Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 До 80-річчя створення Української Повстанської Армії

 

imageІсторія України – це історія боротьби її народу за незалежність. В ній бувають епохи особливо багаті подвигами і самозреченням. Такою епохою в Україні була колись Козаччина, а зовсім недавно визвольна боротьба ОУН-УПА. Збройний опір Української Повстанської Армії радянському і нацистському тоталітарним режимам став виявом українського визвольного руху в XX столітті.

Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року – козацьке свято Покрови. Ідея створення належить середовищу вояків Армії Української Народної Республіки.

Регіоном, де були організовані перші загони українського партизансько-повстанського руху під час Другої світової війни, стала Волинь. Протягом зими 1942-1943 років тривала розбудова військової структури підпільної армії, що остаточно склалася в листопаді 1943 року. Територію дій УПА було поділено на три воєнні округи: УПА-Північ діяла на Волині і Поліссі; УПА-Захід – на Галичини, Буковині, Закарпатті, Закерзонні; УПА-Південь діяла на Кам’янець-Подільщині, у Вінницькій, Житомирській, південній частині Київської областей. Метою створення УПА було об’єднання розрізнених груп націоналістів під керівництвом ОУН(б). Своїм головним завданням УПА декларувала підготовку повстання після того, як комуністичний СРСР і нацистська Німеччина виснажать одне одного у кровопролитній війні. УПА виступала за створення самостійної соборної української держави.

Історію творять особистості. Кожна велика нація має сузір’я героїв, що вірять у свої ідеї і надихають інших людей. Одними із цих героїв були командири УПА. Із травня по листопад 1943 року головним командиром був Дмитро Клячківський, з 1944 по 1950 рік – Роман Шухевич, з 1950 по 1954 рік – Василь Кук. Також чимало жінок приєдналися до лав УПА як зв’язкові, розвідниці, санітарки.

Боротьба УПА стала великою перемогою нашого народу, символом незламності й нескореності його духу. Одним із останніх боїв УПА з військами НКВС був бій із метою заблокувати радянські військові колони до Угорщини для придушення антикомуністичного повстання 1956 року.

Комуністична пропаганда називала бійців УПА «бандитами», «ворогами народу», які воювали на стороні німецьких фашистів. Стара брехня про УПА досі служить тим, хто й нині хоче розколоти Україну. Але факти, архівні документи говорять про протилежне. Правда про героїчну боротьбу Української Повстанської Армії повертається до нас.

До 80-річчя створення Української Повстанської Армії в НБУ ім. Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. Експозиція містить документи, матеріали архівів, спогади учасників національно-визвольної боротьби.

 

Інформацію підготувала завідувач сектору

підсобних фондів відділу 

обслуговування користувачів 

Скобелко Тетяна

 

1/86

Андрушко, А. М. Панас – командир боївки УПА. — К. : Вид-во ім. О.Теліги, 2002. — 103 с. 

 

Шифр зберігання: А623223

 

Ця книга присвячена важливій сторінці в трагічній історії українського народу – боротьбі УПА з окупантами і подальшій долі повстанців після припинення збройної боротьби. Вони склали зброю, але не здались в умовах тоталітарного режиму продовжували боротись за свободу України можливими способами.