П’ятниця, 17 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова вистава

До 65-річчя до дня народження І. М. Римарука (1958 - 2008), українського поета, журналіста 

 

 

image

Ігор Римарук – український письменник, перекладач, журналіст, громадський діяч. У сучасній українській літературі поет постав як один із духовних проводирів «Генерації 80-х років», що уособлював фаховість та ерудовану інтелігентність покоління.

Народився 4 липня 1958 року в селі М’якоти Хмельницької області. Школу закінчив на відмінно. Писати вірші почав ще під час навчання у школі. Це захоплення літературою вплинуло на все його життя.

Перше друковане слово Ігоря Миколайовича з’явилося на світ у 1976 році в журналі «Дніпро». Потім поет друкувався у журналі «Жовтень», альманасі «Вітрила», газеті «Літературна Україна».

У 1979 році закінчив факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка. Працював у редакції газети «Вісті з України» та видавництві «Молодь».

У 1984 році вийшла друком перша книга поета «Висока вода». Цього ж року Ігор Римарук був прийнятий до Спілки письменників України. У 1988 році він видав збірку «Упродовж снігопаду», а в 1991 році – «Нічні голоси», яка була удостоєна Хмельницької обласної літературної премії імені ім. В. Булаєнка. У 1990 році упорядкував антологію нової української поезії «Вісімдесятники».

1991-1994 рр. І. Римарук очолював редакцію видавництва «Дніпро». З 1994 року він – заступник головного редактора, пізніше – головний редактор журналу «Сучасність».

У 1996 році в Німеччині вийшла збірка «Золотий дощ» (Goldener Regen) німецькою та українською мовами, а в 1998 році – збірка «Діва Обида». Після виходу в світ 2-го видання збірки «Діва Обида» у 2002 році, поет отримав звання лавреата Національної премії України імені Т. Г. Шевченка.

З 2004 року І. Римарук обіймав посаду віце-президента Асоціації українських письменників, а з 2007 року він – радник міністра культури з питань книговидання.

У 2007 році вийшли останні збірки поета – «Бермудський трикутник» та «Сльоза Богородиці».

Ігор Миколайович Римарук був одним із небагатьох українських поетів, про якого можна було сказати – «поет від Бога». Його вірші перекладено багатьма мовами світу, надруковано в англо-, іспано-, польсько-, російсько-, румуно-, шведсько-, німецько-мовних антологіях української поезії.

3 жовтня 2008 року Ігор Миколайович трагічно загинув у Львові. Похований на Личаківському кладовищі.

До 65-річчя від дня народження І. М. Римарука (1958 - 2008), українського поета, журналіста в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються прижиттєві й більш пізні видання творів письменника та література про нього.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Юлія Літовкіна

1/50

 Андрієвська Л. Від публікатора / Ігор Римарук. Останні вірші // Кур’єр Кривбасу. —2010. — №242-243. — С. 220–236.

 

Стаття присвячена недрукованим за різних причин при житті Ігоря Римарука віршам.