Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Всесвітній день інформації щодо розвитку

 

image19 грудня 1972 року Генеральна Асамблея ООН заснувала Всесвітній день інформації щодо розвитку (World Development Information Day), відповідно до резолюції A/RES/3038 (XXVII). Його мета – привернути увагу світової спільноти до проблем розвитку та необхідності зміцнення міжнародного співробітництва для їх розв'язання.

Асамблея також постановила, що дата цього дня має збігатися з Міжнародним днем Організації Об'єднаних Націй – 24 жовтня, який одночасно є датою прийняття в 1970 році Міжнародної стратегії розвитку на друге Десятиліття розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Генеральна Асамблея висловила переконання, що поліпшення поширення інформації й мобілізація суспільної думки, передусім серед молоді, стане важливим фактором для кращого усвідомлення проблем розвитку і сприятиме активізації міжнародного співробітництва в цілях розвитку.

Інформація завжди відігравала в житті людства надзвичайно важливу роль. Сьогодні світом рухає інформація. Це можуть бути будь-які відомості, які передаються між людьми усілякими способами: усним, письмовим, візуальним та іншими. Із середини 20 століття роль інформації внаслідок соціального прогресу і бурхливого розвитку науки і техніки незмірно зросла. Світовою тенденцією став перехід на цифрові технології, розвиток високошвидкісного Інтернету і мобільного зв'язку.

Вчені та фахівці, громадські та державні діячі, які сприяють розвитку і прогнозуванню проблем інформаційних технологій, а також процесів у різних галузях знаходяться в постійному пошуку рішень, що стосуються інформаційної складової нашого суспільного та соціального життя. Інформаційне навантаження в сучасному співтоваристві досить потужне і всі спроби його оптимізації активно сприяють раціональному використанню цього інформаційного потоку. Звичайно ж, ще не існує стійких універсальних рішень, однак в умовах глобалізації всіх міжнародних процесів, практика показує, що мудре, максимально зважене ставлення, колегіальність та відповідальність у розробці інформаційних технологій, висока моральність і шанування духовного світогляду людини позитивно сприяє поширенню необхідної і нової інформації, зміцнюючи спокій і поінформованність нашого суспільства, сприяє сучасній динаміці прогресу і розвитку всього світового співтовариства.

До Всесвітнього дня інформації щодо розвитку Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала віртуальну книжкову виставку, де представлені наукові, науково-популярні видання та статті з періодичних видань, в яких розглянуто значення інформації для забезпечення стійкого прогресу людства.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

1/61

Анісімова, Ольга Миколаївна. Інформаційне суспільство : нач. посіб. / О. М. Анісімова, Я. В. Кирилишен, А. В. Остапенко ; М-во освіти і науки України, Донец. нац. ун-т ім. В. Стуса, Ф-т математики та інформ. технологій, Каф. інформ. систем упр. — 2-ге вид., допов. — Вінниця : ДонНУ ім. В. Стуса, 2016. — 199 с. : табл.

 

Шифр зберігання: А774738

 

Навчальний посібник розроблений на основі лекцій, що викладаються авторами за дисциплінами «Інформаційне суспільство», «Інформаційно-комунікаційні технології», «Мовні моделі сучасного інформаційного простору».