Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 85-річчя від часу створення Київського національного академічного

театру оперети (1934)

 

image

Національна оперета України –музичний театр, який представляє сучасне і класичне мистецтво в Україні і за кордоном. Театр є одним із найстаріших музичних театральних закладів міста. Саме тут, у будівлі колишнього Троїцького дому, з 1907 до 1917 років діяв перший український стаціонарний театр М. Садовського, а з 1934 року діє театр, який сьогодні має назву: Київський національний академічний театр оперети.

Колектив театру є лауреатом та переможцем численних міжнародних музичних і театральних конкурсів. Артисти і музиканти театру щороку стають учасниками багатьох мистецьких подій. Сьогодні Національна оперета України є місцем, де започатковано прекрасні мистецькі традиції і де постійно тривають масштабні творчі експерименти. Кожного року тут народжуються нові успішні проекти, такі як Міжнародний мистецький фестиваль «Карпатський простір», Міжнародний музичний фестиваль «О-Фест», Міжнародні конкурси-лабораторії молодих режисерів музичного театру та інше. Молоді таланти і зрілі митці відкривають сенсаційні можливості завдяки служінню театру і опереті.

У Національній опереті проходять цікаві зустрічі, працює арт-фойє, функціонують дитячі театральні квести, створено «Клуб шанувальників оперети». Тут завжди можна зустріти відомих особистостей, вирують незабутні емоції, завжди дивують, прагнуть досконалості і надзвичайних мистецьких вражень.

Неабияку увагу оперета приділяє й вихованню естетичного смаку юного глядача. В репертуарі театру музичні казки для дітей: «Білосніжка та семеро гномів», «Чіполліно», «Лампа Аладдіна», «Пригоди бременських музикантів». Останньою прем`єрою для дітей став мюзикл «Острів скарбів», лібрето до якого за мотивами відомого мультфільму спеціально для Національної оперети написали Давид Черкаський та Аркадій Гарцман.

Сьогодні театр оперети позиціонує себе як театр широкого профілю. На сцені Київської оперети з успіхом іде класична оперета, сучасні й класичні мюзикли, широко представлені різноманітні концертні програми (шоу-програми, концерти симфонічного оркестру, оперні та балетні концерти), сміливо втілюються різноманітні творчі експерименти.

Це повноцінний, поліфункціональний музичний театр з чітко визначеною стратегією розвитку, який постійно розширює світогляд своєї трупи і її глядачів, засвоюючи найрізноманітніші стилі і напрямки, запрошує артистів з інших театрів і країн, знаходиться у постійному пошуку нових творчих ідей. Адже сучасний конкурентноздатний театр повинен випереджати смаки публіки, сприяти формуванню нових естетичних пріоритетів, знайомлячи глядача із кращими здобутками світового музичного театру. І сьогодні це дозволяє театру презентувати себе на міжнародному рівні, їздити на закордонні гастролі і фестивалі, відчуваючи себе в європейському контексті.

До 85-річчя від часу створення Київського національного академічного театру оперети в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується різноманітна література даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/50

Bravo, Operette! : [Київ. нац. акад. театр оперети – 80 років / авт. тексту Я. Іваницька]. — Київ : б. в., [2016]. — 199 с. : іл., портр.

 

Шифр зберігання: В71499

 

80 років тому у приміщенні Троїцького народного дому, де знаходився зігрітий натхненням і талантом театр Миколи Садовського, гостинно відчинив двері та розпочав свій перший сезон Київський театр оперети.