Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 75-річчя від дня народження Богдана Бастюка (1949 - 2014), українського

поета, прозаїка, гумориста 

 

imageЖиття – жнива в своїй найпершій суті.

Пісочком стануть скелі-стрімчаки,

А учорашнє, нинішнє й майбутнє –

Немов коріння, стебла, колоски… 

 

Богдан Бастюк

 

Бастюк Богдан Іванович — видатний український поет, прозаїк, гуморист.

Народився 19 липня 1949 р. в с. Мишковичі на Тернопільщині.

Навчався у місцевій 8-річці та Тернопільській СШ № 8. Закінчив Львівський сільськогосподарський інститут (1972). Працював інженером у колгоспі, обласній молодіжній газеті «Ровесник», міжшкільному комбінаті профорієнтації учнів, Тернопільському відділі науково-технічної інформації «Укрінформагропрому». Одним із перших став фермером у рідному селі (1992−2003). У 2005–2008 роках очолював Тернопільську обласну організацію Національної спілки письменників України.

Відомий як поет, прозаїк, автор гумористичних та сатиричних творів, які друкувалися у часописах «Україна», «Перець», «Дніпро», «Київ», «Хлібороб України», «Старт», «Тернопіль», «Сова», «Тернопільський оглядач», «Золота пектораль», «Курінь», «Світязь», «Море» у збірнику «Веселий ярмарок», газетах «Літературна Україна», «Сільські вісті», «Молодь України», «Веселі вісті», альманасі «Вітрила», квартальнику «Поезія».

Автор збірок поезій («Коріння» (1978), «Вдома» (1987), «Трава у профіль» (1990), «Сто мініатюр» (1992), «Цілушка» (2000) та інших), книжок гумору («Дефіцитна кандидатура» (1989), «Сільська аеробіка» (1990), «На кривому цвяшку» (1997) та інших), циклу повістей «Сопигора». Творам Богдана Бастюка властиве оригінальне поетичне світобачення, щирість і тонка спостережливість.

Лауреат літературних премій ім. братів Богдана та Левка Лепких (1993), ім. Уласа Самчука (2002), ім. Степана Руданського (2004).

На його мелодійні вірші написали музику композитори Т. Хмурич, Б. Пілат, В. Подуфалий, Ю. Бірковий.

Творчість письменника аналізували А. Кацнельсон, П. Сорока, Л. Тарнашинська, Г. Черінь та інші відомі критики.

Його поезія, проза, гумористичні та сатиричні твори звучали і звучать у виконанні самодіяльних і професійних акторів на багатьох сценах України, радіо та телебаченні.

Помер Богдан Бастюк 16 листопада 2014 року. Похований у рідному селі.

До 75-річчя від дня народження Богдана Бастюка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються видання творів письменника, статті з періодичних видань та література про його життя і творчість.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/50

Андрусяк, Богдан.  Ментовський хрест : поезії / Богдан Андрусяк ; [ред. Б. Бастюк]. — Т. : Рада, 2006. — 92, [3] с.

 

Шифр зберігання: А683847

 

Це друга збірка поета з Бережан, в якій він порушує актуальні теми нашого часу. Стиль поета прозорий і ясний, багатий на оригінальні художні засоби. Все, про що б не писав митець, пропущене крізь призму серця, пройняте нотою особливої теплоти і щемливості.

Збірка розрахована на широке коло читачів.

Редактор — Богдан Бастюк, член Національної спілки письменників України.