Четвер, 16 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 65-річчя від дня народженняя М. Б. Кальницького (1958), українського історика,

києвознавця, журналіста

 

imageМихайло Борисович Кальницький – відомий історик, києвознавець, літератор, журналіст. Член комісії з питань найменувань та пам’ятних знаків Київської міської державної адміністрації. Почесний доктор Науково-дослідного інституту теорії та історії архітектури і містобудування (1999 р.).

Народився 1958 року у Вінниці в родині київського інженера. У 1975 році закінчив київську середню школу № 38 імені Валерія Молчанова, нині ліцей.

Після закінчення в 1981 році електротехнічного факультету Київського політехнічного інституту (нині - НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського) і до 1997 року працював інженером.

Надалі його професією стало дослідження історії Києва, розпочате ще у шкільні роки. Перша його публікація на історичну тему – це допис «Маловідома адреса» в міській газеті у 1983 році.

М. Б. Кальницький –  учасник численних історичних, краєзнавчих, культурологічних наукових конференцій. Активно займається вивченням та охороною культурної спадщини Києва та України. Входить до складу Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, почесний та пожиттєвий член Гiльдiї гiдiв.

Михайло Кальницький входить до редколегії та є автором значної кількості статей тому «Київ» «Зводу пам’яток історії та культури України» (три книги тому видані у 1999, 2004 та 2011 роках). Проводив пошук архівних матеріалів для проєктів реставрації та відтворення історичних будівель Києва (комплекс Михайлівського Золотоверхого монастиря, Миколаївський собор Покровського монастиря, Різдвяна церква на Подолі, Кловський палац та ін.).

Михайло Борисович автор понад 20-ти книг з історії столиці та 2000 журнальних та газетних матеріалів з історії місцевостей, вулиць та споруд Києва, його архітектури та видатних особистостей тощо. Значна частина публікацій розміщена на різних Інтернет-ресурсах.

Колекціонує літературу, поштові листівки, інші матеріали з історії Києва. Бере участь в історичних реконструкціях (наполеонівська епоха).

Як відомий києвознавець, Михайло Кальницький регулярно виступає на теле- і радіопередачах з питань минулого і сьогодення столиці України.

До 65-річчя від дня народження М. Б. Кальницького (1958), українського історика, києвознавця, журналіста в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються книги автора, публікації його статей та інтерв’ю з ним у пресі.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Юлія Літовкіна

1/51

Будівельно-архітектурний комплекс України : [фотоальбом / авт.-упоряд. Ярослав Білейчук ; авт. іст. ст. Михайло Кальницький ; фот. Володимир Заіка ; редкол.: А. М. Тугай та ін.]. — Київ : Логос Україна, 2008. — 191 с.

 

Шифр зберігання: Б331941

 

Видання «Будівельно-архітектурний комплекс України» продовжує славний літопис будівельної індустрії.

В книзі представлена історія будівництва, найкращі українські будівельні організації, науково-дослідні інститути, архітектурні майстерні сучасності.

Метою книги є представлення архітектурно-будівельного комплексу України, сприяння налагодженню ділових контактів між організаціями будівельної індустрії.

Автор історичних статей – Михайло Кальницький, член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.