Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фотовиставка

Едуарда Странадка

Київ. Таємне послання


 «На знімках Едуарда Странадка Київ, який за останній рік став суворішим, сумнішим, майже військовим містом країни, що воює. Війна змінила все навколишнє, і в першу чергу внутрішній світ кожного. Як би ми не хотіли створювати враження, що залишаємося в мирному часі, але правда в тім, що світ вже не буде таким, як учора.

Київ вже інший, ніж був. Спостережливість майстра, тонке відчуття духу епохи та ретельно прихованих метаморфоз у зовнішніх настроях людей, гармонійними барвами закарбувалися на світлинах сучасного Києва. Спроба Едуарда Странадка поєднати часові простори минулого й свіжого майбуття, дослідити елемент ментальності притаманний київській інтелігенції, що філігранно різнить її від такої ж інтелігенції інших мегаполісів йому вдалася. Мабуть, більш вдало, ніж кому.

Документальний світлопис сучасності і є тим криптографічним посланням для прийдешніх поколінь, які прагнутимуть будь-що, розгадати таїну киян, які попри зовнішню релаксацію й бездіяльність, концентровані та зібрані зсередини. В легких, відносно спокійних поглядах, зненацька схоплених фотомайстром, за зовнішнім шармом прочитується готовність діяти. Ось такими вони були, скажуть дослідники нашої історії через сто років…

Стиль майстра не має нічого спільного з медитативним бродінням вулицями на своїй хвилі. Странадко живе безкінечністю обміну з іншими людьми, його капітал – відчуття стилю та форми. І, що важливо, ці фотографії повертають світу загадковість»

      Наталія СКАРЛАТТІ

 

Довідка про автора 

Едуард Миколайович Странадко — український фотохудожник, голова Національної спілки фотохудожників України, заслужений працівник культури України, член Національної спілки журналістів України.

Народився 28 вересня 1958 р. у м. Джанкой, Україна.

Працював майстром домобудівного комбінату, фотографом у проектному інституті,  викладачем фотографії Полтавської обласної станції юних техніків, фотографом експериментально-творчої лабораторії «Життя» у Санкт-Петербурзі, де жив і працював багато років.

Після здобуття Україною незалежності повернувся до Полтави. Працював фотокореспондентом полтавських газет, всеукраїнської газети «Независимость», редактором новин на телебаченні.

Як журналіст, є автором численних статей та фотографій у пресі, займає активну громадянську позицію. Десять  останніх років присвятив дослідженню історії Голодомору, терору та репресій в Україні. На інтернет-порталі, який створив власноруч, розміщує аналітичні та історичні статті, дослідження, фотодокументи, спогади очевидців.

Едуард Странадко все своє життя присвятив мистецтву української фотографії. Професійно займається фотомистецтвом з 1989-го року. Один із засновників Національної спілки фотохудожників України. Багато років працював відповідальним секретарем з творчих питань Полтавської обласної організації Національної спілки фотохудожників України,  з 2012 р. її очолив.

Автор 60 персональних виставок, учасник понад 100 виставок в Україні та за кордоном, куратор більше 20 мистецьких проектів. Член журі численних національних та міжнародних фотоконкурсів.

Фотовиставка «Київ. Таємне послання» містить 39 світлин. 

Термін експонування: з 2 листопада по 13 грудня 2015 року.