Понеділок, 1 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької (1972-1952), видатної української оперної співачки

 

«Своїми тріумфами на світових сценах я зобов’язана рідному

пісенному українському народові…» 

 

Соломія Крушельницька – видатна українська оперна співачка. Родом з маленького села наimage Тернопільщині, вона змогла досягти світових висот завдяки непересічному таланту та праці. На її шляху траплялись різні невдачі, але майбутня артистка з гордістю несла українську культуру, українську музику по світу.

Відповідно до Указу Президента України № 578/2021, 23 вересня 2022 р. відзначається 150 років від дня народження Соломії Крушельницької, яка за життя була визнана найвидатнішою співачкою світу.

«Найпрекрасніша і найчарівніша Баттерфляй», «незабутня Аїда»,  «єдина в світі Джоконда», «найчарівніша Чіо-Чіо-Сан», «неповторна Галька», «ідеальна Брунгільда», «неперевершена Саломея», «вражаюча Валькірія» – такою вважали співачку найповажніші критики.

Всесвітньо відомі диригенти Артуро Тосканіні й Леопольдо Муньйоне зауважували, що мають за честь диригувати виставами за участю Крушельницької.

Мисткиня прожила довге, насичене подіями життя – різноманітні гастролі в знаних театрах світу, концерти, віддана публіка. Перед мистецтвом української співачки, перед красою її душі схилялися видатні співаки світу: Енріко Карузо, Маттіа Баттістіні, Тітта Руффо, Федір Шаляпін, Олександр Мишуга, Модест Менцинський, Ян Решке, Адам Дідур…

І на початку кар’єри, і на вершині успіху Соломія Крушельницька завжди включала до своїх програм українські народні пісні, твори Миколи Лисенка, Станіслава Людкевича, Остапа Нижанківського, Анатоля Вахнянина, Дениса Січинського. Входили до програм і пісні інших народів світу, проте завжди закінчувала концерт українською. «Вона мені як храм. Я чую в ній органи», – говорила Соломія Амвросіївна про рідну пісню.

Великій співачці присвячували свої твори композитори, письменники, художники. Видатна українка стала яскравою постаттю серед співаків світової сцени.

Безліч книг, статтей, роздумів написано про життя Крушельницької, знято чимало фільмів, історичних замальовок. На щастя, збережені та доступні широкому загалу оригінали її пісень з різних опер.

Пропонуємо переглянути добірку документів із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого про гордість української опери: перипетії життя, мистецький шлях та незламність Соломії Крушельницької, її шанобливе ставлення і поширення української пісні по всьому світу, історії тріумфу. В переліку містяться також сучасні дослідження нелегкого і водночас бурхливого шляху Соломії Амвросіївни, її вплив на долі багатьох нащадків.

Дякуємо національній легенді за невтомну працю та талант!

Відеоконтент книжкової виставки «До 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької, видатної української оперної співачки» ви можете переглянути  за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=9TTKQZWuqec.

Для пошуку інших документів про видатну оперну співачку радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Ганна Падалка