Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 85-річчя від дня народження
Дм. В. Малакова (1937–2019), києвознавця,
члена Національної спілки краєзнавців України 

 

Віртуальна виставка, яку підготував відділ рідкісних і цінних книг (ВРЦК), цього разу присвячена постаті Дм. В. Малакова (1937–2019), якому 13 жовтня цього року мало б виповнитись 85 років. Дмитро Васильович – києвознавець, член Національної спілки краєзнавців України, лауреат премії ім. Дмитра Яворницького (2012).

Він народився у родині службовців у Києві, разом із родиною пережив нацистську окупацію в Києві. Про цей період свого життя докладно, яскраво й талановито розповів у книгах спогадів, представлених на цій віртуальній виставці («Оті два роки… у Києві при німцях», «Кияни. Війна. Німці», «Повоєння: спогади киянина», «Долі киян, 1941—1943»); а також у фотоальбомах («Київ, 1939—1945», «Київ, 1939 – 1945 : Post scriptum», «Ніби й не було війни…: Київ 1943 року на світлинах угорського вояка»).

У 1960 р. Дм. Малаков закінчив Київський інженерно-будівельний інститут (нині – Київський національний університет будівництва і архітектури) і певний час працював за фахом в Управлінні тепломережами «Київенерго», у відділі головного енергетика заводу «Арсенал», а також 15 років у КиївНІІПмістобудування. Водночас із основною роботою він захоплювався києвознавством, яке згодом стало його основним заняттям.

Від 1992 р., упродовж останніх 20 років трудової діяльності, Дм. Малаков працював спочатку завідувачем відділом міського побуту Музею Києва, а згодом – заступником директора музею з наукової роботи.

Дмитро Васильович почав публікуватися в періодиці від 1965 р.; від 1970 р. – на теми краєзнавства та охорони пам'яток історії та культури; від 1993 р. – у наукових збірках. Він є автором не тільки величезної кількості публікацій, а й 50 києвознавчих книжок. Серед них – путівники по Україні і Києву зі змістовними підписами до фотографій; альбоми, присвячені минулому нашої столиці; монографії про історію забудови Києва; біографії архітекторів, які вийшли друком у видавництві «КИЙ» у серії «Повертаємо із забуття». принагідно можна зауважити, що цією частиною свого творчого доробку Дм. Малаков особливо пишався.

Він також брав активну участь у радіо- та телевізійних програмах.  

Користувачі та співробітники Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого неодноразово мали велике задоволення від спілкування із Дмитром Васильовичем на презентаціях його видань. Автор завжди презентував свої видання нашій установі із дарчими написами, що робить їх ще більш дорогоцінними для наших фондів.    

Як було зазначено вище, творча спадщина Дм. Малакова величезна. У межах однієї віртуальної виставки неможливо охопити усі його книжки та публікації в журналах. Окрім книжок і публікацій у пресі про Київ, він є автором путівників «Двадцять дев’ять зупинок від Хмільника до Хмельницького», «Два береги Збруча», а також «Немирів у малюнках Георгія Малакова», «Минувшина Немирова» та ін.  

Тим більше, що його доробок нерозривно пов’язаний із творчістю його старшого брата – відомого художника Георгія Малакова (1928–1979), який, до речі, часто прикрашав високохудожніми ілюстраціями книжки свого молодшого родича. 

Колектив відділу сподівається, що в подальшому ми продовжимо знайомити усіх, хто любить наше чудове місто, захоплюється творчістю Дмитра і Георгія Малакових, із їхнім творчим доробком. Нині ж пропонуємо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та її традиційними картковими каталогами, щоб знайти та почитати ті видання, які залишились поза межами віртуальної виставки в цьому році.

Ця вступна стаття може видатись закороткою, але краще за все про таку особистість як Дмитро Васильович розповідають його книжки, і не тільки його спогади, а й кожний рядочок його коментарів до фотоальбомів, його зворушливі передмови до монографій про київських архітекторів.

Коли Дмитро Васильович пішов з життя 9 січня 2019 р., Віктор Геннадійович Киркевич, теж краєзнавець, дослідник історії Києва, літератор, написав на своїй сторінці в Facebook: «Пішов з життя кращий: друг, вчений, краєзнавець, музейник, просвітитель, книгознавець ... і просто прекрасна людина Дмитро Малаков ... Його книга "По Брацлавщині", вже тоді показала мені, як потрібно писати про рідний край, про дорогих твоєму серцю і душі місцях». Він зауважив, що Дм. Малаков був зразком порядності, інтелігентності, відношення до справи та людей. За його словами, книжки письменника не дадуть забути про нього.

Інформацію про книжки подано за хронологією виходу їх у світ.

Відділ рідкісних і цінних книг, окрім віртуальної виставки, підготував традиційну книжкову, з якою можна ознайомитись в читальному залі нашого структурного підрозділу (кімн. 212, третій поверх приміщення Бібліотеки, вул. Набережно-Хрещатицька, 1), де вона буде експонуватись із 13.09.2022 по 08.11.2022.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар
відділу рідкісних і цінних книг Г. П. Нелипа

1/26

Малаков Дм. В.  По історичних містах Київської Русі : фотопутівник / Д. В. Малаков, Є. А. Дерлеменко. — Київ : Мистецтво, 1990. — 311 с.

 

Шифр зберігання: Б285001

 

Фотопутівник — одна з перших книг Дм. Малакова — пропонує читачам здійснити цікаву подорож за кільцевим маршрутом: Київ — Козелець — Лемеші — Чернігів — Седнів — Сосниця — Новгород-Сіверський — Глухів — Путивль — Батурин — Ніжин — Переяслав-Хмельницький — Канів — Київ. Значну увагу приділено саме столиці України. Маршрут «По історичних містах Київської Русі» входив у систему маршрутів «Намисто Славутича», який знайомив екскурсантів з багатою на події історію тих місць, з цінними пам’ятками архітектури, мальовничими куточками природи тощо.