Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 65-річчя від дня народження Лесі Ворониної (1955), української прозаїкині, журналістки, перекладачки


imageЛеся Анастасіївна Воронина — українська письменниця, перекладачка, журналістка, член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Народилася 21 березня 1955 року в Києві. У 1979 році закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (заочний відділ). Під час навчання працювала кур’єром у Спілці письменників України, лаборантом у школі, електромонтером на деревообробному комбінаті, екскурсоводом у Музеї народної архітектури та побуту України в Пирогово та на багатьох інших роботах. Подорожувала автостопом Україною та на байдарках Польщею.З 1987 до 1991 року — редактор відділу літератури та мистецтва журналу «Україна». З 1991 року працює у дитячому журналі «Соняшник». Перекладає з польської мови (твори Станіслава Лема, Славоміра Мрожека, Анни Ковальської, Анни Карвінської, Гелени Бехлерової та ін.) Нині — ведуча програм на Радіо Культура. На початку 2011 року очолила щойно створене дитяче видавництво «Прудкий равлик». Під псевдонімом Гаврило Ґава написала понад сто сюжетів коміксів, що впродовж 13 років з’являлися на сторінках журналу «Соняшник». Найпопулярніші дитячі твори письменниці — іронічні детективи, об’єднані у серію «Суперагент 000», пригодницькі повісті «Таємне Товариство Боягузів», «Таємне Товариство Брехунів», «Таємне Товариство Ботанів», «Таємне Товариство Близнюків», «Прибулець з Країни нямликі», «Нямлик і балакуча квіточка», «Слон на ім’я "Ґудзик"», «Таємниця Пурпурової планети», «Пригоди голубого папуги» та інші. А повість «Таємне Товариство Боягузів» включено до шкільної програми з літератури.Леся Воронина є лауреатом Всеукраїнської премії «Книжка року» (2004), Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв і п’єс «Коронація слова» (2005), Міжнародного літературного конкурсу «Дитячий Портал» (2006), конкурсу «Книжка року Бі-бі-сі» (2008), Першої премії VІ Московського міжнародного конкурсу «Мистецтво книги» у номінації «Книга для дітей та юнацтва» за книжку «Сни Ганса-Християна» (2009), Першої премії Національного конкурсу «Краща книга України 2009», за книжку «Сни Ганса-Християна». Леся Воронина — дружина українського письменника, поета, журналіста та кіносценариста Євгена Гуцала.До 65-річчя від дня народження Лесі Ворониної в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються добірки творів Лесі Ворониної, її публікації в пресі, книжки й статті про її життя і творчість та інша література про неї.На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки (http://catalogue.nplu.org/) та традиційними картковими каталогами.


Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

 відділу соціокультурної діяльності

 Літовкіна Ю.М.

1/48

Власенко, Віктор. 

Замах на президента : Пригодн. повість / [Ред. Л.Воронина] ; Нац. спілка письменників України. — К. : Гопак, 2004. — 30, [1] с. — (Міжнародний конкурс «Гранослов» - Проза).
Шифр зберігання: А645313

Повість Віктора Власенка інтригує й шокує наближеністю до реальних моделей та психологічних станів у нашому суспільстві, — «замах на президента» є не лише художньою вигадкою автора, але й відбиттям «екстремістської» стурбованості за долю держави, нації.Редактор Леся Воронина.