П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 125-річчя від дня народження Г. Г. Верьовки (1895–1964),

українського композитора та хорового диригента, педагога, фольклориста, громадського діяча

 

image

Верьовка Григорій Гурійович – український композитор та хоровий диригент, педагог, фольклорист, громадський діяч.

Народився 25 грудня 1895р. у м. Березна Чернігівської області в родині селянина-ремісника. У 1916 р. закінчив Чернігівську духовну семінарію. У 1918–1921 рр. навчався теорії композиції в Київському музично-драматичному інституті ім. М. Лисенка по класу Б. Яворського, диригування – по класу А. Орлова (1933 р. екстерном закінчив інститут як диригент).

З 1919 р. працював у Народній консерваторії Товариства народного театру і мистецтв як директор і педагог, керівник самодіяльних хорових гуртків. Знавець фольклору й активний його збирач.

У 1923–1929 рр. викладав у Київському музично-драматичному інституті ім. М. Лисенка. З 1931 р. – у Київській консерваторії (з 1947 р. – її професор). З 1941 по 1945 р. – старший науковий співробітник Інституту фольклору АН УРСР. З 1943 р. організував Український державний народний хор, 1943–1964 рр. був його художнім керівником і головним диригентом. 1965 р. після смерті Маестро хору надано ім’я Григорія Верьовки. У 1948–1952 рр. очолював правління Спілки композиторів УРСР.

Як композитор Г. Верьовка працював переважно в хоровому жанрі (хори, ансамблі, пісні, романси та ін.). Творив у галузі масової пісні та обробки народних пісень: «Карманьйола» (1921), «Нехай собі шумлять дуби» (1924), «Клятва», «За край наш багатий» (1941–1945), «Хоровод Дружба», «Пісні молоді», «За мир і дружбу», а також кантату «Ми ковалі своєї долі» (1961). Зібрання його творів у 6 томах вийшло в 1971–1980 рр.

За успіхи у творчій та концертній діяльності Г. Верьовку було відзначено Державною премією СРСР (1948), Державною премією УРСР ім. Т. Шевченка (1968). Народний артист УРСР з 1960 р.

Помер Григорій Верьовка 21 жовтня 1964 р. у Києві.

До 125-річчя від дня народження Г. Г. Верьовки в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються книжки й статті Григорія Верьовки, видання про його життя і творчість та інша література, яка стосується даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки (http://catalogue.nplu.org/) та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

 

 

1/30

Бенч-Шокало, О. Г. 

Український хоровий спів : Актуалізація звичаєвої традиції : [Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл.] / [Ред. О.А.Шокало]. — К. : Ред. журн. «Укр. Світ», 2002. — 439 с. : іл.

 

Шифр зберігання: А619411

 

Цей навчальний посібник осмислює питання генези й традиції хорового співу українців. Нині, в умовах нівеляції духовних цінностей, коли доводиться виборювати національну своєрідність мистецтва, неповторність творчого самовияву носіїв традиції, надзвичайно гостро постає проблема екології культури. Автор навчального посібника відводить розгляду цієї проблематики основну частину своєї праці.

У праці запропоновано новий підхід до виявлення феномену українського хорового співу, що його автор виводить із специфіки усної обрядової культури, яка витворилася на теренах України ще в дохристиянську добу. Цей первинний характер українського хорового співу згодом формує усі виконавські сфери хорової культури, в основі якої – реґіональні пісенні традиції, які й нині живлять композиторську і виконавську творчість. Крім того, українська звичаєва традиція – дієвий чинник етнопедагогіки.

Посібник адресовано студентам вищих мистецьких навчальних закладів, а також середній ланці музичної освіти, усім, хто науково й практично освоює багатство українського хорового співу.