Четвер, 12 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Захоплюючий і запашний вітер мандрів користувачі і працівники Національної парламентської бібліотеки України відразу відчули тільки-но 9 вересня відкрилася однойменна фотовиставка Миколи Заварики.

Муза далеких мандрів – саме таку концепцію запропонував автор. Фото зроблені в Індонезії, Папуа - Новій Гвинеї, Марокко, Малайзії, на о. Борнео і, звичайно, в Україні.

Окремою темою виставки є підводна зйомка, що знайомить глядача із таким казковим, таким привабливим і таким недосяжним для багатьох світом.

В експозиції представлено 59 кольорових і чорно-білих робіт, виконаних на високому професійному рівні. Вражають художня інтуїція і добре розвинений смак, відчуття моменту і гострота ракурсу, які дозволяють вихопити найголовніше, а ще відважність і хоробрість фотографа.

 

Про автора:

Заварика Микола Миколайович народився 16 жовтня 1966 року. Живе і працює в Маріуполі. Освіта – вища. У 1989 році закінчив Маріупольський металургійний інститут (нині Приазовський державний технічний університет) за спеціальністю  інженер-металург. Із 1985 по 1987 рр. – служив у Прикордонних військах на кордоні з Іраном. Одружений, має сина.

Любов до фотографії, – згадує Микола, – прищепив у дитинстві батько. Однак серйозно захопився шість років тому, коли займаючись дайвінгом, відчув, що не вистачає чудових епітетів для опису друзям і близьким незвичайної пишності підводних красот. Ось тоді і вирішив показати людям красу і унікальність світу через фотографії.

Поштовх до активної фотографічної діяльності М. Завариці дав Маріупольський фотоклуб «Берег», членом якого він є. Протягом останніх двох років брав активну участь у мистецькому житті клубу і міста.

Першою виставкою, в якій брав участь, була виставка Маріупольського фотоклубу «Сприйняття» восени 2009 р., де і одержав свої перші нагороди в номінаціях пейзаж, анімалістка і кращі фото виставки.

У квітні 2010 р. брав участь у Х та ХІ Міжнародних фестивалях підводного зображення «Срібна акула». Нагороди: Гран-прі за кращу підводну фотографію, диплом за кращу підводну фотографію в номінації «Морські і річкові тварини», диплом НСФХУ.

Брав участь у міських фотовиставках «Євро 2009», «Місто в об’єктиві», «Мить прекрасного», в ювілейній виставці «35 років Маріупольському фотоклубу», «Весняний вернісаж» та ін.

Учасник 5-го Міжнародного салону художньої фотографії «Фотовернісаж на Покрову 2010», 2-го Міжнародного салону фотографії «EXPOSED» в Словенії, «WORLD FESTIVAL OF UNDERWATER PICTURES – 2010» у Франції.

З 2011 року – член НСФХУ.

Захоплення: фотографія, дайвінг, подорожі, колекціонування головних уборів народів світу. Життєве кредо – «Люблю життя в усіх його проявах».

Ознайомитися з роботами можна у холі 2-го поверху центрального приміщення НПБ.

Термін експонування виставки: 9 вересня – 3 жовтня 2011 р.