Четвер, 12 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Кожен тепер українець, лягаючи,
в голови мусить класти клунок
думок про Україну і вставати разом з сонцем
із клопотами про Україну...


Микола Куліш. Патетична соната

 

19 грудня 2012 року виповнюється 120 років від дня народження видатного українського драматурга – Миколи Куліша. Микола Гурович Куліш – представник доби «Розстріляного Відродження», один із засновників радянської драматургії. Митець писав твори на основі кращих традицій української літератури і культурних надбань світової драматургії. У своїх драматичних творах письменник створив колоритні національні характери, які здобули популярність у вихованні акторів театру Леся Курбаса "Березіль".

За роки незалежності Української держави творчість М. Куліша повернулась українському народу в повному обсязі. П`єси митця користуються успіхом у глядачів на сценах українських театрів. Здійснено видання повного зібрання та окремих творів, листів, статей та виступів митця. З'являються нові дослідження про життя і творчість М. Куліша.

Враховуючи значний внесок Миколи Куліша у світову та вітчизняну культуру, Верховна Рада України постановила: урочисто відзначити на державному рівні 120-річчя з дня народження видатного драматурга Миколи Куліша.

Із нагоди цієї визначної дати Національна парламентська бібліотека України підготувала віртуальну книжкову виставку «Талант не підвладний часу».

Експозиція представляє твори драматурга, матеріали про життєвий і творчий шлях письменника і громадського діяча.

Увазі відвідувачів книжкової виставки запропоновано повне зібрання творів Миколи Куліша, п'єси драматурга, публіцистичні та наукові праці, листи.

Монографії, матеріали наукових конференцій, публікації в періодичній пресі про діяльність видатного письменника розкривають формування творчої особистості митця та громадського діяча, його подальший творчий шлях. 

На виставці представлені документи та публікації із фондів НПБУ та інтернет-ресурси. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

1/19
Про відзначення 120-річчя з дня народження Миколи Куліша: Постанова Верховної Ради України від 14.03.2012 № 4518-VI // Відомості Верховної Ради України. – 2012. – № 42 . – 19.10.2012. – Ст. 538. – С. 1802.