Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 50-річчя від часу створення Народного етнографічного хору «Гомін»

ім. Леопольда Ященка (м. Київ, 1969)

 

image

Маестро співу від народу,

той бог з сопілкою в руках

одну плекає нагороду –

щоб пісня плинула в віках.

Дмухне в сопілку – звуки линуть,

злітають птахами з руки,

душі заквітчують калину,

високі зрошують думки.

Все гомонить, лопочуть крила,

ревуть воли, скриплять вози,

співає вся родина мила,

і предків чути голоси...

То гомін «Гомону», то пісня

з часів минулих – в майбуття.

Такого Світ – ні до, ні після –

 ще не народжував дитя.

 

Володимир Мацуцький

(Ященку Л.І., незабутньому керівнику і хормейстеру хору «Гомін»)

 

 

2019 року Народний етнографічний хор «Гомін» ім. Леопольда Ященка святкує своє 50-річчя з часу створення.

Його засновник і незмінний керівник – від 1969 до квітня 2016 року – Леопольд Ященко – композитор, музикознавець-фольклорист, кандидат мистецтвознавства, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка.

Головні завдання хору – підтримка масового побутового співу та відродження традиційних народних свят на теренах великого міста.

Ідейним натхненником хору був Іван Гончар, який виділив зі своєї приватної колекції народні строї (одяг) для перших учасників «Гомону», серед яких були Hіна Матвієнко, Оксана Мешко, Олесь Харченко, Надія Світлична, Євген та Віра Чередниченки, Михайло Гуць, Лідія Орел, Віктор Андрійчук, Володимир Данилейко, Ігор Голобуцький, Стефанія та Юрій Гулії, Алла та Іван Дебелюки та інші.

Дебютував «Гомін» виконанням веснянок у парку над Дніпром, а згодом на святі Івана Купала на Трухановому острові та в Гідропарку. Учасники «Гомону» – люди різних поколінь і професій, яких об’єднала любов до рідної мови, української пісні та минувшини, які прагнули відродити національні традиції, розбудити національну свідомість українців.

1971 року хор був заборонений як «націоналістичний», а його учасники зазнали переслідувань. Свою діяльність «Гомін» відновив 1984 року, однак і надалі зазнавав утисків з боку влади. Від 1985 року хор діє при Будинку культури «Київметробуду».

2005 року хор «Гомін» отримав звання «народний». В його репертуарі – колядки і щедрівки: «Прилетіла ластівочка», «А в цьому дворі красна панна», «Ой красна-рясна в лузі калина», «Стояла сосна серед Дунаю»; веснянки та ігрові хороводи – «Ой по горі, по горі», «Берегом, берегом», «Коло млина калина», «Ой веснонько, весно»; купальські, петрівчані й обжинкові пісні – «Ой да тихо, тихо Дунай воду несе», «Ой на Івана, ой на Купала». Хор виконує також козацькі, рекрутські, стрілецькі та повстанські пісні, а також пісні на слова і музику Л. Ященка: «Золотистий туман», «Київське танго», «Купальська ніч», «Збираймо родину», «Бережім своє ім’я», «За нашу Україну», пісні про Чорнобильську трагедію – «Покинуті оселі», «Порвалась остання струна» та ін. Серед пісень, що виконує «Гомін», чимало на слова видатних українських поетів – Тараса Шевченка, Івана Франка, Миколи Вороного та інших.

У складі колективу створено ансамблі: камерний – «Криниця», автентичного фольклору – «Радосинь», чоловічий гурт «Козаки», народні музики – родина Вербовецьких. Тривалий час у складі «Гомону» співав також гурт «Чумаки». Колектив хору є організатором свят народної пісні та «недільних співів» для всіх охочих.

«Гомін» – особливе явище в історії духовної культури сучасної України. Саме «Гомін» вперше після довгих десятиліть заборони заспівав у Києві «Ще не вмерла Україна», «Не пора, не пора», «Ой у лузі червона калина», «За Україну», «Боже Великий, Єдиний» та інші.

«Гомін» – незмінний учасник всіх важливих громадсько-політичних і культурних акцій Києва. Про «Гомін» та його керівника знято 2 телефільма.

До 50-річчя від часу створення Народного етнографічного хору «Гомін» ім. Леопольда Ященка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується різноманітна література даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки (http://catalogue.nplu.org/) та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

 

1/43

Буковинські народні пісні / [упорядкув., вступ. ст. та прим. Л. Ященка]. — К. : Вид-во АН УРСР, 1963. — 677, [1] с. : нот.

 

Шифр зберігання: А55398

 

 

В цій книжці близько трьохсот мелодій і текстів пісень та коломийок, створених людьми праці протягом віків. В них і ні з чим незрівнянна краса природи Буковини, і відгомін історії цього багатостраждального краю, і радість перемог в боротьбі проти національного гноблення.

Більше половини збірника становлять ліричні та жартівливі пісні, які український народ створював і створює завжди від усієї щедрості свого таланту і любові до життя.

Упорядкування, вступна стаття та примітки Л. Ященка.