Четвер, 12 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

У 2011 році Культурними столицями Європи оголошено два міста – естонський Таллінн та фінське Турку.

Виставка, люб’язно надана Посольством Естонської Республіки в Україні, містить фотороботи, де Таллінн сам залюбки розповідає сучасному мандрівникові про те, що побачив на своєму віку. В Таллінні можна зустріти старовинні будівлі і доторкнутися до культурних традицій, створюваних віками.

Старе місто занесене до списку об’єктів світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні Таллінн справедливо позиціонує себе як середньовічне місто з унікальною збереженістю. Кріпосні мури, башти, бруківка, а ще сажотруси на вулицях Старого міста – все це примушує думати, що час для Таллінна зупинився, і місто не хоче виходити зі звичних декорацій. Та насправді, не зраджуючи своєму історичному минулому, Таллінн придбав дизайнерські готелі, дуже модні магазини і неймовірно стильні ресторани.

У цей особливий для Таллінна рік вже в перші дні січня у місті стартувала масштабна програма культурних заходів. Це – «Свято вогню та льоду» та перший Чемпіонат світу зі створення вогняних скульптур, облаштування на березі Балтійського моря у північній частині Таллінна так званого «культурного кілометра», де побудовані нові концертні зали, клуби, зони відпочинку, відкритий новий Морський музей.

Один із головних напрямів програми Культурної столиці – молодь і культура. 2011 року у Таллінні відбувається молодіжний проект «Аліса».

Особливий фестивальний проект – лазерне графіті. Цей жанр дозволяє молоді самовиражатися і при цьому не шкодити архітектурі.

Утім, окрім сучасних проектів, Таллінн як культурна столиця Європи, звісно, не забув і про давні традиції. А головна естонська традиція – це хоровий спів, і саме цього року відбувся традиційний Співочий фестиваль.

Таллінн 2011 року несе почесне звання Культурної столиці Європи і ця роль дає місту можливість продемонструвати свої кращі творчі сторони якщо не всьому світу, то, в усякому разі, всій Європі.