Субота, 14 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 175-річчя від дня народження Вільяма Моріса, видатного англійського поета, прозаїка, живописця, дизайнера і політичного діяча

 

imageСвоєю багатогранною діяльністю В. Морріс сприяв розвитку англійської культури другої половини ХІХ століття, він був дійсно ренесансною особистістю. У сфері літератури В. Морріс є автором теоретичних праць і лекцій з мистецтва, вважається основоположником героїчного «фентезі», є автором низки романів, дія в яких відбувається у вигаданих світах, стилізованих під Середньовіччя. Як художник і дизайнер став одним із основоположників стилю модерн і англійського побутового дизайну. Як політичний діяч, В. Морріс був одним із перших англійських соціалістів, засновником Соціалістичної ліги Великої Британії.

Вільям Морріс народився 24 березня 1834 року в містечку Уолтхемстоу неподалік Лондона в заможній родині. Закінчив Оксфордський університет.

У 1858 році опублікував свій перший поетичний збірник «Захист Гвінерви і інші вірші». Серед інших робіт «Життя і смерть Ясона» (1867), «Загибель нібелунгів» (1876), «Рай земний» (1868), фантастичні романи «Дім Вольфінгів» (1888), «Коріння гір» (1989), «Колодязь на краю світу» (1892), «Ліс за межами світу» (1892), що мали значний вплив на наступних творців романів-фентезі Толкіна, Люїса та ін.

Паралельно з літературною діяльністю, В. Морріс активно займається прикладним мистецтвом. У 1861 році він заснував компанію «Morris & Co.», що спеціалізувалася на виробництві меблів, вітражів, оббивних тканин і шпалер. Продукція компанії користувалася надзвичайною популярністю не тільки у Великій Британії, а й за кордоном. У 1877 році Морріс вперше виступив із публічними лекціями з прикладного мистецтва, у цьому ж році він стає засновником Товариства з захисту давніх будівель, веде активне громадське і політичне життя, стає членом Соціал-демократичної федерації і Соціалістичної ліги, активно пропагує ідеї соціалізму.

Під впливом ідей соціалізму Моріс пише оповідання «Сон про Джона Болла» (1886–1887), роман-утопію «Вісті нізвідки або Епоха миру» (1890), публікує курс лекцій з теорії соціалізму «Знаки перемін» (1888).

У 1891 році Морріс починає книговидавничу діяльність, у нього з’являється власне видавництво. Тут проявляється талант Морріса-художника: він створює нові шрифти і поліграфічні прийоми, бере участь в оформленні книг. За вісім років існування видавництва «Келмскотт пресс» було видано 53 книги в 66 томах, всі вони стали шедеврами видавничого мистецтва.

У своєму естетизмі Морріс був надзвичайно послідовним. Декоративність його поем гармоніює з його декоративним живописом, художнє оформлення книги строго відповідає її змісту. Моріс мріяв про облагородження життя, про те, щоб зробити людське буття красивим і гармонійним.

1/10

Вільям Моріс

Видатний англійський поет, прозаїк, живописець, дизайнер і політичний діяч.