Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Виставка живопису  «Кольорові мандри»

Оксани  Полтавець-Гуйди   

 

Оксана Вікторівна Полтавець-Гуйда – заслужений художник України, член Національної спілки художників України, дипломант Міжнародної програми «Мистецький Олімп», нагороджена орденом Петра Могили, педагог.

image

Оксана росла і виховувалась в мистецькому середовищі, ще з дитинства вирішила стати художником. Цьому сприяв спадковий талант, що передався від батька – народного художника України Віктора Полтавця. Навчаючись в загальноосвітній школі стала слухачем Республіканської художньої середньої школи імені Тараса Шевченка.

З 1975 по 1980 рік навчалась на факультеті живопису Київського державного художнього інституту (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури), де закінчила майстерню прекрасного живописця, майстра батальних сцен, народного художника України, професора Віктора Шаталіна.

Після закінчення інституту, вдосконалювала свою майстерність у Творчих майстернях Академії мистецтв УРСР (керівник – народний художник УРСР, професор Сергій Григорьєв).

Починаючи з 1980 року, Оксана Полтавець-Гуйда представляє свої роботи на всеукраїнських, всесоюзних і закордонних колективних виставках, проявляє себе як художник з власним поглядом на життя і творчість.

У 1983 році за рекомендацією Тетяни Яблонської вступила до живописної секції Національної спілки художників України. 

Творчий доробок Оксани Полтавець-Гуйди вагомий і різноманітний. Мисткиня упевнено береться і успішно справляється з багатофігурними композиціями на історичну тему. Для цього ретельно вивчає історію України, її автентичну культуру, занурюється в архівні документи. Художницю приваблює старовинна символіка народного національного вбрання різних верств населення, його культура і краса, традиції побуту, звичаїв та ритуалів. 

Автор непересічної галереї портретів видатних людей України.

Особлива тема її творчості — сім'я: проникливі, теплі портрети доньок, членів родини.

В доробку художниці численні й різноманітні пейзажі, що демонструють її прагнення творчо вирішувати проблеми справжнього пленерного живопису, який проводиться на відкритому повітрі, при природному освітленні. Київ, Седнів, Полтавщина, Крим — ось коло улюблених мотивів, вибраних місць, де художниці працюється особливо легко і піднесено.

Твори Оксани Полтавець-Гуйди зберігаються в музеях і приватних збірках України, Росії, Китаю, США, Німеччини та Італії.

Має персональні виставки: 1998 р., 2006 р. та 2017 р. (м. Київ).

З 2000 року Оксана Полтавець-Гуйда, не полишаючи активної творчості як художник, починає працювати у Київському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука  викладачем. З 2001 року – завідуючи кафедри художніх основ факультету ДПМ, з 2005 –  завідувач кафедри живопису інституту.

З 2015 року – виконувач обов'язків ректора КДІДПМД ім. М. Бойчука.

Нинішня мистецька виставка «Кольори мандрів» включає 24 живописні роботи.

 

Термін експонування: 13 березня по 9 квітня 2017 року.