П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 70-річчя від дня народження Л. К. Каденюка (19512018),

першого космонавта незалежної України, Героя України

 

image

Леонід Костянтинович Каденюк  — український льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України, народний депутат України 4-го скликання, Народний Посол України, Герой України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем’єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, Почесний доктор Чернівецького Національного університету імені Ю. Федьковича.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області в родині сільських вчителів. Та юний Каденюк не пішов слідами рідних, а обрав кар’єру військового.

Закінчивши середню школу зі срібною медаллю, Каденюк вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища. Там він здобув диплом льотчика-інженера. Після закінчення навчання в училищі працював там льотчиком-інструктором.

У серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран».

У 1977 році він закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів та отримав диплом і кваліфікацію льотчика-випробувача.

У 1977-1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.

У 1989 році отримав диплом інженера-механіка літакобудівного факультету Московського авіаційного інституту.

Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи пройшов унікальні інженерну та льотну підготовку. Вивчав космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», «Буран», орбітальну станцію «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» та американський багаторазовий транспортний космічний корабль «Space Shuttle».

Брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем.

Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

У 1995 році був відібраний у групу космонавтів Національного космічного агентства України.

Полетів у космос 1997 року на кораблі «Колумбія». У польоті брав участь міжнародний екіпаж. Для цього українець пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст по корисному навантаженню. На кораблі Каденюк виконував біологічні експерименти та вивчав вплив невагомості на рослини. Під час польоту Леоніда Каденюка у космосі побували тризуб, жовто-блакитний прапор та пролунав гімн Незалежної України.

Повернувшись в Україну, генерал-майор Леонід Каденюк працював у лавах Збройних сил України: обіймав посади начальника управління авіації військ ППО України, помічника Президента України з питань авіації і космонавтики, заступника Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України, радника Президента України з питань авіації і космонавтики.

У 2002 році Каденюк став народним депутатом України. У парламенті він виконував обов’язки заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони.

Перший український космонавт відзначений багатьма нагородами, серед яких – ордени «Золота зірка», «За заслуги» ІІІ ст., «За мужність». Має звання почесного громадянина міста Чернівці.

Леонід Каденюк – автор п’яти наукових праць і художньо-публіцистичної книги "Місія – Космос".

Леонід Каденюк несподівано пішов із життя 31 січня 2018 року. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

Він був першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України.

26 листопада 2020 року Національний банк України випустив першу сувенірну неплатіжну банкноту з вертикальним дизайном «Леонід Каденюк — перший космонавт незалежної України».

До 70-річчя від дня народження Л. К. Каденюка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується добірка різноманітної літератури, яка стосується даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотекита традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/32

Буковина – край космічний : Косм. епопея буковинця Л.Каденюка у дзеркалі офіц. документів, матеріалах укр. та зарубіж. преси, спогадах його рідних, односельців та співвітчизників / Авт. і упоряд. В.Г.Пелех. — Чернівці : Б. в., 1998. — 99 с. : іл., [9] арк. іл.

 

Шифр зберігання: А591216

 

Космічна епопея буковинця Леоніда Каденюка у дзеркалі офіційних документів, матеріалах української та зарубіжної преси, спогадах його рідних, односельців та співвітчизників.