Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 50-річчя від дня народження Сергія Жадана (1974), українського письменника, перекладача, музиканта, педагога, громадського діяча

 

imageСергій Жадан — український поет, прозаїк, есеїст, перекладач, організатор театралізованих вистав, рок-концертів, літературних фестивалів, акцій громадянської непокори.

Народився 23 серпня 1974 року в місті Старобільськ Луганської області. У 1996 році закінчив Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди. У 1996-1999 роках навчався в аспірантурі університету; кандидат філологічних наук. З 2000 року працював викладачем кафедри української та світової літератури ХНПУ і паралельно займався перекладами віршів сучасних німецьких, англійських, білоруських та інших поетів. Тоді ж він почав писати і власні книги. У 2004 році закінчив викладацьку діяльність та повністю присвятив себе літературі.

Перша поетична збірка автора – «Генерал Юда», вийшла друком у 1995 році та одразу зробила його популярним. На сьогоднішній день письменником і поетом видано безліч книг, до найбільш відомих з яких відносяться: «Anarchy in the UKR», «Ворошиловград», «Інтернат», «Месопотамія» і багато інших. У всіх його творах, через призму людської особистості, відображені знакові події для нашої країни, починаючи від розпаду СРСР, розчарувань та надій, і закінчуючи війною, а також пошуком виходу з кризи. Герої його творів – це живі, люблячі та мислячі люди, які намагаються, не дивлячись ні на що, знайти опору в нещадному світі та закликають до останнього боротися за те, що дійсно важливо і цінно. І саме завдяки тому, що переживання та вчинки його персонажів близькі багатьом читачам, його книги користуються такою широкою популярністю.

Живе і працює у Харкові. Приймає активну участь у житті країни і часто виступає зі своїми творами в різних європейських та українських містах, в тому числі у супроводі українських музикантів (зокрема, рок-гурту «Жадан і Собаки»). Він також продовжує працювати над створенням нових літературних творінь.

Літературні твори Сергія Жадана відзначені численними національними та міжнародними нагородами, перекладені понад двадцятьма мовами, зробивши автора одним із найвідоміших сучасних українських письменників.

У березні 2024 року мобілізувався до лав бригади «Хартія» Національної гвардії України.

До 50-річчя від дня народження Сергія Жадана в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються видання творів письменника та література про його життя і творчість.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/51

Андрухович, Юрій.  Трициліндровий двигун любові : [зб. вибр. творів] / Юрій Андрухович, Любко Дереш, Сергій Жадан. — Харків : Фоліо, 2012. — 218, [1] с. — (Графіті).

 

Шифр зберігання: А719971

«Трициліндровий двигун любові» є збіркою вибраних творів Ю. Андруховича, Л. Дереша та С. Жадана, які не друкувались в окремих виданнях. Зібравши під однією обкладинкою твори трьох авторів, видавництво мало на меті показати широкій читацькій аудиторії дещо незвичний ракурс творчості цих письменників. Пропоноване видання, поза сумнівом, має ексклюзивний характер, оскільки в ньому вміщено ранні «армійські» оповідання Юрія Андруховича, зібрано есеїстику Любка Дереша та представлено «свіжу» прозу Сергія Жадана.