Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня пам’яті жертв голодоморів

 

imageДень пам’яті жертв голодоморів відзначається в Україні щорічно у четверту суботу листопада згідно з Указом Президента (№ 1310/98 від 26 листопада 1998 р. зі змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 431/2007 від 21 травня 2007 р.) з метою вшанування на належному рівні жертв Голодомору 1932-1933 років – геноциду Українського народу та масових голодів 1921-1923 та 1946-1947 років. Цього року пам’ять загиблих від штучного голоду Україна вшановуватиме 28 листопада.

Голодомори, що прокотилися трьома потужними хвилями Україною, забрали мільйони життів українців, стали масштабною національною трагедією.

У 1932-33 роках більшовицький режим, який не зміг знищити прагнення українців до свободи, вирішив забрати їх життя. За різними даними, у 1932-1933 роках від голоду загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей – дорослих, старих, дітей. Спланований геноцид знищував цілі села, які помирали в страшних муках. Сьогодні державні інституції відверто заявляють про голодомор, як ретельно спланований, свідомий акт геноциду проти української нації. Правда про ці трагічні сторінки вітчизняної історії, про небачений масштаб злочину проти українського народу довгий час старанно приховувалися.

Ціною неймовірних зусиль українській нації вдалося пережити ці трагедії, але пам’ять про них, особливо про Голодомор 1932-1933 років, залишається у кожній українській родині. Обов’язок кожного з нас пам’ятати та вшановувати загиблих.

В цей день у містах України проходять пам’ятні й скорботні заходи, церемонії біля знакових місць і меморіальних комплексів, проводять виставки, конференції, презентації, ЗМІ розповідають про історію дня. О 16 годині оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам або запалюють їх у своєму вікні.

До Дня пам’яті жертв голодоморів в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується добірка різноманітної літератури, яка стосується даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/60

Аулова, Людмила. 

Голодомор 1932 – 1933 років в Україні за документами ГДА СБУ : анотов. довід. / Людмила Аулова, Василь Даниленко, Валентина Лавренюк ; [відп. ред. В. Марочко] ; Центр дослідження визвольного руху [та ін.]. — Львів : Центр дослідж. визвольного руху, 2010. — 468, [1] с.

 

Шифр зберігання: Б341059

Розкрито зміст документів, які зберігаються у фондах Галузевого державного архіву СБУ і висвітлюють причини, перебіг і наслідки Голодомору 1932–1933 років в Україні. Іменний та географічний покажчики вказують осіб, населені пункти, регіони та країни, згадані в архівних документах.

Науково-довідкове видання розраховане на істориків, юристів, краєзнавців, усіх, хто вивчає історію України XX ст.