П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 100-річчя від часу створення Національної заслуженої академічної капели України «Думка» (м. Київ, 1919)

 

image

«ДУМКА» – Національна заслужена академічна капела України (1997), лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка (1981). У 1919 р. була створена на основі хору «Дніпросоюзу» на чолі з Н. Городовенком у складі 45 співаків. У 1920 р. стала називатися Державною українською мандрівною капелою (від початкових літер і походить назва).

Історія колективу відображає суперечливий процес розвитку української культури.

В 1920–30 - х роках капела багато гастролювала по країні, даючи щороку більше 100 концертів. Репертуар включав обробки народних пісень та світову класику. У 1929 р. відбулась перша закордонна поїздка до Франції.

З кінця 1930-х років внаслідок загальної кризи хорового мистецтва «Думка» мала обмежений репертуар, в якому переважали пісні революційно-агітаційної та кон’юнктурно-побутової тематики, кантатно-ораторіальні твори. У роки Другої світової війни капела давала концерти у прифронтових і тилових районах.

На межі 1940–50-х років у репертуарній політиці відбувся поворот від хорової мініатюри до співу без музичного супроводу і класичного академічного співу.

З відродженням у другій половині 1960-х років українського класичного хорового мистецтва «Думка» повертається до українського хорового академізму, виконує твори радянських композиторів, української, російської та європейської класики, народні пісні.

На межі 1970–80-х років репертуар доповнюється творами сучасних українських композиторів (Є. Станковича, І. Карабиця, Л. Дичко та ін.). Капела багато гастролює по СРСР, а у 1978 р. здійснює другу в історії колективу закордонну подорож до Болгарії.

З другої половини 1980-х років відбувається оновлення колективу та зміцнення творчого складу. З 1984 року на чолі капели – провідний український хормейстер, Герой України, народний артист України, академік Академії мистецтв, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, професор Євген Савчук. Завдяки новаторським підходам Є. Савчука відбулися позитивні зміни у виконавській майстерності капели. Основне місце в репертуарі посіли твори українських та зарубіжних композиторів, вокально-симфонічна музика. «Думка» одна з перших розпочала відродження української церковної музики. В її репертуарі з’явилися твори Д. Бортнянського, М. Березовського, А. Веделя, К. Стеценка, М. Леонтовича, О. Кошиця.

Від початку 1990-х капела багато гастролює за кордоном (Франція, Італія, Німеччина, Данія, США та ін.), гідно репрезентуючи українське вокально-хорове мистецтво. За роки своєї діяльності «Думка» здійснила значну кількість фондових записів на радіо і телебаченні, за останнє десятиріччя записала 24 компакт-диски.

Нині репертуар капели складається з музики для хорів a cappella (обробки народних пісень, західноєвропейська музика) та вокально-симфонічної музики, зокрема творів Й. Баха, Л. Бетховена, Дж. Верді. «Думка» формує унікальний слов’янський варіант інтерпретації західноєвропейської класики, сповнений ліризму, чаруючої краси тембрів, гнучкості темпів, багатством динамічної палітри. Колектив капели (близько 70 осіб) є першим, часто єдиним, виконавцем творів сучасних українських композиторів – Є. Станковича, В. Сильвестрова, Л. Дичко, М. Скорика.

Капела «Думка» за свою багаторічну діяльність здобула заслужений авторитет і справедливо вважається носієм традицій українського хорового мистецтва.

До 100-річчя від часу створення Національної заслуженої академічної капели України «Думка» в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується різноманітна література даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії  

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/30

Вахняк, Євген Дмитрович.

Олександр Сорока : [Нар. артист УРСР, диригент-хормейстер, керівник акад. капел ”Думка” і ”Трембіта”]. — К. : Муз. Україна, 1975. — 63 с.; 4 л. іл.

 

Шифр зберігання: А246669

 

В сузір’ї визначних імен митців нашої країни одне з провідних місць посідає ім’я видатного диригента-хормейстера, керівника академічних капел «Думка» і «Трембіта» народного артиста УРСР Олександра Назаровича Сороки.

Ця книжка познайомить читача з постаттю людини-митця і з його творчим доробком.

Видання розраховане як на спеціалістів диригентів-хормейстерів, так і на широкі кола любителів хорового співу.