Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня пам’яті жертв голодоморів

 

imageЩороку, четвертої суботи листопада, в Україні вшановують загиблих від голоду. Цьогоріч День пам’яті жертв голодоморів припадає на 26 число.

Втративши мільйони життів, Україна у минулому столітті довела: ми є нацією, яку не можна підкорити навіть тотальним голодом.

Голодомори в Україні – неодноразова масова загибель людей від голоду на території УРСР, спричинена зумисними діями сталінської влади і спрямована на геноцид корінного населення. На початку ХХ століття Україна пережила три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Найбільш трагічним з них виявився голод 1932-1933 років, що організувала радянська влада з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян. Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору, який забрав мільйони життів на території України та Кубані. За оцінками Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, у 1932-1933 років від голоду померли 10,5 мільйона українців.

Вперше вшановувати пам’ять жертв голодоморів почали в 1998 році згідно з указом тодішнього президента.

Традиційно в цей день українці відвідують поминальні богослужіння, ставлять символічні горщики з зерном і свічки до пам'ятників загиблим, долучаються до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції «Запали свічку».

До Дня пам’яті жертв голодоморів в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. Експозиція містить наукові дослідження про причини та наслідки страшної трагедії укрїнського народу, збірники спогадів очевидців голоду, прозові та поетичні твори, що відтворюють події того періоду.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань пропонуємо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар ІІ категорії

відділу обслуговування користувачів

Олеся Наталич

1/88

Аулова, Людмила. Голодомор 1932–1933 років в Україні за документами ГДА СБУ : анотов. довід. / Людмила Аулова, Василь Даниленко, Валентина Лавренюк ; [відп. ред. В. Марочко] ; Центр дослідження визвольного руху [та ін.]. — Львів : Центр дослідж. визвольного руху, 2010. — 468 с.

 

Шифр зберігання: Б341059

 

Розкрито зміст документів, які зберігаються у фондах Галузевогодержавного архіву СБУ і висвітлюють причини, перебіг і наслідки Голодомору 1932–1933 років в Україні. Іменний та географічний покажчикивказують осіб, населені пункти, регіони та країни, згадані в архівних документах. Науково-довідкове видання розраховане на істориків, юристів, краєзнавців, усіх, хто вивчає історію України XX ст.