П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фотовиставка Андрія Чекановського

 «ЗОНА СУМНОЇ ПАМЯТІ»

 

Минуло 30 років з того часу, коли світ сколихнувся від жахливої техногенної катастрофи – вибуху на Чорнобильській атомній електростанції.

26 квітня 1986 року – сумна дата, день коли мирний атом, всупереч сподіванням, обернувся гіркою бідою для людей. Нехтування руйнівною силою ядерної енергії спричинило великі людські жертви, позбавило життя і здоров'я багатьох ліквідаторів та мирних жителів.

Реактор четвертого енергоблоку ЧАЕС був повністю зруйнований і в навколишнє середовище було викинуто величезну кількість радіоактивних речовин.

Великі території стали непридатними як для господарського використання, так і для нормальної життєдіяльності їх мешканців, стали забороненими для вільного доступу. Для радіаційного випромінювання не існує кордонів і землі чарівного українського та білоруського Полісся, Київщини стали зоною зараження, зоною відчуження.

Час невпинно віддаляє нас від того трагічного в історії нашої країни дня, але Чорнобиль залишається кривавою раною на українській землі. Чорною міткою він пройшовся по долях  багатьох людей, сімей… Та життя в Зоні продовжується хоча прийняло інші незвичні форми і прояви. Нині у 30-кілометровій зоні працюють тисячі людей і проживає чимало постійних мешканців. Сюди повертається дедалі більше тих, для кого Чорнобиль є батьківщиною, хто всі ці довгі 30 років провів у тузі за рідною домівкою.

Зафіксувати події, що вже стали частиною історії країни, допомагають світлини. Вони бентежать наші душі та серця, пробуджують в думках тих, хто їх споглядає, щемливі і найтепліші спогади, що пов’язують їх з минулим, навіть якщо було воно і сумними…

Фотовиставка «Зона сумної пам’яті» українського фотохудожника Андрія Чекановського містить 51 світлину. Зйомки зроблені у м. Прип’ять, м. Чорнобиль, в місцях 10- та 30-кілометрової Чорнобильської зони відчуження.

 

Про автора:

Андрій Чекановський – археолог, історик, фотограф.  

Науковий співробітник Інституту археології НАНУ.

Член Національної спілки фотохудожників України і Словаччини.

Засновник і керівник Київського аматорського фотоклубу «9х12». Проводить безкоштовні майстер-класи з фотографії для молоді.

Учасник великої кількості колективних фотовиставок в Україні, Польщі, Словаччині. Персональні виставки: «Україна – традиції у сьогоденні» (2014 р., Замосць, Польща), «Польські етюди» (2015 р., Київ, Україна).

 

Фотовиставка експонується з 4 квітня по 10 травня 2016 року

за адресою: вул. Грушевського, 1,