Неділя, 15 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Указом Президента України від 24.11.2007 № 1144/2007 2008 рік оголошено Роком пам'яті жертв Голодомору. Це зумовлено потребою вшанування пам’яті мільйонів громадян, які стали жертвами Голодомору 1932–1933 років, донесенням правди про геноцид Українського народу до української громадськості і міжнародної спільноти та у зв’язку з 75-ми роковинами цієї трагедії.

В історії України є чимало подій, які навіть з відстані часу вражають своєю жорстокістю і немилосердям, відгукуючись болем і гнівом у серцях і душах людей. Одна з найтрагічніших – Голодомор українського народу 1932–1933 років.

Сьогодні достеменно відомо, що Голодомор, жертвами якого стали мільйони українських громадян, було організовано штучно, як результат жорстокої політики сталінського тоталітарного режиму. Він був спрямований на нищення української нації. Страшних репресій зазнало, насамперед, селянство.

Тривалий час факти про цей злочин замовчувались владою. Перші згадки про голод в Україні з’явились за кордоном. Більшого звучання тема українських голодоморів набула за часів перебудови СРСР, але тільки у незалежній Україні розпочалось ретельне вивчення і дослідження трагічної сторінки історії України: було розсекречено архіви, в тому числі і колишнього КДБ, стали відомими нові факти про карально-репресивні операції, з так званого, розкуркулення селян, про кількість полеглих у неоголошеній війні влади проти свого народу тощо. У результаті спільних зусиль державних органів, наукових установ, творчих і громадських організацій вийшли друком наукові монографії, спогади свідків, публіцистичні праці, художні твори, опубліковано статті у газетах і журналах. Правда про Голодомор стає дедалі доступнішою широкій громадськості.

В одному з віршів Оксана Пахльовська написала: «Наша пам’ять – велика долина, де невидимі храми стоять”. Храм Пам’яті жертв голодомору ще тільки зводиться. Кожне наступне покоління буде вивчати, осмислювати і зберігати пам’ять про трагічні події 30-х років ХХ століття.

Віртуальна книжкова виставка „Чорна сповідь моєї Вітчизни” (до 75-х роковин Голодомору 1932–1933 рр. в Україні) – це одна з цеглинок у величній споруді Храму Пам’яті.

До віртуальної книжкової виставки включено книги за останні 5 років. Кожний розділ відкривається візуальним рядом книг з видавничими анотаціями. До розділів додаються списки літератури, що мають більш широкі хронологічні рамки видань (за останні 10 років), а також документи української діаспори та окремі твори художньої літератури, що побачили світ у попередні роки.

Повний пошук книжкових видань із фондів НПБУ пропонуємо здійснити в електронному каталозі (з 1995 р.) за ключовими словами: „голодомор*”, „сталінізм*”, „тоталітаризм*”, „колективізац*”, „репрес*”, а також у традиційних читацьких каталогах Бібліотеки.

Ви можете також скористатися „Політематичною базою даних статей з періодичних видань” для пошуку інформації даної тематики.

Презентація реальної книжкової виставки відбудеться в НПБУ по вул. Грушевського, 1 у листопаді 2008 року.

1/18

Укpаїна. 1920–1939 pоки. Документи свідчать: [Hавч. посіб. для студ. вищ. навч. закл.] /Володимиp Кpавченко, Петpо Добpов, Петpо Панченко та ін. — Донецьк: Сх. вид. дім, 2004. — 257 с.
Шифр книги в НПБУ:   А642654

На основі широкого кола джерел розглядаються історичні події 20–30 років XX ст. Висвітлюються проблеми кордонів і територіально-адміністра­тивних змін українських земель у міжвоєнний час, особливості соціально-економіч­них перетворень в умовах нової економічної політики, формування командно-адмініс­тративної економіки, насильницької колективізації та голодомору 1932–1933 рр.

У книзі також знайшли втілення питання утвердження в Україні сталінського тоталітарного режиму з політичними репресіями, проблеми національно-культурного будівництва, особливості політичного та соціально-економічного становища західно­українських земель у складі іноземних держав; проголошення Карпатської України, включення західноукраїнських земель до складу УРСР та їх «радянізація».

Пропоноване видання розраховане на істориків, викладачів, студентів, усіх тих, хто цікавиться історією України.