Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image2 квітня 1996 р. Верховна Рада України внесла питання про проект Конституції України до порядку денного пленарних засідань, а 17 квітня 1996 р. розпочався його розгляд. У парламенті над проектом спочатку працювала міжфракційна ініціативна група, а з 5 травня 1996 р.  створена на її основі Тимчасова спеціальна комісія з доопрацювання проекту Конституції України на чолі з народним депутатом України М. Д. Сиротою.

28 травня  4 червня 1996 р. відбулося перше читання проекту, а через два тижні й друге читання. Доопрацьований Тимчасовою спеціальною комісією проект Основного Закону був прийнятий Верховною Радою у першому читанні 4 червня (258 голосів ”за”). При підготовці до другого читання проекту Конституції України Тимчасова спеціальна комісія врахувала близько 6 тис. поправок до зазначеного акта.

28 червня 1996 р. о 9 год. 18 хв. після 24 годин безперервної праці Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України (”за” проголосували 315 народних депутатів). Після прийняття Конституції України Президент скасував свій указ про проведення всеукраїнського референдуму.

Одночасно Закон України ”Про прийняття Конституції України та введення її в дію” від 28 червня 1996 р. засвідчив втрату чинності Конституцією (Основним Законом) України від 20 квітня 1978 р. з наступними змінами та доповненнями та Конституційним договором між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні у зв'язку з прийняттям Конституції України.

Політична реформа 2004 року

Для подолання гострої кризи 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила Закон України № 2222-IV ”Про внесення змін до Конституції України” та (в пакеті до нього) про внесення змін до закону про вибори Президента (останні дозволили провести переголосування 2-го туру виборів Президента). Того ж дня Президент України Леонід Кучма підписав ці документи.

Закон на основі проекту СимоненкаМедведчука про зміни до Конституції (про політичну реформу) передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, подовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років.

2010 рік

30 вересня 2010 року Конституційний Суд України скасував дію конституційних реформ, що були прийняті в 2004 році. З цієї дати знову діє Конституція 1996 року.

2011 рік

1 лютого 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 2952-VI ”Про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, попередньо схвалений Верховною Радою України 19 листопада 2010 року. Закон набрав чинності 4 лютого 2011 року.


Інформація підготовлена
Центром правової інформації
1/34
Державне (конституційне) право

Актуальні проблеми конституційного права та державотворення : зб. наук. пр. : [у 2 ч.] : присвяч. 70-ій річниці з дня народження першого голови Конституц. Суду України Л.П.Юзькова / М-во освіти і науки України, Хмельниц. ун-т упр. та права ; [за заг. ред. В. М. Олуйка]. – Хмельницький : Вид-во Хмельниц. ун-ту упр. та права, 2008. –

Ч. 2. – 2008. – 355 с.

Шифр зберігання в НПБУ: А677318-2

У збірнику представлені наукові праці, які були оприлюднені на Всеукраїнській науково-практичній конференції ”Проблеми становлення і розвитку конституційної держави в Україні”, що відбулась у Хмельницькому університеті управління та права 14-15 березня 2008 року та була присвячена 70-ій річниці з Дня народження першого Голови Конституційного Суду України Л. П. Юзькова.

Розміщені у збірнику дослідження стосуються найважливіших проблем конституційної реформи, конституційної юрисдикції, реформування системи органів державної влади та місцевого самоврядування та інші питання державного будівництва.

Збірник розрахований на наукових та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів і наукових установ, студентів, аспірантів та докторантів юридичного напряжу, практичних працівників і широкий читацький загал.