Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 115-річчя від дня народження П. П. Вірського (1905–1975),  

українського артиста балету, хореографа

 

image

Павло Павлович Вірський – видатний український хореограф, геніальний балетмейстер, що відкрив цілому світу у нелегкі роки замовчування української культури національний академічний танець, творець і багаторічний керівник Державного Академічного ансамблю народного танцю України (з 1977 року – імені П. П. Вірського). Народний артист СРСР (1960), лауреат Державної премії СРСР (1950, 1970) і Державної премії України ім. Тараса Шевченка (1965).

Народився 25 лютого 1905 року в Одесі. Зовсім юним вступив до Одеського музично-драматичного училища. Закінчивши в 1927 році навчання, рік стажувався в Московському театральному технікумі. Працювати поїхав в Одеський оперний театр. Разом із ансамблем сценічного танцю упродовж багатьох років піднімав народно-сценічну хореографію на рівень високого професіоналізму.

П. П. Вірський здобув освіту як танцівник балету і виступав як соліст з цілим рядом театрів колишнього Радянського Союзу. Також він ставив класичні балети, такі як, наприклад, «Лебедине Озеро», «Дон Кіхот»,«Раймонда» Маріуса Петіпа. Як хореограф П. П. Вірський здійснив цілий ряд постановок, зокрема, «Повзунець», «Хміль», «Ой, під вишнею», «Запорожці», «Швачки», «Танець моряків» і «Гопак».

Творчість Павла Вірського синтезувала досягнення декількох поколінь українських хореографів у сфері сценічної інтерпретації народного танцю. Він завжди спирався на традиції. Але традиції сприймав творчо, збагачуючи їх досвідом фахового класичного танцівника і талановитого багатопланового хореографа.

Павло Вірський помер 5 липня 1975 року, щойно відзначивши своє 70-ліття, сповнений творчих сил і планів. Лише через два роки, ансамбль, який ледь не з моменту створення в 1937 року називали «ансамблем Вірського», одержав право офіційно носити ім’я свого творця.

Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені Павла Вірського – це наша справжня всесвітньо відома танцювальна гордість. Він побував майже у 60 країнах світу, з честю демонструючи досягнення національної культури, роблячи великий внесок у розвиток світової культури.

1983 року в Києві, на будинку по вулиці Мала Житомирська, 10, де він жив у 1969–1975 роках, встановлено меморіальну дошку. 2005 року Національним банком України в серії «Видатні особистості України» в обіг була випущена 2-гривнева пам’ятна монета накладом 20 000 штук, а Поштою України була випущена поштова марка номіналом 45 копійок, присвячені 100-річному ювілею Павла Вірського. Ім’я і справа українського балетмейстера продовжують свою тріумфальну ходу.

До 115-річчя від дня народження П. П. Вірського в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується різноманітна література даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки (http://catalogue.nplu.org/) та традиційними картковими каталогами.

  

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/42

Абліцов, Віталій Григорович.

Київ : енциклопедія / Віталій Абліцов. — Київ : Фенікс, 2016. — 281, [6] с. : іл.

 

Шифр зберігання: А774400

 

Кияни – це не тільки ті, хто народився в столиці України, хто почав і продовжує історію давнього міста на Дніпрі-Славуті, але й ті, кого невпинні вітри історії розпорошили по всій планеті Земля.

Це переконання сприяло автору пропонованого видання у його спробі нагадати відомі й відкрити нові постаті й сторінки київського літопису.

Одна зі статтей присвячена Павлу Павловичу Вірському.