньо-виховні проблеми у творах Т.Г. Шевченка / Д. М. Скільський // Педагогіка і психологія. - 2014. - № 1. — С. 5-11.

Проаналізовано важливі питання народної освіти та національного виховання, що їх розробив Т.Г. Шевченко в поетичних, прозових творах і листах. Виокремлено й систематизовано його педагогічні ідеї, зроблено особливий наголос на їхній актуальності.

 

Слово про Кобзаря // Культура і життя. - 2014. - 16 трав. (№ 20). — С. 12. - (Ювілеї).

Добрі слова про Великого Кобзаря сказані знаними і великими письменниками.

 

Кирилич, Василь.

   З кобзарями і лірниками. Ніжинці по-своєму відзначають ювілей Шевченка / Василь Кирилич // День. - 2014. - 16-17 трав. (№ 87/88). — С. 2.

На 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, яке в Ніжині відзначалося 17 травня, запросили кобзарів та лірників України.

 

Гожий, Адам.

   Посадити дерево або гай : про вшанування Шевченкового 200-річчя / Адам Гожий // День. - 2014. - 16-17 трав. (№ 87/88). — С. 13.

Запропоновано в 2014 році біля всіх населених пунктів України посадити дерева на ознаменування 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка.

 

Калениченко, Анатолій.

   ”Скрипкове дерево роду”. Так назвав свій сольний концерт Кирило Стеценко, на який запрошує 14 травня / Анатолій Калениченко // День. - 2014. - 14 трав. (№ 85). — С. 10.

Вечір-присвята до ювілею Тараса Шевченка відбудеться у Київському будинку актора. Відомий скрипаль, композитор, музичний продюсер, педагог, культурний і громадський діяч запропонує слухачам рідкісну програму української скрипкової музики XVIІI—XXI ст.

 

Проскурня, Сергій.

   ”Здається? - То хрестись!” Кілька знаків особистого позитиву / Сергій Проскурня // День. - 2014. - 15 трав. (№ 86). — С. 10.

Роздуми про значення творчості Т. Г. Шевченка для сучасності та анонс фестивалю «ШЕВЧЕНКО про ROCK», який заплановано на 28 червня на НСК «Олімпійський».

 

Бережнюк, Олена.

   Шевченко революційний / Олена Бережнюк // День. - 2014. - 15 трав. (№ 86). — С. 12.

Шевченко в костюмі супермена, Шевченко з битою і в балаклаві, Шевченко палить шини на вулиці Грушевського — так зобразили поета під час цьогорічної революції сучасні українські художники. За програмою проекту «Зазираючи у вікна» Київського благодійного товариства ці картини були розміщені у вікнах колишнього корпусу готелю «Козацький», що у провулку Шевченка.

 

Осипчук, Игорь.

   «Лидер советской Украины Никита Хрущев распорядился снять портреты Сталина со стен музея Тараса Шевченко». Ровно 65 лет назад после длительного перерыва, связанного с войной, в Киеве был открыт музей Кобзаря / Игорь Осипчук // Факты и комментарии. - 2014. - 21 мая. — С. 10.

 

Слабошпицький, Михайло.

   Огієнкову працю оприсутнено в Україні / Михайло Слабошпицький // Київ. - 2013. - № 5. — С. 184-185. - (Критика).

Йдеться про книгу ”Митрополит Іларіон. Словник Шевченкової мови”, видану в Києві у 2013 році. Розповідається про її автора та історію написання і появи в Україні.

 

Поліщук, Тетяна.

   Під знаком Кобзаря / Тетяна Поліщук // День. - 2014. - 21 трав. (№ 90). — С. 11.

З 19 по 22 травня (у рамках форуму «Свою Україну любіть») та з нагоди 153-ї річниці від дня перепоховання праху Т. Г. Шевченка на Чернечій горі тисячі людей їдуть вклонитися Кобзарю і взяти участь у різних акціях.

 

Головко, Тарас.

   Кобзар у світлинах і Шевченківські краєвиди / Тарас Головко // День. - 2014. - 21 трав. (№ 90). — С. 12.

Відгук на фотоальбом «Шевченківська посвята» Василя Пилип’юка, випущеного львівським видавництвом «Світло й тінь» у рамках державної програми «Українська книга».

 

До річниці перепоховання Кобзаря - onlіne-тур музеєм від ”Дня”. У колекції — метрична книга села Моринці із записом про народження Тараса, атестат, відпускна з кріпацтва, посмертна маска, оригінали його художніх робіт тощо // День. - 2014. - 22 трав. (№ 91). — С. 1, 2.

Презентовано сайт, покликаний розкрити особистість Тараса Шевченка.

 

Чегусова, Зоя.

   ”Зустріч” майстра з генієм. У Національному музеї Тараса Шевченка відкрито виставку Олександра Саєнка (1899—1985 рр). / Зоя Чегусова // День. - 2014. - 22 трав. (№ 91). — С. 12.

Вміщено короткі біографічні відомості про народного художника та викладено враження про виставку, в рамках якої відбулася презентація книжки «Шевченкіана Олександра Саєнка», автором якої є заслужений діяч мистецтв України Ніна Саєнко.

 

Панченко, Володимир.

   Опозиція дискурсів. Поема Тараса Шевченка «Кавказ»: полеміка з Олександром Пушкіним / Володимир Панченко // День. - 2014. - 23-24 трав. (№ 92/93). — С. 11.

Викладено припущення щодо поеми Шевченка «Кавказ» — це могла бути пряма полеміка з Пушкіним. Якихось безпосередніх свідчень із цього приводу немає, проте сам текст поеми дає певні підстави допускати, що відповідь на поставлене запитання може бути ствердною.

 

Кирилич, Василь.

   Кобзарі на майдані / Василь Кирилич // День. - 2014. - 23-24 трав. (№ 92/93). — С. 15.

У Ніжині для святкування 200-річчя Шевченка зібралися відомі майстри гри на старовинних інструментах.

 

Мельничук, Ярослава.

   Славетний Тарас на постаментах Буковини / Ярослава Мельничук // Слово Просвіти. - 2014. - 8-14 трав. (№ 18). — С. 13.

Презентовано видання Ольги Меленчук ”Тарас на букових п’єдесталах: З історії пам’ятників Т. Г. Шевченкові на Чернівеччині”, що побачило світ у видавництві ”Букрек.

 

Миколайчук, Ніна.

   Острожецька Шевченкіана, або У кожного своя стежина до Тараса / Ніна Миколайчук // Слово Просвіти. - 2014. - 8-14 трав. (№ 18). — С. 13.

Викладено звіт про відзначення 200-річного ювілею Великого Кобзаря в селі Острожець, що на Рівненщині.

 

Абліцов, Віталій.

   ”І мертвим, і живим, і ненародженим …” / Віталій Абліцов // Слово Просвіти. - 2014. - 20-28 трав. (№ 20). — С. 8-9.

Досліджено історію встановлення пам’ятників Тарасу Шевченку в різних містах світу.

 

Цимбалюк, Микола.

   Стежками, що сходив Тарас / Микола Цимбалюк // Слово Просвіти. - 2014. - 20-28 трав. (№ 20). — С. 11.

Репортаж про прес-ур для київських і черкаськиїх журналістів ”Мандрівка стежками Кобзаря”, оргнізований добродійним фондом ”Тарасова земля”.

 

Ільницький, Микола.

   Дорога осягнення нескінченна / Микола Ільницький // Журналіст України. - 2014. - № 4. — С. 36-37.

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

 

Тарахан-Береза, Зінаїда.

   Степан Остряниця чи Яків Іскра (стрянин) : Топонім острянина могила в поезії Шевченка / Зінаїда Тарахан-Береза // Пам’ятки України. - 2014. - № 1. — С. 2-13.

Йдеться про стародавній Канівський монастир, з яким пов’язані імена майже усіх українських гетьманів. Одним з них був Степан Остряниця - перший керманич визвольної війни українського народу 1638 року.

 

Лехман, Тарас.

   Початки шевченкознавства в Галичині / Тарас Лехман // Журналіст України. - 2014. - № 4. — С. 37-38.

Досліджено перші згадки про Тараса Шевченка.

 

Дудко, Віктор.

   Шевченків приятель Іван Корбе : матеріали до біографії / Віктор Дудко // Пам’ятки України. - 2014. - № 1. — С. 14-17.

Йдеться про Шевченківські контакти з військовим І. Корбе, які тривали майже три десятиліття.

 

Орлова, Надія.

   Оселя на козиному болоті / Надія Орлова // Пам’ятки України. - 2014. - № 1. — С. 24-31.

Будинок-музей Тараса Шевченка. З історією садиби пов’язаний рік щасливого життя поета в Києві.

 

Костенко, Світлана.

   Канівська святиня у спогадах Олекси Кобця / Світлана Костенко // Пам’ятки України. - 2014. - № 1. — С. 48-55.

Могила Тараса Шевченка в Каневі.

 

Федорук, Олесь.

   Шевченківська виставка 1920 року в Києві: до історії двох світлин / Олесь Федорук // Пам’ятки України. - 2014. - № 1. — С. 56-60.

11 березня 1920 року було оголошено всенародним пам’ятним днем з приводу роковин смерті українського поета Тараса Шевченка.

 

Кліковка, Ганна.

   Побачення під грушею / Ганна Кліковка // Сіл. вісті. - 2014. - 27 трав. (№ 57). — С. 3.

Йдеться про роботу активістів творчого об’єднання «Пам’ять» у Запоріжжі у вивченні та пропаганді Шевченкової спадщини.

 

Кармелюк, А.

   Шевченко і Московія / А. Кармелюк // Шлях перемоги. - 2014. - 21 трав. (№ 21). — С. 8.

Розкривається деякі факти з життя і творчості видатного українського митця, мислителя, борця за свободу та гідність українців Т.Г. Шевченка. Особливий наголос робить на зв’язках життя і творчої діяльності поета з Московією.

 

Соколова, Світлана.

   Маловідомими стежками Кобзаря / Світлана Соколова // Культура і життя. - 2014. - 23 трав. (№ 21). — С. 5. - (Шевченкіана).

Тими, якими він ходив під час останньої поїздки в Україну 1859 року, пройшли журналісти напередодні 153-ї річниці перепоховання праху Тараса Шевченка.

 

Черемшинський, Тарас.

   ”Заповіт” Тараса Шевченка / Тарас Черемшинський // Культура і життя. - 2014. - 23 трав. (№ 21). — С. 12. - (Книгозбірня).

Народ глибоко шанує цей твір. Він поширювався в списках, а зараз перекладений 160-ма мовами світу та витримав вже чимало перевидань.

 

Яблонська, Галина.

   ”Оповитий невмирущою любов’ю …” / Галина Яблонська, Василь Неволов // Культура і життя. - 2014. - 23 трав. (№ 21). — С. 15. - (Інформуємо).

У Києві завершився заключний тур XXIII Всеукраїнського відкритого конкурсу читців імені Тараса Шевченка, що присвячений 200-річчю від дня народження Кобзаря.

 

Кіраль, Сидір.

   ”… Народилася з ним у собі”: Тарас Шевченко на сторінках спогадів І. Жиленко та М. Коцюбинської / Сидір Кіраль // Слово Просвіти. - 2014. - 29 трав. - 4 черв. (№ 21). — С. 12-13. - (Шевченкіана).

Розповідається про книгу спогадів, присвячену українським шістдесятникам. Один з розділів книги присвячений Тарасу Шевченку.

 

Соколовский, Сергей.

   Гений Кобзаря, увековеченный в металле / Сергей Соколовский // Банкиръ. - 2014. - № 1. — С. 36.

Висвітлюється ювілейна колекція монет та металевих гривень присвячені 200-т річчю від дня народження Т.Г. Шевченка.

 

Кононенко, Петро.

   Тарас Шевченко – світові обрії величі і слави / Петро Кононенко // Трибуна. - 2014. - № 9/10. — С. 18-19.

З нагоди 200-т річчя від дня народження Т.Г. Шевченка автор висвітлює ту духовну спадщину, яку залишив український борець за свободу і гідність українців. Наводяться фрагменти творів митця і їх значення для вітчизняної та світової культури й літератури.

 

Реєнт, Олександр.

   Сім Шевченкових ювілеїв / Олександр Реєнт, Наталія Мех // Краєзнавство. - 2014. - № 1. — С. 5-9.

 

Вшанування пам’яті Тараса Шевченка в Галичині / Дмитро Каднічанський, Микола Литвин, Остап Середа, Феодосій Стеблій // Краєзнавство. - 2014. - № 1. — С. 10-19.

Узагальнюється галицька Шевченкіана: аналізується роль та місце львівських видань творів Тараса Шевченка; розповідається про історико-меморіальну діяльність щодо вшанування пам’яті великого Кобзаря на західних землях України.

 

Музичко, Олександр.

   Образ Т. Шевченка в історичній пам’яті населення Одеси наприкінці XIX - на початку XX ст. / Олександр Музичко // Краєзнавство. - 2014. - № 1. — С. 20-33.

Метою статті є простеження на базі широкого кола історичних джерел образу Тараса Шевченка в історичній пам’яті одеситів кінця 19-го - початку 20-го століть. Відмічено емоційність та рішучість одеситів, викликану самою специфікою їх міста, у виявленні націоналізму Т. Шевченка, з неодмінним наголосом на його гуманізмі та народності. Йдеться також про виразну ступінь розколу неукраїнських національних громад Одеси у ставленні до Т. Г. Шевченка.

 

Пилипенко, Георгій-Григорій.

   Пекарі поет обрав за ”благодать, і Дніпро, і темний ліс попід горою” : «Урядовий кур’єр» пройшов канівськими стежками Кобзаря / Георгій-Григорій Пилипенко // Уряд. кур’єр. - 2014. - 4 черв. (№ 99). — С. 10. - Шевченкіана.

Про вшанування місць перебування Тараса Шевченка у Канівському районі Черкаської області.

 

Соколова, Світлана.

   Маловідома Канівщина Шевченка : Її відкрив журналістам добродійний фонд ”Тарасова земля”, влаштувавши напередодні 153-ї річниці перепоховання праху Великого Кобзаря мандрівку стежками, якими він ходив під час останньої поїздки в Україну 1859 р. / Світлана Соколова // Дзеркало тижня. - 2014. - 31 трав. - 6 черв. (№ 19). — С. 16.

 

Басиста, Ніна.

   Верба Кобзаря повернулася в Україну / Ніна Басиста // Культура і життя. - 2014. - 30 трав. (№ 22). — С. 5. - (Шевченкіана).

За сприяння М-ва культури України в рамках святкових заходів із відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відкрилася виставка ”Свою Україну любіть … За неї Господа моліть”.

 

 

Басиста, Ніна.

   ”На сповідь до Тараса” / Ніна Басиста // Культура і життя. - 2014. - 30 трав. (№ 22). — С. 5. - (Шевченкіана).

Нещодавно в науково-дослідному відділі ”Народне декоративне мистецтво Канівщини” Шевченківського національного заповідника Канева відбулося культурно-мистецьке свято ”На сповідь до Тараса”.

 

Хрієнко, Микола.

   ”Караюсь, мучуся, але не каюсь …” Слідами Тараса Шевченка в Оренбурзі / Микола Хрієнко // День. - 2014. - 30-31 трав. (№ 97/98). — С. 8.

Викладено результати подорожі до Оренбурга в рамках журналістського проекту «Слідами Тараса Шевченка».

 

Життя та творчість Шевченка через гру // Культура і життя. - 2014. - 6 черв. (№ 23). — С. 2. - (Наголос).

У Національному музеї Тараса Шевченка відбулася презентація дитячої гри-квесту ”Карти Шевченкових пригод”, розроблена за сприяння Міністерства культури України та ДП ”Центр розвитку сучасного мистецтва”.

 

Пастернак, Надія.

   ”Шевченківські” реліквії / Надія Пастернак // Культура і життя. - 2014. - 6 черв. (№ 23). — С. 5. - (Події).

Львів’яни відзначили десяиліття народного музею Тараса Шевченка, 200-ліття від дня народження поета та 176-роковини його викупу з кріпацтва.

 

Станкович, Євген.

   ”Його час тільки настає …”. Скільки людей - стільки розумінь Шевченкової поезії. В душі кожного із нас панує свій Шевченко. Про такого особистого Кобзаря розповів метр сучасної української академічної музики, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченко, композитор Євген Станкович / Євген Станкович ; розмову вела Катерина Гончарук // Культура і життя. - 2014. - 6 черв. (№ 23). — С. 7. - (Музика).

 

Ступак, Ю.

   Гість шевченкового краю / Ю. Ступак // Вітчизна. - 1977. - № 5. — С. 216-218.

Про роботу абхаз. худож. О. Крайнюкова над картиною ”Дмитро Гуліа біля могили Шевченка”.

 

Дмитрук, Олександр.

   Майдан - віщий сон Тараса : ми можемо назвати Тараса Шевченка «правозахисником» нашої культури — настільки актуально і влучно звучать його вірші, його біль через «культурну окупацію» України російським царатом перегукується із сьогоднішнім болем. Недарма головне святкування 200-літнього ювілею Поета відбулося на Майдані, серед людей, для яких він і писав / Олександр Дмитрук // Голос України. - 2014. - 7 черв. (№ 100). — С. 16. - (З Кобзарем у серці).

Розповідається про виставу Театру юного глядача на Липках за твором Т. Шевченка ”Сон”.

 

Лось, Елена.

   Мировая Шевченкиана : в 37 странах мира установлен 1381 памятник Кобзарю / Елена Лось // Сегодня. - 2014. - 18 июня (№ 131). — С. 12-13.

До 75 річчя встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку в Каневі. Розповідається про найвідоміші пам’ятники Шевченку у світі.

 

Коваленко, Анатолій.

   «Кобзар» Тараса Шевченка та його перші ілюстратори : Будь-яка епоха, з її стилем і методом викладу формується не тільки з десятка майстрів – стовпів цього історичного напряму, а й сотень «підсобних робітників» або, як ми їх називаємо, – художників «другого кола», без котрих напрям, метод або стиль не могли б виокремитися. Саме вони, майстри «другого кола», мали б стати тем фундаментом, на якому виростали більш талановиті художники, поети й літератори. Так було й із першою половиною XIX століття. Історія російської та української культури знає імена основоположників критичного реалізму – Олександра Грибоєдова, Миколи Гоголя, Тараса Шевченка, Павла Федотова, Петра Куліша, Євгенія Гребінки, Василя Перова та інших. Але мало хто знає, що пробивали їм дорогу автори менш відомі: Лев Жемчужников, Нестор Кукольник, Михайло Башилов, Яків де Бальмен, Петро Гулак-Артемовський, Григорій Квітка (Основ’яненко) … Багатьом із них так і не вдалося залишити глибокий слід в історії. Про рукописного «Кобзаря» і про них наша розповідь … / Анатолій Коваленко // Віче. - 2014. - № 7. — С. 62-63.

 

Славинський, Микола.

   Близькі і далекі мандри мрійника : Нині відомо близько 200 міст і сіл, де побував Тарас Шевченко. Він сходив багато доріг босими ногами, їздив чумацьким возом і верхи на коні, величався у вишуканих каретах, не цурався запилюжених кибиток, плив човнами й пароплавами, мчав потягами у вагонах третього класу … / Микола Славинський // Віче. - 2014. - № 7. — 65-67.

Сторінки біографії Т.Г. Шевченка.

 

Самородов, В.

   Ботанік Віктор Самородов: ”Кращого визначення науки про рослини до Шевченка не дав жодний фахівець у світі” : [розмова з викладачем Полтавської дерожавної аграрної академії / В. Самородов ; спілкувався Олександр Данилець] // Уряд. кур’єр. - 2014. - 20 черв. (№ 110). — С. 12.

Про безліч рослинного світу, який згадується у творах Тараса Шевченка та про сорти квітів і дерев, названих його ім’ям.

 

Попович, Наталія.

   Новітні технології у просторі шевченкознавства / Наталія Попович // Укр. літ. в загальноосвіт. школі. - 2013. - № 10. — С. 11-14.

Здійснено короткий огляд сучасного шевченкознавства. Обгрунтовано застосування сучасних новітніх педагогічних технологій у процесі вивчення творів Т. Шевченка в школі.

 

Хрієнко, Микола.

   ”Караюсь, мучаюся, але не каюсь …” : Шевченко - перший наш посол у Казахстані / Микола Хрієнко // День. - 2014. - 20-21 черв. (№ 111). — С. 8.

Йдеться про перебування Тараса Шевченка у засланні на території Казахстану.

 

Овсійчук, Володоимир.

   Портрет художника в вічності: ще раз про Тараса Шевченка - людину та живописця : розмова з лауреатом Національної премії України імені Т. Шевченка та академічної премії імені І. Франка Володимиром Овсійчуком / Володоимир Овсійчук ; розмовляв Василь Худицький // Дзеркало тижня. - 2014. - 14-20 черв. (№ 21). — С. 16.

Про Шевченка-художника, про особливості його характеру та людських проявів.

 

Виханський, Богдан.
   ”На розпачливі очі Шевченка” / Богдан Виханський // Укр. слово. – 2014. – 11-17 черв. (№ 24). – С. 12. – (Шевченкіана).
Йдеться про роль та значення особи Шевченка в українській та світовій культурі, про його поетичну творчість як вираз народного українського духу.

 

Осипенко, Ольга.
   Дружба двох геніїв : про знахідки з архівів, що стосуються долі видатних земляків - Тараса Шевченка і Семена Гулака-Артемовського / Ольга Осипенко // День. – 2014. – 25 черв. (№ 114). – С. 10. – (Спадщина).

 

Теличко, Віктор.
   Закарпатська музична Шевченкіана / Віктор Теличко // Укр. культура. – 2014. – № 5. – С. 40-41.
До 200-ліття Т.Г. Шевченка у Закарпатті відбувся ряд музичних подій.

 

Супруненко, Володимир.
   Пам’ятаємо, Тарасе! / Володимир Супруненко // Охорона праці. – 2014. – № 3. – С. 44-46.
Цього року вся Україна й міжнародна громадськість відзначають ювілей – 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Публікується нарис письменника В. Супруненка, який під час експедиції ”Ходіння за три моря” побував у краях, де жив у засланні великий Кобзар.

 

Фаріон, Ірина.
   ”Я на сторожі коло їх поставлю слово …” / Ірина Фаріон // Київ. – 2014. – № 3/4. – С. 2-8. – (Тарас Шевченко і ми).
Йдеться про романтизм як літературний напрям та про Тараса Шевченка, як одного з найяскравіших його представників в українській та світовій літературі.

 

Баранов, Віктор.
   Ренесанс генія / Віктор Баранов // Київ. – 2014. – № 3/4. – С. 9-11.
Йдеться про світову славу та велич Тараса Шевченка.

 

Шугай, Олександр.
   Його любили княгині : животворний вплив краси на людську душу – очима Тараса Шевченка / Олександр Шугай // Київ. – 2014. – № 3/4. – С. 155-163. – (Народознавство).
Йдеться про стосунки Тараса Шевченка з жінками та про їх місце в житті українського поета.

 

Семистяга, Володимир.
   Луганська Шевченкіана 1942 року / Володимир Семистяга // Слово Просвіти. – 2014. – 3-9 лип. (№ 26). – С. 5. – (Сторінки історії).
Йдеться про історію вшанування Тараса Шевченка на Луганщині та про використання сталінським режимом імені українського генія для прославлення більшовизму та особисто Сталіна. Про виступ Олександра Довженка на зібранні, присвяченому вшануванню пам’яті Шевченка в Луганську 10 березня 1942-го року.

 

Астаф’єв, Олександр.
   Гонта у Тараса Шевченка і Євгена Маланюка: розбіжність художніх правд / Олександр Астаф’єв // Слово Просвіти. – 2014. – 3-9 лип. (№ 26). – С. 13. – (Шевченкіана).
Аналізується та порівнюється поетична творчість двох українських письменників. Зокрема, відмічається спільне для них обох загострене відчуття катастрофізму життя.

 

Білий, Олег.
   Будівничий уявленої держави / Олег Білий // Філософ. думка. – 2014. – № 1. – С. 5-7.
Осмислюючи літературно-поетичну творчість Т. Г. Шевченка автор розкриває смисли уявленої держави Шевченка, ідентитетами якої є народ, індивідуальність, нація, світовий дух, народність, народна душа. У цьому контексті, через символічний світ уявлень, автор розкриває феномен державотворення, акцентуючи увагу на революційні події у Києві (2013-2014 років).

 

Скуратівський, Вадим.
   Містагог національної ідентифікації із нотаток про «народознавство» Тараса Шевченка / Вадим Скуратівський // Філософ. думка. – 2014. – № 1. – С. 8-23.
Висвітлюється шевченківські, літературно-поетичні смисли народознавства у контексті екскурсу в його біографію і творчість.

 

Климчук, Володимир.
   Слова і смисли : виміри поетичного світу Тараса Шевченка / Володимир Климчук // Філософ. думка. – 2014. – № 1. – С. 24-42.
Розкривається феномен Т.Г. Шевченка як мислителя, поета, митця, у контексті його звернення через власну творчість до сучасного українського народу боротись за власну долю і створювати правову державу.

 

Сапейко, Василь.
   У тітки в Софіївці : До 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка / Василь Сапейко // Чумац. шлях. – 2014. – № 1. – С. 2-3.
Йдеться про невідомі сторінки біографії Кобзаря, а саме про його життя в дитинстві у рідної, по батькові, тітки Олександри в селі Софіївка Черкаського району.

 

Зайцев, П.
   ”Переді мною моя наша стара хата” (1814-1828) / П. Зайцев // Чумац. шлях. – 2014. – № 1. – С. 4-7.
Йдеться про дитинство Тараса.Уже з дитячих років Тарас виявляв надзвичайну допитливість розуму й помітно відрізнявся від своїх однолітків.

 

   Василь Штернберг і Тарас Шевченко // Чумац. шлях. – 2014. – № 1. – С. 8-11.
Йдеться про ідейно-творчу дружбу Василя Штенберга і Тараса Шевченка, яка благодійно позначилась на творчості обох митців.

 

Зайцев, П.
   Яготин / П. Зайцев // Чумац. шлях. – 2014. – № 1. – С. 16-17.
Йдеться про перебування Тараса Шевченка в Яготині і його знайомство з Варварою Репніною.

 

Зайцев, П.
   Варвара Репніна / П. Зайцев // Чумац. шлях. – 2014. – № 1. – С. 26-28.
Йдеться про стосунки Тараса Шевченка з Варварою Репніною.

 

Сапеляк, Оксана.
   На сторожі українства / Оксана Сапеляк // Народознавчі зошити. – 2014. – № 2. – С. 187-192.
Піднято питання ролі Тараса Шевченка як одного з головних ресурсів самозбереження національної ідентичності українських іммігрантів у Парагваї та Аргентині, як гаранта утвердження окремішності української етнічної групи в цих країнах.

 

Макарчук, Степан.
   Тарас Шевченко – натхненник визвольної боротьби волинських українців у роки німецької окупації / Степан Макарчук // Народознавчі зошити. – 2014. – № 2. – С. 193-198.
Йдеться про відображення у періодичній пресі Волині першої половини 1940-х років відзначення Шевченківських днів. Охарактеризовано головні тематичні блоки статей, прнисвячених Т. Шевченку у тогочасних газетах Рівного.

 

Жеплинський, Богдан.
   Шевченківські вечори на Лемківщині / Богдан Жеплинський // Народознавчі зошити. – 2014. – № 2. – С. 199-200.
Автор, заслужений діяч культури України, дипломант премії ім. Андрея Шептицького, член НТШ подає дитячі спогади про вшанування Тараса Шевченка в тій місцевостці на Лемківщині, де священником був його батько Михайло Жеплинський.

 

Харкун, Валентина.
   ”Нам треба голосу Тараса …”: культ Кобзаря в радянській поезії / Валентина Харкун // Слово і час. – 2014. – № 4. – С. 3-19.
Вивчається історіографія та типологія культу тараса Шевченка в радянській поезії. З’ясовується специфіка колективних збірників прол Шевченка в контексті різних комеморативних практик. Особлива увага зосереджена на трансформації патріатичного культу Шевченка як ”батька” в радянській поезії.

 

Яковина, Оксана.
   Парадигма серця – буття – національна трансценденція в поезії Т. Шевченка / Оксана Яковина // Слово і час. – 2014. – № 4. – С. 19-27.
Йдеться про парадигмальні характеристики концепту серця в поезії Тараса Шевченка. Національний вимір концепту виявляється через трансцендентно-метафізичний синтез сучасного й історичного, синтагми та парадигми образів.

 

Слободян, Олександр.
   Сучасне Шевченкознавство: філософсько-антропологічна перспектива / Олександр Слободян // Слово і час. – 2014. – № 4. – С. 27-33.
Стаття присвячена сучасному погляду на філософську антропологію та її методичні перспективи у шевченкознавстві.

 

Соболь, Валентина.
   До 200-ліття Тараса Шевченка / Валентина Соболь // Слово і час. – 2014. – № 4. – С. 119-124. – Рец. на кн.: Козак Стефан. Шевченкознавчі та порівняльні студії. Статті. Розвідки. Лекції / Голов. ред. Г. Скрипник.-К., 2012.

 

Юхно, Инна.
   Черкасский узник : для гениев время не измеряется юбилеями, их достижения и творчетво находятся вне времени. Именно поэтому врядли целесообразно говорить о величии Великого. Мы пытались собрать малые крупинки Вселенной по имени ”Шевченко” / Инна Юхно, Борис Юхно // Технополис. – 2014. – № 3. – С. 52-55.

 

Корусь, Елена.
   Два века украинской шевченкианы / Елена Корусь // Антиквар. – 2014. – № 3-4. – С. 43-49.
З нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка українські музеї підготували спеціальні ювілейні експозиції. Також своє відображення знайшла шевченківська тема у вітчизняній тонкій кераміці.

 

Тинченко, Ярослав.
   ”Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями …” Царская армия в творчестве Т.Г. Шевченко / Ярослав Тинченко // Антиквар. – 2014. – № 3-4. – С. 51-62.
Військова тематика не була близька Тарасу Шевченку, однак у його художній спадщині можна знайти немало робіт із зображенням людей в уніформі.

 

Чужинова, Ірина.
   Ціна свободи / Ірина Чужинова // Укр. театр. – 2014. – № 2. – С. 4-5.
У Національному театрі імені Івана Франка відбулася прем’єра вистави ”Така її доля …”. Формально прив’язана до святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, нова робота художнього керівника колективу Станіслава Мойсеєва, тим не менш, аж ніяк не схожа на черговий єлейний ювілейний опус.

 

Долганова, Інна.
   Ні, не однаково мені! / Інна Долганова // Укр. театр. – 2014. – № 2. – С. 12-15.
200-ту шевченківську річницю Харків відзначив кількома постановками. Нові сценічні версії ”Назара Стодолі” запропонували Театр для дітей та юнацтва і Учбовий театр університету мистецтв імені Івана Котляревського ”П’ятий поверх”. А режисер Степан Пасічник віддав перевагу поезії Тараса Шевченка, яка зазвучала і в академічному театрі, що носить ім’я поета, й у недержавному театрі ”P.S.”.

 

Цигилик, Марія.
   Урок про Тараса і любов до України / Марія Цигилик // Укр. театр. – 2014. – № 2. – С. 16-17.
До 200-річчя святкування дня народження Тараса Шевченка репертуари львівських театрів наповнилися виставами за його творами або про нього.

 

Шевченко як текст та метатекст : професійна дискусія ”Ювілей Тараса Шевченка в театральному вимірі” / Олег Вергеліс, Ганна Веселовська, Віталій Жежера, Анна Липківська // Укр. театр. – 2014. – № 2. – С. 23-27.

 

Коваленко, Юлія.
   На колі історії / Юлія Коваленко // Укр. театр. – 2014. – № 2. – С. 28-31.
У Львівському університеті імені Івана Франка відбулася IV Всеукраїнська студентська театрознавча конференція ”Національний театр у європейському мистецькому просторі: становлення розвиток, самобутність, взаємовпливи”. Цьогоріч форум був присвячений одразу двом поважним датам: 150-річчю від дня створення Українського народного театру товариства ”Руська бесіда” та 200- річчю від дня народження Тараса Шевченка.

 

Сергій Проскурня : ”Сьогодні динамічна стратегія розвитку конфліктує з інертною системою виживання” : [бесіда з театральним режисером, продюсером, лауроеатом премії Національної спілки театральних діячів України ”Експеримент” про пошанування 200-літнього ювілею Шевченка, про актуальне мистецтво] / спілкувалася Надія Соколенко // Укр. театр. – 2014. – № 2. – С. 32-35.

 

Загурська, Ельвіра.
   Класика майбутнього / Ельвіра Загурська // Укр. театр. – 2014. – № 1. – С. 4-5.
До 200-ліття Тараса Шевченка Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка поставив ”Різдвяну містерію-бурлеск про сватання на колядування двох женихів до одної дівки, дочки багатого сотника, або Хорунжий Назар Стодоля та його любовні поневіряння”.

 

Листопад, Антоніна.
   Час для каяття минає … : монологи про Кобзаря / Антоніна Листопад // Дзвін. – 2014. – № 3. – С. 2-13. – (Його славу віки привітали).

 

Лизанчук, Василь.
   Свою Україну любіть … / Василь Лизанчук // Дзвін. – 2014. – № 3. – С. 85-112. – (Його славу віки привітали).
Мова йде про ідеологічну боротьбу навколо творчості Тараса Шевченка. Про християнський гуманізм творчості та неосяжну Шевченкову філософічність.

 

Сербенська, Олександра.
   Шевченко в часопросторі мого буття / Олександра Сербенська // Дзвін. – 2014. – № 3. – С. 115-122. – (Його славу віки привітали).
Йдеться про те, що у кожного українця своя дорога з Шевченком, свої зустрічі з Кобзарем, свої запитання і свої відповіді про його творчість.

 

Гнатюк, Михайло.
   Галицьке Шевченкознавство : 60-і – 90-і роки XIX ст. / Михайло Гнатюк // Дзвін. – 2014. – № 3. – С. 126-130. – (Його славу віки привітали).
Про галицьких шевченкознавців другої половини 19-го століття.

 

Зорівчак, Роксолана.
   Англомовна поетична Шевченкіана – здобутки і сучасний стан / Роксолана Зорівчак // Дзвін. – 2014. – № 3. – С. 131-140. – (Його славу віки привітали).
Йдеться про Шевченкову творчість як естетичну цінність та її місце в англомовній літературі.

 

Танана, Раїса.
   І заборони не зупинили людський потік до Канева / Раїса Танана // Дзвін. – 2014. – № 3. – С. 149-153. – (Його славу віки привітали).
Розповідається про святкування 100-літнього ювілею з дня народження Тараса Шевченка 1914-го року.

 

Павличко, Ярослава.
   ”… Крізь усі перепони віщі і вічні слова”: ”Кобзар” Тараса Шевченка / Ярослава Павличко // Дзвін. – 2014. – № 3. – С. 154-157. – (Його славу віки привітали).
Про ”Кобзар” Тараса Шевченка, як книгу, що увібрала в себе найзаповітніше і стала національною духовною скарбницею для України.

 

Горинь, Богдан.
   Натхненна Кобзарем / Богдан Горинь // Дзвін. – 2014. – № 3. – С. 159-160. – (Його славу віки привітали).
Йдеться про творчість української художниці Софії Караффи-Корбут (1924-1996), головною темою якої став Тарас Шевченко.

 

Левицька, Любов.
   Стежками молодого Тараса : Тернопільщина – одна з небагатьох західних областей, шляхами якої ходив поет / Любов Левицька // Голос України. – 2014. – 4 лип. (№ 125). – С. 14. – (З Кобзарем у серці).
Розповідається про місця перебування Тараса Шевченка у Тернопільській області.

 

Іванишин, Петро.
   Герменевтика туги, радості й жаху в поезії Т. Шевченка / Петро Іванишин // Слово і час. – 2014. – № 5. – С. 3-10.
Автор досліджує літературно-герменевтичний потенціал поезії Т. Шевченка, водночас виявляючи художньо закодований національний сенс кількох екзистенціалів – туги, радості, жаху.

 

Юрченко, Ірина.
   Могила Тараса Шевченка в літературному доробку провідників духовності Канівщини XIX століття / Ірина Юрченко // Дивослово. - 2014. - № 5. — С. 53-54.
 

Мукан, Анна.
   ”Прочитання Шевченка робить його вічним” / Анна Мукан, Валерія Попова // Дивослово. - 2014. - № 5. — С. 63-64.
Про академічну дискусію, що відбулася в Інституті філології Київського національного університету з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

 

Бондар, Василь.
   Іду до Шевченка / Василь Бондар // Київ. - 2014. - № 6. — С. 2-10. - (Тарас Шевченко і ми).
Розкрито авторське бачення та сприйняття Тараса Шевченка і його творчості. 

 

«Ше. Fest» - фестиваль до дня народження Кобзаря: 16-17 серпня на батьківщині Тараса Шевченка - в с. Моринці Звенигородського району Черкаської області - відбудеться перший Всеукраїнський фестиваль до 200-річчя від дня народження поета // Голос України. - 2014. - 8 серп. (№ 150). — С. 11. - (Суспільство).

 

Жемчужников, Лев.
   Спогади про Тараса Шевченка: передмова від перекладача / Лев Жемчужников // Всесвіт. - 2014. - № 3/4. — С. 194-210.

 

Габібейлі, Іса.
   Тарас Шевченко та Азербайджан / Іса Габібейлі, Вагіф Арзуманли // Всесвіт. - 2014. - № 3/4. — С. 217-221.
До 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.


 

Інформація підготовлена відділом ДІО