П’ятниця, 13 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Культурна столиця Європи – проект Європейської комісії, започаткований у 1985 р. Це блискуча можливість показати багатство й розмаїтість європейської культури. До цього культурними столицями побували 37 європейських міст.
У 2010 році Культурними столицями Європи оголошено три міста – угорський Печ, турецький Стамбул та німецький Ессен.

Для того, щоб представити Культурні столиці Європи 2010 українцям, Посольства Туреччини, Німеччини та Угорщини зробили спільну виставку фотографії. Серед авторів – українки Рената Киреєва та Василіса Дребушевська, угорський фотограф Лайош Кальмар, турецькі та німецьких фотографи.
   Упродовж 2009–2010 року виставку побачили мешканці та гості Києва, Ялти, Херсона, Маріуполя, Донецька.

Печ – невеличке містечко на південному заході Угорщини, із кліматом і колоритом Середземномор'я. За 2000 років існування він увібрав культуру численних націй, набувши неповторної, відкритої та приязної атмосфери. Печ сьогодні – це ранньо-християнські усипальниці, турецькі мечеті, вишукана порцеляна фабрики Жолнаї, музеї місцевих уродженців – таємничого Тивадара Чонтварі та батька оп-арту Віктора Вазареллі, театри та виставкові зали. А ще можна сказати, що Печ поєднує культуру Заходу, представлену Ессеном, та сходу, уособленням якої є Стамбул. До речі, й знаходиться Печ між Ессеном та Стамбулом на однаковій, символічній відстані у 2010 км.

Старий Візантій, Другий Рим, Константинополь, Царгород і нинішній Стамбул – чарівне, магічне, казкове, незвичайне, величне місто на двох континентах. Місто було резиденцією римських і візантійських імператорів, а також османських султанів, зігравши значну роль у всесвітній історії. Це легендарне місто поєднало три величні епохи, Європу й Азію, Схід і Захід, старе й нове, традиційне й сучасне, магію й знання, велич і скромність, догму й прагматизм, всесвітнє й місцеве... Безперечно, Стамбул вартий звання культурної столиці Європи.

Рурська область – це урбанізований регіон на заході Німеччини, визначальним для якого є гірничодобувна і металургійна промисловість. Нині він перебуває у пошуку свого нового призначення. Ессен як представник міст Рурської області запрошує на художні виставки, стріт-арт, театральні спектаклі, комп’ютерні ігри, культурні акції в індустріальному контексті, футбольні видовища та сімейні свята всіх гостей, щоб спільно пережити атмосферу культурної столиці 2010 року.

НПБУ завдячує інформаційному бюро «УГОРЩИНА-ТУРИЗМ» Посольства Угорської Республіки і особисто пані Світлані Кабиш за сприяння у демонстрації виставки в Бібліотеці.

Термін експонування: 1–31 грудня 2010 р. (1–15 грудня буде представлена частина проекту, присвячена Печу та Стамбулу; 15–31 грудня – Ессену).

Ознайомитися з виставкою можна у холі 2-го поверху центрального приміщення НПБУ.