Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Юрій Чаришніков – український графік, живописець, монументаліст.

Із 24 травня до 29 травня 2012 року в Арт-галареї Національної парламентської бібліотеки України (вул. Грушевського, 1) експонується виставка ілюстрацій одного із найвідоміших сучасних українських художників-графіків Юрія Чаришнікова до книги Себастіана Бранта «Корабель дурнів».

Юрій Чаришніков народився 1947 року у Львові. 1971 року закінчив Львівський поліграфічний інститут ім. І. Федорова.

У 1970–1980 роках належав до найбільш авангардних художників світу, нині мешкає в США.

Отримав «Золоте яблуко» на бієнале графіки у Братиславі, «Золотий олівець» на Міжнародному конкурсі фантастичного малюнку в Голлівуді, «Срібну медаль» конкурсу «IBA» в Лейпцигу та інші нагороди.

Твори автора експонувалися на 45 виставках у 20 країнах світу.

У видавництві «Грані-Т» вийшли друком книги «Записки сумасшедшего» і «Петербургские повести» Миколи Гоголя ілюстровані Юрієм Чаришніковим.

Арт-книга «Петербургские повести» з ілюстраціями Юрія Чаришнікова була удостоєна гран-прі V Міжнародного конкурсу «Мистецтво книги» у Москві, змагаючись із більше ніж 200 виданнями з десяти країн світу. Це – перша мистецька нагорода такого рівня за часів незалежності України.

«Ілюстрація – це репродукція тексту, – зазначив у одному з інтерв’ю Юрій Чаришніков. – А мене цікавлять інші речі. Текст заряджає мене, а я своїми малюнками – книжку. Я заряджаю білий аркуш, як Чумак воду. А книжка – читача. Це магія. Не знаю, як це відбувається. Але це відбувається точно. Містика тут неодмінно присутня»...

На Заході Чаришнікова називають Chary – він, зрештою, саме так підписує свої роботи.

Цього року «Грані-Т» видали ще одну книгу, проілюстровану Юрієм Чаришніковим, – поему Себастіана Бранта «Корабель дурнів».

«Мене приваблює тема ненормальності, – розповідає художник. – Усі ці божевільні, ідіоти… Вони тому й притягальні, що існують в інших, відмінних від нашого станах».