Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 85-річчя від дня народження Василя Василашка (1939), українського поета, журналіста

 

imageВасиль Федорович Василашко — визначний український поет, публіцист, журналіст, громадський діяч.

Народився 20 червня 1939 року в селі Куражин Новоушицького району на Хмельниччині. Закінчив Кам’янець-Подільський культосвітній технікум та факультет журналістики Львівського держуніверситету імені Івана Франка. Працював завклубом, служив у війську, завідував відділом культури в молодіжній газеті, вибирався ученим секретарем правління Товариства «Знання» України, був головним редактором видавництва «Веселка», очолював Головне управління координації діяльності друкованих засобів масової інформації Міністерства інформації України.

Член Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України. Заслужений журналіст України.

Автор збірок поезій «Течія доріг» (1981), «Ясенець» (1988), «Усміхнись веселкою з грози» (1999), «Заговори, щоб я тебе побачив» (2014) та інших, публіцистичних книг «Україні – українську!» (2002), «Через терни – до України» (2006, у співавторстві) та інших. Його поезії друкувалися у щоквартальнику «Поезія» (1981), «Дванадцять місяців» (1993), «Україно, нене моя» (1993), «Моє рідне слово» (1995), «Словник української мови в малюнках» (1995). Низка віршів опублікована в українських періодичних виданнях за кордоном – у Польщі, Словаччині, США.

За пісні на його вірші двічі ставав лауреатом Всеукраїнського радіофестивалю «Пісня року» (2003, 2004).

За збірку віршів «Чи Україні ти син?» (1994,2004), Василю Василашку присуджена літературна премія імені Лесі Українки. Лауреат Міжнародної премії імені Володимира Винниченка за книгу «У пеклі голодоморів» (2018). Лауреат літературно-мистецької премії «Київ» ім. Євгена Плужника.

До 85-річчя від дня народження Василя Василашка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються видання творів письменника, статті з періодичних видань та література про його життя і творчість.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки (http://catalogue.nplu.org/) та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М

1/50

Бакуменко О. Обереги відродження / О. Бакуменко // Доброзвучна муза : [34 літ. портр. відомих укр. письменників] / Олександр Бакуменко. — Київ, 2016. — С. 412-423.

 

Шифр зберігання: А768829

 

«Обереги відродження» – розповідь про Василя Василашка.

До книги увійшли 34 літературні портрети відомих українських письменників, які своєю творчістю вписали яскраві сторінки в історію сучасної літератури.

Цікаві спостереження автора у доступній для широкого читацького загалу формі перетворилися на філософію вишуканих літературних уподобань, де чільне місце належить психології письменницької праці.