Четвер, 12 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творчість живописця Миколи Петровича Лихошви, члена Національної спілки художників України – це частина iсторiї нашої української культури.

Микола Петрович народився 1934 року в невеличкому селi Гнилець (неподалiк Моринцiв) Звенигородського району Черкаської областi. Мальовнича природа, iсторiя та звичаї рiдного краю і творчість прапрадіда Тараса Григоровича Шевченка викликали в юнака непереборне бажання малювати. Ще будучи школярем, вiн перемальовував репродукцiї картин і офортiв Кобзаря.

Микола Лихошва рано визначив свої позицiї у мистецтвi, що спиралися на традицiї українського малярства, народну культуру та на творчу спадщину Тараса Шевченка.

Митець працює в рiзних жанрах: портретному, пейзажному, побутовому, але домiнуючою темою є образ України, наповнений духом вiчностi, невмирущостi її народу.

Пропонована виставка включає добре відомі шанувальникам класичного живопису роботи митця, виконані з великою любов’ю – «Пам’ятайте нас, нащадки», «Коли сурми заграють», «Янталка», «Епоха», «Лірика», «Цвіте гречка» та інші – визначальною ознакою яких є барвисте розмаїття кольорів.

Особливе мiсце у творчому доробку художника займає Шевченкiвська тематика: «А як ми бились…», «А сльоз дівочих…», «Хата, в якій народився Тарас Шевченко, с. Моринці».

Зараз Микола Лихошва працює старшим викладачем кафедри художніх основ дизайну в Київському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука – навчає своїх студентів усім серцем любити і розвивати українське національне мистецтво.

Експозиція працює в Арт-галереї Національної парламентської бібліотеки України з 13 лютого по 5 березня 2012 року за адресою: вул. Грушевського, 1.