Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Виставка живопису болгарського художника 

Йордана Дімітрова Мажлєкова

 
image15 березня 2013 року в Арт-галереї Національної парламентської бібліотеки України за сприяння Посольства Республіки Болгарія в Україні відкрилася виставка живопису відомого болгарського художника Йордана Дімітрова Мажлєкова.

Йордан Дімітров Мажлєков народився 18 листопада 1953 року в місті Шумен, Болгарія. Вищу освіту здобував в Україні: у 1977 році закінчив Київське вище військове училище за спеціальністю військовий інженер. Але, маючи великий потяг до малювання, мріяв стати художником. Тому з 1980 року бере активну участь у мистецькому житті своєї країни. Протягом 1985 – 1987 років Й. Д. Мажлєков вивчав живопис під керівництвом професора Івана Кіркова та Стояна Донева. 

Йордан Мажлєков працює в жанрі скульптури та живопису. Перевагу надає акварелі, графіці, олійному живопису. Також експериментує, із так званою, холодною керамікою та керамічними картинами. За своїм стилем близький до абстрактного експресіонізму. 

Творчість художника вирізняється внутрішньою експресивністю. Роботи митця імпульсивні, насичені динамікою і внутрішнім зарядом неприборканої енергії, яку він конструктивно використовує в побудові сюжету і композиції. Конкретний мотив картини, за такого підходу до роботи, є лише приводом для внутрішнього розкриття і відправлення послання глядачу. У своїх посланнях він дуже точний і щирий. І ця його риса високо цінується справжніми поціновувачами образотворчого мистецтва. Композиції картин вільні, але з добре збалансованим внутрішнім ритмом і рухом. Найперше, глядачів приваблює динамічна мандрівка, що супроводжується вишуканими і елегантними кольоровими рішеннями, які заохочують шанувальників абстрактного імпресіонізму до емоційного світобачення. Саме це долучає Йордана Мажлєкова до найбільш цікавих майстрів сучасного болгарського образотворчого мистецтва.

Роботи художника знаходяться в приватних колекціях в Англії, Болгарії, Німеччині, Росії, Україні, Франції, Японії.

 
ПЕРСОНАЛЬНІ ВИСТАВКИ ЙОРДАНА МАЖЛЄКОВА:

1993 – Міський театр, Нова Загора, Болгарія;

1994 – Клуб діячів культури, Слівен, Болгарія;

1997 – «Арт клуб», Чикаго, США;

1999 – Галерея «Альба», Софія, Болгарія;

1999 – Саарбрюкен, Німеччина;

2000 – Галерея «А», Лос-Анджелес, США;

2008 – Міський театр, Нова Загора, Болгарія;

2009 – Виставкова зала «Байєр», Стара Загора, Болгарія;

2010 – Артхаус «Гензель», Ветцлар, Німеччина;

2013 – Арт-галерея НПБУ, Київ, Україна.

До Києва Йордан Дімітров Мажлєков надіслав 20 робіт, виконаних у змішаній техніці письма, тобто у стилістиці акварель-пастель, акварель-гуаш, акварель-туш, що демонструє досконалу техніку володіння багатьма елементами живопису.   

Виставка працює за адресою: вул. Грушевського, 1.  

Термін експонування: 15 – 31 березня 2013 року.

 

Інформація підготовлена відділом СКД