П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 100-річчя від часу створення Книжкової палати України імені Івана Федорова (1919)

 

image

 Книжкова палата України імені Івана Федорова – державна наукова установа у сфері видавничої та інформаційної діяльності. Книжкова палата України здійснює наукові дослідження у галузі соціальних комунікацій, а саме: видавничої справи, книгознавства, бібліографознавства та бібліографії, збереження й використання фонду Державного архіву друку – документної пам'яті України.

Книжкова палата України створена з метою забезпечення інтересів держави у нарощенні інтелектуального та інформаційного потенціалу, сприяння розвитку національної культури, науки, освіти, книговидавничої та бібліографічної справи; повного статистичного обліку, комплектування й зберігання всієї друкованої продукції, випущеної на терені України; проведення книгознавчих та бібліографознавчих досліджень; створення баз даних бібліографічної інформації; видання бібліографічних покажчиків і науково-аналітичних оглядів.

Закон про утворення Головної Книжної Палати в м. Києві було ухвалено 24 січня 1919 року Головою Ради Народних Міністрів Української Народної Республіки В. Винниченком за поданням Міністра Народної Освіти професора І. Огієнка.

В усі роки свого існування Книжкова палата України відігравала провідну роль у розвитку бібліографії та статистики друку. Фонд Державного архіву друку Книжкової палати України нараховує майже 14,5 млн. одиниць зберігання – видань, випущених в Україні, починаючи з 1917 року. У 2008 році його віднесено до наукових об'єктів, що становлять національне надбання. Щорічно Книжкова палата опрацьовує понад 100 тисяч усіх видів видань.

До 100-річчя від часу створення Книжкової палати України імені Івана Федорова (1919) в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються видання та статті з періодичних видань про історію, наукову діяльність, сучасні проблеми цієї установи .

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

1/54

Книжкова палата України. 95. — Київ : Кн. палата України, 2014. — 46, [1] с. : іл.

 

Шифр зберігання: А768347

Видання присвячено 95-річчю Книжкової палати України. Висвітлено віхи історії та подано стратегію розвитку на 2012-2016 рр.