Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До Міжнародного дня демократії

 

image

Демократія, в буквальному перекладі з грецької, означає народовладдя; державний лад, закріплений конституційно, при якому громадяни країни мають право брати участь в управлінні нею. Це право вони реалізують через участь у виборах, референдумах.

Зараз демократію відносять до основних і універсальних суспільних загальнолюдських цінностей. Вона є фундаментом для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств, союзів і федерацій, а також лежить в основі Організації Об’єднаних Націй.

У 2007 році Генеральна Асамблея ООН на своєму 46-му пленарному засіданні ухвалила рішення щодо щорічного відзначення Міжнародного дня демократії 15 вересня, що було виражено у відповідній резолюції № 62/7, та запропонувала державам-членам, системі ООН та іншим регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям відзначати цей день. Святкування Міжнародного дня демократії – хороший привід звернути увагу на стан демократії у світі та сприяти підвищенню поінформованості громадськості.

У Міжнародний день демократії зазвичай проводяться різного роду просвітницькі заходи – лекції, семінари, круглі столи. Крім того, до цієї дати готуються інформаційні матеріали на тему демократії – газети, листівки, брошури.

Демократія – це не тільки мета, а й процес, і тільки за повної участі та підтримки міжнародної спільноти, державних органів влади, суспільства й окремих громадян ідеали демократії можна здійснити для кожної людини в кожному куточку світу.

До Міжнародного дня демократії в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується література, в якій розкривається суть демократії, історія запровадження демократичних моделей управління у країнах світу, стан та перспективи демократичних перетворень в Україні та інше.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії  

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/28

Айзехен, Бенджамін.

Единбурзький погляд на історію демократії від давніх часів до майбутніх можливостей / Бенджамін Айзехен, Стівен Стоквелл[та ін. ; за ред. Б. Айзехен, С. Стоквелл ; пер. з англ. Р. Машкової, О. Хоменко ; передм. Дж. Ґуді ; вступ. сл. А. Єрмалаєва]. — Харків : Фоліо, 2017. — 639 с.

 

Шифр зберігання: Б354828

 

«Единбурзький погляд на історію демократії від давніх часів до майбутніх можливостей» за редакцією науковців світового рівня Бенджаміна Айзехена та Стівена Стоквелла — це наукова праця, присвячена історії поширення та згортання демократії в історичній та порівняльній перспективі. Вона увібрала в себе результати досліджень демократичних практик у різні епохи та у різних куточках світу. Ґрунтовні дослідження відомих учених зацікавлять представників вітчизняних академічних кіл, які працюють у царині гуманітарних та суспільних наук, а також тих викладачів та студентів, які беруть або планують брати участь у громадській та політичній діяльності. До того ж, без сумніву, роздуми авторів про майбутнє демократії та перспективи демократизації викличуть інтерес у багатьох в Україні.